Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (180)

plakát

Česká soda (1998) 

Pro mě za pět bez diskuse, i když pokud se to vidí v repríze po několika letech, některé věci vytržené z dobového kontextu působí samoúčelně. Ale to se stává, když takhle satiricky dílko reaguje na ty drobné niance chodu společnosti.

plakát

Z deníku žáka III. B aneb Edudant a Francimor (1993) (seriál) 

Konečně nový večerníček, či teda kreslený seriál, který jde s dobou a přitom je vynikající, ještě k tomu z české produkce. Po všech pokračováních starších českých klasických večerníčků, které se příliš nepovedly, nebo pokud ano, genius jejich předešlých dílů nebyly schopni kopírovat do pokračování. Tady se člověk skvěle pobaví, je to pro celou rodinu, když je teda stařší část trochu šáhlá. A hlavně i když jsou tam odkazy na moderní události, jako gangsteři a tak, není to klišovitý ani nablblý ale překvapujíc a neodhadnutelný. Nehledě na to, že Edudant a Francimor jsou úlet, ale navazující na českou mytologicou tradici (Dlouhý, široký a bystrozraký). Žádný chytrák Bugs, s tim jeho Co je šéfe, bych ho zabil. Tohle dílko se mi líbí, pač je jednak našláplý, někdy mi příjde volné puštění mysli, a pak Steindler mu svým perfektním dabingem dává další rozměr.

plakát

Cesta kovbojů (1994) 

Velice zvláštní komedie. Je to asi profesionální deformace, ale prostředí ilegálních přistěhovalců, vykořisťování jich špatně nebo vůbec placenou prací a jejich vraždění mi nepříde jako moc vhodné podloží pro komedii. Film mi příjde nesourodý a nečitelný. Dlouho jsem se neorientoval v tom o jaký typ filmu půjde. Na komedii je to moc akční a nudně vyšetřující, až na pár hodně ztřeštěných scén typu Zoolander nebo Pretty woman. Nic originálního tam není. Párek buranských kovbojů z Nového Mexika, kteří přijíždí do New Yorku najít svého kamaráda. Z velkoměsta jsou strašně vyplácaní, což je dost nevěrohodné, hlavně v podání Harrlesona. Příběh je hodně slabý a záporáci k smíchu. I když Sutherland ukazuje jak skvělý herec je. Film není špatný ale on je jediným bodem, kvůli kterému se na to dá koukat. Tahle dvojice se dle mého názoru moc k sobě nehodí. Koukat pouze v případě, že jsem celý den dělali monotóní práci a mozek máte vypnutej už od odpoledne.

plakát

Mazaný Filip (2003) 

Pro mě bohužel celkově spíše zklamání. Sklepáckou poetiku mám rád, ale tady jsem z ní moc nenašel. To by však nebylo na závadu. Krásné byly interiéry a kulisy, dokonale odpovídají parodickému ztvárnění Chandlerovského L.A. JEnže ta parodie zde byla vyhnána ad absurdum. Filmu musím vytknout neskutečně špatné dialogy, které nebyly vtipné, Hanák se mi moc nelíbil, děsně to přepínal. Více klidu a rozvahy by jeho Philovi rozhodně neuškodilo. Nejslabším článkem jsou parodické odkazy na jiné filmy, ten nejhorší je na Matrix. Tudíž se Mazaný Filip stává parodií sama na sebe. Skvěle uchopený příběh je sprzněn zcestnými odkazy a zastiňuje skvělé a dokonalé výkony některých herců. JE to děsná škoda, nekonzistentní a přitom mohl být naprosto dokonalý. Tiše vzpomínám na Historky od krbu, které jsou, dle mně, jistě lepší. Velká příležitost byla promrhána. Fero je skvělej, utrápenějšího policajta bych si nedokázal představit. Hlavně ty přepjatý a hloupý dialogy.

plakát

Chaplin (1992) 

Životopisný film par exelence. Skvělé zhodnocení celého Chaplinova života jenž nebyl jenom tulák Charlie. Některé nápada ve filmu jsou skvělé viz. příprava kostýmu na Charlieho a jeho zobrazování v zrcadlech. Poprvé jsem viděl K.KLine v nějaké seriézní roli, který mu ještě k tomu vyslověně seděla. Attenborughův styl vyprvávění se mi líbí, velice zajímavý film. Ale nejvíce mi vyrazilo dech bravurní herecké umění Downeyho jr. Zahrál tam co se mu zamanulu vždy naprosto bezchybně. Film má také velice pěkné kulisy a vápravu, vše je realistické, dobové. Líbilo se mi vykreslení sociální situace mladého Chaplina a sledování jeho společenského vzestupu v souvislosti s chudobou ve které vyrůstal a na kterou nikdy nezapomněl. Kvalitní podívaná.

plakát

Bazén (2003) 

Titulek komedie je poměrně zavádějící. To je asi to poslední co by to mohlo být. Jedná se o mystifikační drama vyhaslé spisovatelky hledající inspiraci k psaní svého nového románu na francouzském venkově ve spolčnosti rozverné mladé francozsky. Film jehož největší devízou je jeho překvapivost a záhadnost, jenž se odkryje v posledeních deseti sekundách filmu. Pokud z vás ale počáteční nadšení po několika hodibnách vyprchá nezbyde nic než průměrný film, poměrně zajímavě natočený. Scenář je vynikající ale v některých chvílích je to nastavovaná kaše, scény které podle mě do toho filmu vůbec nepatří viz. zahradníkova dcera. Nemá tam žádnou dějouvou funkci a na dotvoření atmosféry naprosto nevhodná a slabá. Román co z toho vylezl musel být poměrně špatnej. Prostřední část filmu nestála za nic. Nenapadá mě koho by tento film mohl oslovit, mě nikoliv.

plakát

Johnny English (2003) 

Od mistra Beana se dá čekat o několik tisíc procent víc. Nemyslím si, že je to přímo jeho chyba, spíše rešiséra. Polopatičtějš už ty fóry a skeče už vysvětlit ani není možné. Je to tak rozvleklé a odříkané, že se prostě vtip naprosto ztrácí. Zmizí v délce každé scény. Z filmu by se dal sestříhat dvaceminutový snímek a byla by to docela sranda. Malkovich se svým francouzským přízvukem je naprosto skvělej, předabováním by tento film ztratil největší devizu své zajímavosti. A takováto role Atkinsonovi také vůbec nesedí a nedokázal si jí prožít. Takže docela nuda.

plakát

Hledá se Nemo (2003) 

Pěkný příběh. Animace jsou dokonalé, ale s titulkama se mi je nepodařilo dostatečně ocenit. Pač grimasy se velice často a rychle mění, a je na nich vidět, že jsou velice pečlivě promyšleny. Všechny ryby jsou skvělý, především pak zapomnětlivá Dory. U scény kdy se kormorán dusí hlavníma hrdinama a ostaní kormoráni jeho dusivý tanec hodnotí slovy "zase ráno přebral", jsem se fakt svěle pobavil. A samozřejmě Doryna velrybština.

plakát

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003) 

Netradiční válečné, historické, námořní drama. Důraz není dán na akci ale na psychologickou studii osobnosti ctižádostivého kapitála, jenž si až za pomoci svého přítele lékaře uvědomuje svojí posedlost a zdánlivou zbytečnost svého konání. Kapitán ho zase učí pochopit oddanost vlasti a lidu, ale bez fanatismu a jakéhokoliv falešného nacionalismu či vlastenectví. Vedle toho je zde vykreslena situace mezi námořníky na daleké válečné výpravě a jejich morálka, vztah k hodnotám. Skvělé bojové scény, hlavně ty ve kterých se odehrávají dělostřelecké bitvy. Nárazy kulí na loď jsou naposto realistické a ničivé. Kromě toho mi příjdou některé scény, jako rozhovory s lékařem, strašidlo Jonáše apod. lehce samoúčelné a neslučitelné s ostatním dějem. Většina dokrových meditací se už netýká jeho kritiky pronásledování nepřátelské lodi, ale samoúčelných rozhovorů snad pro dokreslení atmosféry. Jinak velice inteligentní film, bez patosu a trapných scén. Těžko uvěřit, že takto kvalitní historické drama může v této době vzniknout. Svěle vykreslená situace a nádherné scény jak bojů, tak boje s živly na moři.

plakát

Nebožtíci přejí lásce (1972) 

Oblíbený film mého otce. Dva lidé naprosto rozdílní se setkávají za smutných okolností pohřbu jejich blízkých v oblasti jižní Itálie na riviéře. Zmatky kolem pohřbu jejich rodičů, kteří se tajně milovali celá léta oba zdrží v tomto překrásném místě. Postupně si k sobě najdou cestu. Ona trochu pří těla, výřečná ale udržující si bázlivý odstup on trochu nechápající muž v nejlepších letech. Teplé noci, víno, bossa nova a zpěv cikád. Tak krásné, že zapomínáte, že je to film. A překrásná hudba.