Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Krimi
  • Akční

Recenze (23)

plakát

Jan Žižka (2022) 

Tohle mě opravdu mrzí. Český historický velkofilm, který měl na naše poměry vysoký rozpočet a několik známých zahraničních herců. Bohužel selhalo to nejpodstatnější a to je scénář. Pokud by se vyměnilo několik jmen, jde o generický příběh, který by mohl být zasazen prakticky kdekoliv v Evropě. Příběh působí hodně ploše a černobíle, kdy i tak skvěly herec jako Ben Foster nemá skoro prostor pro cokoliv jiného než drsné postoje a řežbu. Pokud odhlédnu od scénáře, tak už je to lepší. Výprava je dobrá a vystihuje atmosféru drsného období našich dějin. A také skvělý hudební podkres. Jen snad drobnost s tím, že píseň "Ktož jsů boží bojovníci" vznikla pravděpodobně až kolem začátku Husitských válek, tedy zhruba o 15 let později než zasazení tohoto filmu. Jeho použití ve filmu chápu, ale logicky vzhledem k ději nedávalo smysl.

plakát

Noc na Karlštejně (1965) (TV film) 

Černobílá starší verze, která trpí na televizní kameru a bohužel nekvalitní záznam.  Obsazení je skvělé, ale osobně Jiřina Bohdalová v roli královny mi absolutně nesedí. Stejně tak přetextování známých písní není moc zdařilé (jednoduché a kolovrátkové texty) a sráží jinak zajímavý film o úroveň níž. Záhadou mi zůstává několik přeřeknutí, které ve filmu zůstaly, mám pocit, že rozpočet byl tak nízký, že museli točit bez jakýchkoliv opravných záběrů.  Ale už jen kvůli porovnání se známější verzí stojí za shlédnutí.

plakát

Údolí mrtvých (2020) 

Zábavná zombie jednohubka s několika originálními momenty. Je to béčko, ale v dobrém slova smyslu. Spojení španělské občanské války a zombie funguje dobře, jen škoda trochu odfláknutého závěru. Na rozdíl od přehypované Armády mrtvých jsem se dobře bavil.

plakát

Arcane: League of Legends - Season 1 (2021) (série) 

LoL jsem nehrál, protože mám raději offline strategie, ale seriál mě opravdu nadchnul, jde o animované překvapení roku. Skvělá animace vhodná k žánru, s vlastní výraznou stylizací. Výborná hudba od Imagine Dragons, nejvíc mě učarovala úvodní píseň Enemy a zajímavý příběh, který je na seriál podle počítačové hry dost dobrý. Vytknul bych snad některé časové skoky a jistou uspěchanost, která nedala úplně vyniknout některým postavám.

plakát

Poslední vládce větru (2010) 

Tohle se opravdu nepovedlo. Nápad převést populární a dobře hodnocený animovaný seriál do filmové podoby vypadal jako jasný úspěch. Bohužel i když film zabírá jen první sérii, tak se muselo extrémně škrtat a cca 6,5 hodiny vměstnali do hodiny a 40 minut. A to film původně měl být o 30 minut delší, ale na poslední chvíli je vystřihli, což přispělo k dalšímu zmatku a zkratkám v ději. Další problém je v tom, že film se bere hodně vážně a často rozverná nálada seriálu zmizela v prázdné nic. A když už se řeší vážné věci, tak tady nevyvolávají prakticky žádné emoce. U postav se snažili o aspoň částečnou podobu s animovanou předlohou (s výjimkou strýce Iroha), ale zapomněli, že by taky měli umět aspoň trochu hrát. Hudba neurazí, ale neobsahuje žádné zapamatovatelné skladby... Pro znalce seriálu slabé 2 hvězdy, pro ostatní tak 1.

plakát

Kono sekai no katasumi ni (2016) 

Nádherně poetický film z před/válečného Japonska. Začátek se trochu vleče, ale postupem času je čím dál víc zajímavější a dostane se člověku pod kůži. Film život ukazuje očima dívky, která je napřed hodně naivní a kterou politika a válka nezajímá, ale postupně se musí starat o domácnost a válečná realita čím dál víc proniká i do jejího života. I když se to nezdá, tak postavy se postupně psychologicky stávají zajímavějšími a poslední část je hodně silná. Hlavní stránkou tohoto filmu je atmosféra, animace a jednoduchý příběh mapující běžný život obyčejné japonské rodiny. Rozhodně to není typický film a určitě neočekávejte nějaké válečné akční drama.

plakát

Princezna a půl království (2019) (TV film) 

Příjemné překvapení. Oproti pohádkám z předchozích let (s výjimkou skvělé dvojice Andělů Páně) jde o vtipnou pohádku, kde děj má hlavu a patu, nikdo se v ní nemusí pitvořit a kromě zmínky o drakovi neobsahuje žádné kouzelné bytosti. Slabší byla hudba a našlo by se pár hluchých míst, ale celkově povedená TV pohádka.

plakát

Helix (2014) (seriál) 

Série 1: Překvapení, tenhle seriál je na to, že ho produkovala Syfy kvalitní, kombinace sterilního prostředí polární stanice s nákazou na pomezí zombie žánru funguje.Bohužel v druhé polovině trochu ztrácí a přidává scény jako z telenovely a posledních pár minut je opravdové FTW. 3,5 hvězdy Série 2: i přes zachování některých herců a zajímavé rozdělení na dvě časové linie přináší podobný děj jako první série, jen v dost sestupné kvalitě a více WTF momenty. Osobně se nedivím, že seriál po druhé sérii zařízli. ------- První sérii můžu doporučit fanouškům žánru jako nenáročnou oddychovku, ale druhá série je podle mě ztráta času a nestojí za vidění.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Po dlouhé době znovu nádherná pohádka, na kterou se vyplatí zajít do kina. V sále bylo plno a v podstatě všechny věkové kategorie, a vypadalo to, že se bavili naprosto všichni :) Začneme tím, co je u Jirky Stracha klasikou: nádherné lokality a kamera, dobrý výběr herců a skvěle doplňující hudba. Když se k tomu přidá vtipný a smysluplný příběh (už jen nápad poslat čerta s andělem na zem na Mikuláše je skvělý) a spousta hlášek pro malé i velké diváky tak je úspěch zaručen :) Ústřední dvojice je u Jirky tahem na jistotu, Trojan jako anděl Petronel a Dvořák jako čert Uriáš jsou skvělí a jejich škorpení už od prvního dílu skvěle funguje. Z nových postav musím vyzdvihnout Aničku Čtvrtníčkovou, Vicu Kerekes a Bolka Polívku, kteří hrají skvěle. Ale abych jen nechválil, tak pár drobností by se našlo: dějová linka s cukrářem (Marian Labuda) a klíčem od očistce nebylo vyřešená, čert s andělem neví, že existuje víc než jen jedno jablko, a trochu uspěchaný konec, který vypadal že ho bylo třeba vměstnat do zbylého času, aby pohádka nebyla moc dlouhá (třeba párkař v podání Vojty Dyka změnil svoje chování naprosto nepochopitelně). Každopádně i přes tyto drobnosti šlo o krásný zážitek, za který děkuju :)

plakát

Zločin v Polné (2016) (TV film) 

Velké překvapení, které vyčnívá nad běžnou domácí tvorbou. Film je svým stylem spíš hraným dokumentem, ale v nejlepším slova smyslu, kdy člověk vidí skvěle zahrané postavy (Plesl, Heřmánek junior...) a kdy většina děje (a slova pronesená v soudní síni) jsou autentická. Přitom případ zavražděné Anežky Hrůzové dodnes vyvolává řadu otazníků, kdy podle všeho byl Hilsner obětní beránek, což kromě nedostatku důkazů naznačuje i několik vrácení k novému projednání a milostí, které v tomto případě Hilsner dostal (1. trest smrti, 2. vrácení případu kasačním soudem ve Vídni. 3. trest smrti, 4. císař František Josef ruší trest smrti pro Hilsnera, soud uděluje doživotí, 5. císař Karel IV promíjí zbytek trestu). U mě za první díl 90%, kdy mě film rychle vtáhl do děje, což u mě není až tak obvyklé. Takže se těším na druhý díl a hlavně na postavu T.G.M., kdy už jeden záběr z konce filmu vyvolal mrazení. ------------------

Ovládací panel