Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (39)

plakát

Bitva o Ostravsko 1945 (2019) 

Nadprůměrně zpracovaný dokument s řadou dosud nepublikovaných záběrů. Komentář čte Pavel Rimský.

plakát

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016) 

Tim Burton jak ho znám a mám rád (úmyslně se držím jednotného čísla, což je vzhledem k ostatním komemtářům pochopitelné). Po Ospalé díře je to podle mého soudu jeho zatím nejlepší kousek. Knihu jsem sice nečetl, ale i kdyby ano, nevadí mi, když se film děje nedrží. Konec konců je to filmová adaptace, ne otrocký přepis.

plakát

Ruska válka - krev na sněhu (1997) (seriál) 

Rozhodně nejlepší dokument o válce na Východní frontě a jejích souvislostech. Vzhledem k tomu, že na něm pracovala i ruská strana, jsou některé části komentáře možná emotivnější, než by bylo nutné (zřejmě aby to lépe vyhovovalo široké ruské duši - to se ale pochopitelně netýká výpovědí přímých účastníků, které jsou emotivní vždy tak nějak z podstaty věci), což ale nijak neumenšuje vypovídací hodnotu dokumentu. Ve své době to byl možná vůbec první pokus o objektivní popis událostí a za víc než 15 let nebyl překonán. A troufám si říct, jak tak pozoruji vývoj dokumentaristiky s jejími obsahově vyčpělými dokudramaty, že už asi překonán nebude.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Pro mě rozhodně nejlepší film roku 2012, a to z mnoha důvodů (obsazením počínaje, scénářem konče). I když se to nenosí, mám rád filmy s poselstvím. A tenhle ho má. Nezasažen a nedotčen knižní předlohou, nemám, co bych vytkl.

plakát

Jistě, pane ministře (1980) (seriál) 

Pro mě osobně nejlepší seriál všech dob. Pro toho, kdo má rád britský humor, britské gentlemany, Británii vůbec, sarkasmus a ironii, je to skoro povinné. A má-li zkušenost ze střetů úřednické vůle s tou politickou, je to povinné zcela jistě. Člověk si taky uvědomí, že všechno už to bylo a dějiny se vlastně opakují. Jen mám dojem, že se pořád točíme v kruhu, nikoliv ve spirále (to je konec konců patrné i ze srovnání témat jednotlivých epizod JPM a JPP).

plakát

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003) 

Jednoznačně nejlepší díl z celé série. Rush i Depp jsou výborní, Keira krásná a námořní scény úžasné. Dobrodružná komedie, která nezklame ani při opakovaném shlédnutí.

plakát

Malá Velká Británie (2003) (seriál) 

Báječný seriál, který si dělá legraci naprosto ze všeho. Mám ho radši než masáž chodidel smaženou cibulí či dovolenou ve Skotsku. Pro někoho je možná za hranicí v kusu, ale já se bavil téměř každou vteřinu. Je až k neuvěření, co všechno je možné natočit pod hlavičkou BBC. Jo, ja vim.

plakát

Carnivale (2003) (seriál) 

Ačkoliv mě původně odrazovalo cirkusové prostředí (filmy a seriály z něj z duše nesnáším), tenhle kousek mě vyloženě nadchl. Cirkus nakonec není jediné místo, kde se děj odehrává a postava bratra Justina je prostě dokonalá. A poznámka na okraj: s Twin Peaks tenhle seriál nespojuje jen atmosféra, ale i vhodně umístěný vševědoucí malý velký muž (pan Anderson promine).

plakát

Vesnice (2004) 

Zdá se mi, že jde o nepochopený film. Mám mnohem radši filmy s poselstvím, byť prvoplánovým, než ty s přehnanými uměleckými ambicemi. Poprvé jsem ho viděl v kině (nezatížen četbou komentářů a názory kritiků) a doporučuji každému, kdo by se na něj chtěl podívat, aby postupoval stejně. Původně jsem myslel, že jde o hodně nepovedený horor, ale velice jsem se zmýlil a těší mě, že jsem vydržel až do konce.