Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Deníček (24)

Režie

Konečně zase nějaká trefa do černého. Ke konci se mi přecijen daří trochu víc. Bude to asi hodně vyrovnané mezi The Artist a Hugem. Každopádně Hazanavicius byl můj typ i přání a dostal ho, takže jsem rád.

Animovaný film

Zapomněl jsem na animovaný film, který dopadl podle předpokladů a vyhrál Rango, i když pro mě byl Rango z nich všech nejslabší a vůbec mi nesedl. Přesto očekávaně umístěná soška.

Originální scénář

Dopadl tak jak měl. Ale to jsem si u adaptovaného myslel taky, že dopadne jasně. Tady to ale vyšlo, Midnight in Paris si ho odnáší a já jsem rád za první trefený scénář za ty tři roky.

Adaptovaný scénář

Tak to jsou paradoxy. Jediný Oscar, který by u mě Hugo získal nakonec putoval do rukou scénáristy The Descendants. No, scénáře nikdy nepatřily mezi mé silní kategorie a tuhle volbu opět upřímně nechápu. Chyba je ale nejspíš u mě.

Hudba

Podle předpokladů. Měl to zase dostat Hugo a už jsem nevěřil dneska ničemu. Bource naprosto zaslouženě.

Píseň

Aspoň ta píseň, že vyšla.

Vedlejší mužská role

Tak tohle už je moc. Nesnižuji výkon Plummera, kterému bych to normálně víc než přál, ale tenhle rok co předvedl Nolte byl jeden z nejlepších výkonů, co jsem kdy viděl a tohle je největší zklamání celých Oscarů.

Vizuální efekty

Tak tímhle ztrácí letošní ročník veškerou relevanci. Hugo? Jako vážně? Akademici se očividně zamilovali, i když v téhle kateogorii opravdu dost dobře nechápu do čeho. No nic, popojedem

Hugo

Hugo zatím jasně vládne a vypadá to, že si já jsem se s tím počtem Oscarů, které získá pěkně seknul a Hugo si jde asi bezkonkurenčně pro vítězství.

Herečka ve vedlejší roli

Podle všech indicií to měla být ona a je hezké vidět, jak moc si toho váží a jak ji to dostalo. Pro mě přesto vede Janet McTeer a Berénice Bejo.

Cizojazyčný film

Očekávaně pro Rozchod Nadara a Simin. Po všech těch kladných reakcích se to dalo čekat a pro zrovna iránský film je tohle určitě neskutečný úspěch a osobně jim to moc přeju.

Kostýmy + makeup

Tak tohle byly další dvě menší zklamání. The Iron Lady v make-upu byl dost očekávaný favorit, ale přesto jsem věřil, že akademie konečně prohlédne, co se týče Harryho Pottera, který dokazoval po celých 8 filmů ohromné umění v maskách, přičemž i ten poslední sám o sobě si to zasloužil. Je škoda, že členové akademie jsou spíše starší páni a tak filmu jako je Harry Potter příliš nepřejí, i když by i měli. Co se týče kostýmů, tam bylo ještě větší zklamání, protože v téhle kategorii nejčastěji dostávali filmy co nejhistoričtější a i podle porovnání objektivním vypadal Anonymous úžasně a dal určitě víc práce oproti The Artist.

Kamera

Tam to bylo na hraně, myslím, že Hugo si to zaslouží, přesto bych tam radši viděl The Tree of Life.

Výprava

Tak výprava byla hned trochu prvním zklamáním. Hugo sice vypadal úžasně, ale upřímně přecijen to byl film odehrávající se zejména v několika se opakujících se exteriérech, zatímco Harry Potter i War Horse se pohybovaly v mnohem širším spektru rozdílných scén a prostředí. Škoda

Tak už jen pár vteřinek do začátku.

Mé želízka v ohni, Nick Nolte a Jason Segel, do toho hoši. Pokud se mi podaří rozchodit tu cizí wifinu, kterou náhodou chytám v obýváku, se pokusím to tu v deníčku trochu komentovat. 84 ročník cen Akademie právě začal.

Poslední film - War Horse

Ale jen v uvozovkách. Dnes jsem ho viděl už podruhé, takže defacto poslední film nebyl. Tak jako tak, i když se můj celkový názor na něj nezměnil a zklamání přetrvává, něco mi to přeci jen dalo. Napálím Johna Williamse pěkně na vrchol mého žebříčku ohledně hudby, protože mě fakt dostává. Osobně si myslím, že Oscara dostane Ludovic Bource za The Artist, ale mým favoritem bude Williams.

Albert Nobbs

Co s postavou, která je sice skvěle zahraná, ale člověk jí nesnáší, protože se chová jako idiot? To je přesně Albert Nobbs. Začátek skvělý a byl jsem přesvědčený, že Glenn Close se na to první žebříčku posune, ale co se tam pak začalo dít, to se fakt nedá. Úžasný herecký projev je zapomenut poté, co scénář ten film kompletně ničí. Nemůžu si pomoct, Glenn má smůlu, zahrála to dobře, bohužel si to špatně spolunapsala.

Midnight in Paris + další

Nemůžu si pomoct, Midnight in Paris mi prostě učaroval, ne na 100 %, na to mi lezla Rachel McAdams a příliš na nervy a Gil v reálném světě vypadal jako hlupák, když si nevšim, že jeho snoubenka a její rodiče je parta nechutných snobů. Přesto ho řadím na první místo svého žebříčku, aspoň prozatím. Za ním je The Help a The Tree of Life. V režisérech zatím vede Woody Allen, i když v konkurenci Terrence Malicka to u mě není žádné překvapení.  U mě by snad i Albert Pyun byl před Malickem (hopla :-)). Zároveň řadím Midnight in Paris i na vrchol žebříčku originálních scénářů, přičemž v této kategorii mi schází k zhlédnutí už jen The Artist, tak uvidíme, jestli ho sesadí.

Animované snímky

Nominované animované snímky jsou tenhle rok neskutečně slabé, nebo alespoň vzhledem k ročníkům minulým. Už jsem viděl čtyři, jediný mi zbývá Puss in Boots, takže jestli ten to nezachrání, tak už nevím. Zbylé snímky jsou buď neskutečně slabé (Rango je celkově slabý), zbytek u mne nepřeleze 70 % a bohužel jsou ještě tak vyrovnané, že nevím, pro který se rozhodnout. Prozatím asi vede Chico & Rita a to zejména díku závěru, který potěšil, jinak už jsem tomu moc nevěřil.

Margin Call

Margin Call dává v boji o plešouna za originální scénář Bridesmaids jasný direkt. A není to jen tím, že Bridesmaids by co se týče scénáře dostali direkt od 70 % všech filmů vůbec a v mém žebříčku 99,99999 % zůstane na posledním místě. Myslím, že Margin Call bude překonán, ale prozatím ho s úlevou dávám na první místo ze dvou ;).