Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (48)

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Bohužel žijeme v době kdy režiséři v důchodovém věku ukazují mladší generaci jak se točí filmy. George Miller před 36 lety patřil spolu s Georgem Lucasem, Stevenem Spilbergem, Rydley Scottem a Jamesem Cameromen k vlně filmařů kteří bořili mýty a ukázali světu že film nezná tvůrčích hranic. Umetli cestičku a ukázali správný směr svým následovníků. Následná generace režisérů si ale k srdci vzala pouze to nejhorší ponaučení a to jak z diváků vytřískat co nejvíc peněz za vstupné do kina a za prodej dvd + různých blbůstek kolem jejich "díla". Až na pár vyjímek potvrzujících pravidlo (sourozenci Wachovští - Matrix, Christopher Nolan - Počátek a svého času Luc Besson - Pátý element) úroveň akčních (katastrofických) filmů klesá a nebýt výše zmíněných "důchodců" nebyl by prakticky důvod proč vlastně ještě chodit do kina. George Miller nám všem ukázal že naděje na vzkříšení pořádného bijáku stále je a laťku kvality zvedl natolik že bude trvat jistě dlouho než režisérské titány někdo z jejich trůnu sesadí. Nevím zda-li je to dobrá zpráva či ne, ale v tomto okamžiku to není důležité. Po delší době jsem měl důvod jít do kina a nelitovat svého rozhodnutí - film je jedním slova PERFEKTNÍ!!!

plakát

Penny Dreadful (2014) (seriál) 

Po prvním díle jsem si řekl že to bude jen další z řady porno seriálů (tentokrát s příchutí emo), kde se hledají záminky jak a s kým se vyspat, ale dal jsem tomu ještě šanci - další díl a světe div se, z odpudivé seriálové larvy se vyklubal krásný motýl.... ehm smrtihlav. Vše je nakonec jinak než se na první pohled zdá a Eva Green válcuje svým hereckým uměním všechny ostatní, včetně filmového veterána Timothy Daltona. Jediný kdo jí dýchá na záda je Rory Kinnear, představiel stvoření doktora Frankensteina. Bez povšimnutí nelze opomenout dokonalou výpravu a atmosférickou hudbu Abela Korzeniowskiho, který ne náhodou odvádí podobně skvělou práci jako svého času vynikající polský filmový skladatel Wojciech Kilar (Dracula 1992)

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Rád bych napsal komentář k tomuto filmu, ale znělo by to natolik kýčovitě..... zkrátka.... nevím proč jsem si tenhle film pustil až nyní, ale teď vím že to byla obrovská chyba, možná by se můj život ubíral jiným směrem, takovou sílu on má. Zhlédněte a pochopíte)))

plakát

Jeden musí z kola ven (2011) 

Když scénář vychází z předlohy Johna le Carrého, člověka který v tajných složkách působil a posléze o zákulisý hry bezpečnostních agentur i psal, tak jako svého času Frederick Forsythe v Šakalovy (1973) a filmu se ujme schopný režisér a prvotřídní herci s Gary Oldmanem v čele, máme téměř 100% jistotu že nebudeme litovat peněz za lístek do kina. Jestliže Jamese Bonda - agenta 007 bereme jako zábavnou pohádku o špionech, tak při zhlédnutí tohoto filmu nám je jasné že takto to asi ve skutečnosti chodí. Je to hra nervů, k fyzickému střetnutí dochází až když selžou všechny možnosti a nejhorší je tušení že "někdo" spolupracuje s nepřítelem. Velmi realistické ztvárnění chodu tajných služeb, deprimující prostředí, bravurní herci, napětí do poslední okamžiku podmalované trefnou hudbou Alberta Iglesiase.

plakát

Jan Hus (2015) (TV film) 

Bylo by asi dobré svolat 1. filmový koncil a pořádně to v tom českém filmovém bahně provětrat.

plakát

Skyfall (2012) 

Bond přišel v tomhle filmu o všechno co ho dělalo Bondem. Dost se nám polidštil, přišel o své tajné hračky, kvalitní auto, už víme jaké bylo jeho dětství, našli jsme jeho rodný dům a co hůř! Nějaká holka z pobřežního slumu (baru) dostala přednost před Bond girl. Aby toho nebylo málo tak ztráty se počítají i u jeho nadřízených i v technické podpoře kdy technického poradce "Q" nahradili nějakým puberťákem.... I Miss Moneypenny přišla o svůj věneček nedostupné sekretářky a Bond tak ztratil minutovou parťačku v anglickém humoru který se konal vždy před vstupem do kanceláře "M". Když to vezmeme do důsledků tak James ztratil i svojí původní základnu. Zní to neuvěřitelně, ale jediná jistota, která mu kromě kvalitního alkoholu ještě zůstala, jsou padouši. A v podání Javiera Bardema excelentní.... možná právě proto nám je v této 23 bondovce nenápadně naznačeno že sexuální orientace Bonda už také nemusí být jistá. Svět spěje do záhuby a James s ním....

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Akční komedie a tak trochu parodie na bondovky ve finále předčí i tu poslední "bondovku" Skyfall. Harry Hart v podání Colina Firtha je excelentní a (nejen on) celé natáčení si vysloveně užívá. Samuel L. Jackson je také ve svém živlu a jeho útlocitný padouch nám dává nevzpomenout na pana Skleněného z filmu Vyvolený (2000). Dokonce velmi překvapil i mladý Taron Egerton jemuž se podařilo zdárně sekundovat jeho učiteli. Je smutné že tento film je o 100% kvalitnější než jeho předoobraz, nemluvě o velmi kvalitním soundtracku, ale to je vlastně známka toho že "dílo" se podařilo.

plakát

Šílený Max: Bojovník silnic (1981) 

Zhlédnuto tak nějak z povinnosti než se vydám na tolik avizovanou "řežbu" co právě běží v kinech (Šílený Max: Zběsilá cesta )..... no nevím. Co tomu ale nemohu upřít jsou kaskadérské výkony a především závěrečná jízda. Velký Mel Gibson je v tomto filmu prozatím jenom Mel a co se týká jeho hereckého umění tak ho zdárně předčí i jeho čtyřnohý kamarád.

plakát

Cizinka (2014) (seriál) 

Pravděpodobně jeden z dalších nikdy nekončících seriálů. Dobrý nápad a velmi dobří herci, ale myslím že časem bude kvalita upadat, ale byl bych rád kdybych se mýlil. U knižních předloh tomu však tak je... Mimo jiného z průměru tento seriál vytahuje hudba Beara McCrearyho a samozřejmě nezastupitelné a všudypřítomné Skotsko.

plakát

Poldark (2015) (seriál) 

Stále platí že dobrý seriál dělá hlavně příběh a dobří herci. V okamžiku kdy vnímáte už pouze a jen děj a nezajímá vás jestli herci odvedli dobře svojí "práci" tak sledujete dokonalé dílo. BBC nemá v tomto směru konkurenta a Česká televize se každým rokem vzdaluje době kdy padla poslední klapka čs. seriálu podobného ražení (Jana Eyrová - 1972).