Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (29)

plakát

Konec v nedohlednu (2007) 

Dick Cheney, výrok z roku 1994: Až vstoupíte do Iráku, ovládnete ho a svrhnete vládu Saddáma Husseina, čím ji nahradíte? Je to velmi nestabilní část světa a jestliže svrhnete ústřední vládu Iráku, může se snadno stát, že se Irák rozpadne. Sýrie by ráda jeho západní část, Íránci by si rádi nárokovali jeho východní část, bojovali o ni osm let. Na severu máte Kurdy a pokud se Kurdové osamostatní a spojí se s Kurdy v Turecku, pak bude ohrožena teritoriální integrita Turecka. Pokud zajdete tak daleko, že se pokusíte ovládnou Irák, skončí to jako noční můra.

plakát

Poklad na Sierra Madre (1948) 

Po návratu z evropských bojišť druhé světové války John Huston natočil film podle románu B. Travena, úspěšného autora, jehož identita nebyla nikdy odhalena. Humphrey Bogart, Tim Holt a režisérův otec Walter Huston v něm ztělesňují trojici vyděděnců vydávajících se do Mexika hledat zlato. Od okamžiku, kdy na úpatí hory narážejí na lesknoucí se žílu, však chamtivost a sobectví jednoho z nich rozvrací kamarádství dosud tužené společně prožívanými útrapami. Navzdory hrozícímu krachu ve své době nejdražší americké filmové produkce vzniklo fascinující dobrodružné drama spřízněné s westernem i starořeckou tragédií, které sám Jack Warner označil za "největší filmové dílo, jaké jsme kdy vytvořili". Poklad na Sierra Madre označovaný mnohými za Hustonův vůbec nejlepší film získal na sklonku čtyřicátých let minulého století tři Oscary, vedle scénáře a režie byl oceněn i Walter Huston za ztvárnění postavy stárnoucího "moudrého blázna" Howarda. (Katalog MFFKV)

plakát

Muž, který chtěl být králem (1975) 

Kafiristán se nachází v odlehlém, severozápadním koutě Afghánistánu. Do hornatého území, kam od dob Alexandra Velikého nikdo nevkročil, se vydávají dva bývalí britští vojáci Danny a Peachy, aby využili lokálních bojůvek mezi zaostalými kmeny a Kafiristán ovládli. Genialita životního projektu Johna Hustona spočívá ve fascinující kombinaci velkolepé dobrodružné podívané a autorovy osobní zpovědi. Poselství "kámošského" filmu o nedlouhé odysee dvou šarmantních darebáků sděluje, že hrát si na Boha se sice nevyplácí, přináší to ovšem mnohem více vzrušení než bezpečný život v průměrnosti. Za předlohu Hustonovi posloužila jeho oblíbená povídka Rudyarda Kiplinga, které za pomoci dlouholeté spolupracovnice, scenáristky Gladys Hillové přidal na sardonické břitkosti. I zásluhou Michaela Caina a Seana Conneryho v hlavních rolích tak vytvořil mimo jiné mimořádně vtipnou parodii na britský koloniální imperialismus. (Katalog MFFKV)

plakát

Zuřící býk (1980) 

Nejlepsí herecký výkon ve filmové historii: Robert De Niro joko Jeke LaMotta..

plakát

Šestiraňák (2004) 

Krátkometrážní černá komedie z jednoho kupé ve vlaku. Chlapík se dozví, že mu umřela žena - jede domů vlakem. Vedle sedí manželský pár, oba manžele mají slzy v očích, mají nějaké trápení. A s nimi ve vagónu sedí mladík, jehož drzost ptát se na to, po čem mu nic není, je zřejmě hnána jeho vlastní nervozitou. Málo kdo toto setkání přežije. Při tomto snímku se do sluchátek smála i tlumočnice.

plakát

Frajer Luke (1967) 

Film na přibližně stejné téma jako Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem. V době, kdy se už ani divák nezasměje a Luke mu není tak sympatický jako na začátku filmu, Luke šokuje a prchá asi nejvtipnějším způsobem. Na konci v člověku zůstane ten pocit ponížení a útlaku, kterému se nedá postavit. Nábožensky a duchovně laděný film, který byl pro distribuci u nás řádně tohoto poselství zbaven(kino verze).

plakát

Třicet panen a Pythagoras (1973) 

Velice zábavná, krásně sledovatelná muzikálová komedie. Pavel Hobl tento film točil na objednávku. Po své krátkodobé emigraci, ze které se dobrovolně vrátil, neměl zrovna moc možností točit, a tak vzal nabídku natočitt film ze školního prostředí, i přesto že mu nebylo moc blízké. Asi proto dokázal vzít téma s odstupem a film natočit netradičně. Film si pár let posedel v trezoru, pry znevažoval komunisticke školstvi.. Premieru měl v roce 1977, ale natočen byl v roce 1973.

plakát

Ztracená tvář (1965) 

Vëlice vtipný a obrovsky nadčasový film. Až je jeho průkopnost ve fantasi, jež je dnes častecne realitou, neuvěřitelná. A natočení ve stylu černé komiksové parodie se povedlo.

plakát

Gerson Miracle, The (2004) 

Dokument má velký rozsah. Některé části jsou výborné, jiné slabší, popřípadě zbytečné. Každopádně film hodný doporučení.

plakát

Záskok (1994) 

Škoda mnoha hluchých míst. 72%