Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Fantasy
  • Animovaný

Recenze (5)

plakát

Medvídek Winnie (2004) (TV film) 

TV filmy jsou půvabné tím, že jsou nenápadné a skromné. Najít v jejich nepřeberném množství opravdovou perlu je těžké, avšak když už se to člověku přeci jen podaří, výsledná radost je o to větší. Hořkosladký snímek A bear named Winnie je právě takovou cukrovou perličkou, která zároveň oplývá nezvyklým darem rozněžnit diváka na nejvyšší možnou míru a utvrdit ho, že v jeho nitru dříme drobná dětská dušička zbožňující malá huňatá zvířátka. Příběh nás nejprve zavádí do Kanady r. 1914, kde se setkáváme s odvážným vojáčkem Harry Colebournem, jehož laskavá a vnímavá duše se sice možná nehodí do války, leč činí z něj pozoruhodného zaříkávače zvířat. Když se mu jednoho dne podaří uchránit osiřelé medvídě před krutým údělem, započíná se jedno z jeho největších dobrodružství. Tvorečka adoptuje, pojmenuje Winnie (odvozeno od města Winnipeg) a pasuje ho na neoficiálního maskota jezdeckého regimentu, pod nějž spadá a s kterým směřuje do První světové války. Společně pak musí čelit mnohé osudové nepřízni a tragédii, těžkým odloučením a díky silnému poutu, které se mezi nimi vyvine, Winnie jednoho dne na oplátku zachrání život Harrymu. Ano, film je plný klišé a někdy stojí na samé hraně kýčovitosti. Vypráví však emotivní a působivý příběh založený na skutečných událostech, který se mě opravdu dotknul. A má ještě dva další klady, které všechy nedostatky značně vyvažují: 1) Michaela Fassbendera, jenž svým nadšeným chlapeckým kukučem a přesvědčivým výkonem vážně konkuruje (především co se roztomilosti týče) hlavní postavě; 2) Hravého a sladkého medvídka, jehož tlapkání, chňapkání a mručení bych mohla sledovat třeba celý večer a pořád se u toho potutelně usmívat. Pokud jste na sladkosti zrovna jako já, tuhle filmovou dobrůtku si „čtyřhvězdičkově“ vychutnáte. :-)

plakát

Muž, o kterém nic nevím (1963) 

Love with the proper stranger je starý filmový klenot, který ani během dlouhých let neztratil svůj lesk a krásu. Sledujeme v něm příběh dvou lidí, kteří spolu prožili jednu malou aférku a vzešlo z toho nežádoucí těhotenství. Nyní se musí se situací co nejlépe vypořádat, přičemž se však v průběhu akce „umělý potrat“ začínají nečekaně sbližovat a vzkvétá mezi nimi zvláštní pouto. Je jasné, že toto rozkošné romantické drama si nalézá fanoušky i dnes, vždyť vztahové problémy jsou věčné a proto také příběhy o nich nikdy nezestárnou (Will Shakespeare mi to jistě rád dosvědčí). Tento film však nesleduji s oblibou jen proto, že je nadčasový, ale také kvůli jakési sladkosti a roztomilosti, se kterou nám předkládá jinak dost závažné téma. Steve McQueen a Natalie Wood mají mezi sebou skvěle fungující chemii a jejich herectví je potěchou pro oko. Jedinou vadu na kráse nalézám v tom, že v závěru se trošku zrychlilo tempo a konec tak vyznívá uspěchaně. Jinak je to ale moje srdeční záležitost a ten, kdo má rád romantiku, určitě shledá, že ve svém žánru je tohle stále výjimečný snímek.

plakát

Láska po zlém (2001) 

Claire je pilnou studentkou medicíny a bádá nad svým životem i údělem ve školní laborce. Jack je malicherný zlodějíček, který s bandou svých kamarádíčků okrádá turisty v hotelových apartmánech pomocí nastrčených prostitutek a policejních uniforem. Když se tihle dva potkají, přeroste jejich setkání ve spalující vášeň. Nebo si to alespoň nalhávají. Jenže byť se protiklady přitahují, nakonec se všechny odlišnosti zúčastněných stávají jejich zhoubou. Claire miluje natolik oddaně a slepě, že se zapojí do krádeží a začne se pomalu ale jistě ničit. A Jack? Ten umí milovat jen "po zlém“. Tento syrový film má určité kouzlo, ale není to s ním snadné. Příběhově je celkem dobrý, bohužel mu to ale kazí samotný průběh děje. Ze začátku na to jdou tvůrci tak zhurta, že člověk nemá čas vstřebat všechno potřebné a získává přehled až zhruba v polovině filmu. Provází to však natolik ponuré prostředí kriminálních živlů (dokořeněné skvěle vybraným soundtrackem), že se nakonec necháte vtáhnout. S nabývající temnotou lze pak přimhouřit oko nad tím, že pohnutky a vzplanutí postav jsou trošku přitažené za vlasy. A pokud je divák shovívavý a atmosféra mu sedne, odmění jej tvůrci překvapivě mrazivým závěrem. Volba Adriena Brodyho coby šarmantního všiváčka a Charlotte Ayanny jako svůdného neviňátka vyšla na výbornou. Verdikt: Nevšední drama, krásně prodchnuté špinavou pouliční atmosférou, se pozastavuje nad paradoxem, kterak láska umí člověka nejen povznášet, ale i stahovat na dno. Zpočátku zbytečně chvátá, leč uvolní se a nabídne zajímavé finále. 50% - 3*

plakát

Smrtelné zlo 2 (1987) 

Ve filmu High Fidelity se k Evil Dead II vyjadřuje postava Jacka Blacka slovy: „It´s a brilliant film. It´s so funny and violent and the soundtrack kicks fucking ass!“ Trefnější komentář jsem ještě neslyšela. Evil Dead jednička byla dílkem mladičkých studentů, kteří vytvořili úžasně násilnou a originální podívanou jen díky lásce k filmu a fanouškovskému zápalu. Ve dvojce se Sam s Brucem rozhodli, že svůj styl vypilují (což je dobrá cesta, řekla bych, neboť pilování jim jde prostě skvěle!). A tak vznikl filmík, v němž dostanete více krve, více démonů, více hlášek a především ještě více nadhledu. Právě pro ten jsou snímky z této série tak oblíbené – nic se tu nebere smrtelně vážně, přestože se tu potírá smrtelné zlo. Příběh se oproti jedničce nikam zvlášť neposunul, nicméně o ten tu jde až druhotně. Hlavní je, aby se divák bavil, a tak tu máme na jedné straně famózní hororové nápady a lekačky, a na druhé straně suché glosování, které vše obrátí v parádní vtip. Po herecké či režijní stránce nemám co vytknout a soundtrack je opravdu nářez. Evil Dead II mě zkrátka potěšil a užívám si ho pravidelně. Pokud máte rádi béčkové filmy, potěší vás také – na to vsadím ruku (do motorové pily)!

plakát

Tenacious D - The Complete Master Works 2 (2008) (koncert) 

Tenacious D - to je hudební formace herců a dobrých přátel Kyle Gasse a Jacka Blacka, kteří o své hudbě hovoří jako o comedy rocku. Je to velmi výstižné, jelikož se jim daří kloubit poctivé rockové riffy s neuvěřitelně sprostými a satirickými texty. Výsledkem jsou opravdu kvalitní alba, krátký seriál, film a samozřejmě koncerty. DVD The complete master works 2 nám zprostředkovává blízký pohled do života obou protagonistů a jde na to hodně zajímavě. První část obsahuje záznam z koncertu v Seattlu, jehož koncept nádherně využívá jak jejich hudebního umění, tak i toho hereckého. Na podiu jim to sedí a celá show je vskutku velkolepá a zdařilá. Jeden si ji má tímto možnost vychutnat doma v ČR, poněvadž osobně k nám mistři určitě nezavítají. Druhá část nabízí mimojiné pohled do dění v zákulisí světového turné, na které Tenacious D vyrazili v rámci supportu jejich filmu u nás zvaného Králové rocku. Velice mě zaujalo, že i když jsou ´The D´ venkoncem humornou skupinou, která má ve svých písních tendenci zlehčovat vše, čeho se dotkne, v tomto dokumentu se nám nebojí odhalit mnohé osobní bolístky a zklamání. Člověka překvapí, jak nepříjemnými okamžiky dvojice mnohdy prochází – počínaje komerčním neúspěchem jejich filmu a konče přehlížením Kyla ze strany médií. Musím říci, že tohoto dokumentu si cením právě díky otevřenosti, se kterou se ho tvůrci chopili. Každému fanouškovi tento video film srdečně doporučuji – skýtá šanci podívat se na Kage a Jablese z úplně jiného úhlu a potvrzuje, o jak nadané talenty se jedná.