Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (184)

plakát

Natěrač (2008) (TV film) 

Vtipná, svěží televizní adaptace divadelní hry, plná situační a slovní komiky. Jan Budař opět dokonalý, obě jeho herecké herecké partnerky s ním, i když obtížně, drží krok. Nenáročná, zábavná záležitost. Ano, souhlasím, je-li nedostatek kvalitních původních scénářů, proč nesáhnout k nějakému dramatickému textu.

plakát

Hotel Rwanda (2004) 

Film je bohužel nejbrutálnější v tom, že popisuje zvěrstva, která se skutečně, před pár lety, stala. A že se netroškařilo! Je pochopitelné, že takovémuto snímku nechybí patos a oslava hrdniství hotelového manažera, nakolik to koresponduje se skutečností nejsem schopen posoudit, nicméně zřejmě to pravda bude. Nejlépe zahrané byly postavy vrchního policejní složky a vůdce místních Hutuů, kteří byli ztvárněni skutečně věrohodně ve své tuposti, ignoranství a absenci elementární lidskosti. Scéna, kdy v mlze hotelový tranzit přejíždí nevědomky mrtvá těla, zůstane jistě dlouho ležet v žaludku, kde bude dlouhodobě působit na jeho zvedání.

plakát

Večírek (1968) 

Naprosto dokonalá komedie-groteska, nenechávající byť jen vteřinu na to se nesmát. I když se zdánlivě ve filmu nic neděje, děje se toho skutečně hodně. Už jen pouhý pohled na Peter Sellerse dokáže rozzářit úsměv a gagy opilého číšníka spolehlivě vyprovokující brutální záchvaty smíchu. Snímek nemá sice jasnou dějovou linii, ale zajímá to někoho?

plakát

Eso es (1982) 

Vynikající záležitost, která si naprosto bezskrupulózně dělá srandu z pana Hitlera, židů nebo obecně z válečného konfliktu, přičemž se neuchyluje k mřemrštěným karikaturám a nesmyslům. Belmondo je ve skvělé formě (bohužel český dabing nebyl Krampolův), jak fyzické, tak i ostrovtipové. Sláva.

plakát

Romeo a Julie (1996) 

Tento způsob zpracování zdál se mi poněkud nešťastný, hlubší smyl mi naprosto unikl. Za obě uši tahalo vložení původního textu do úst představitelům v současné (??) době. Jediným kladem filmu byla Claire Danes, to ona být umí.

plakát

Profesionál 2: Samotář (1987) 

Klasickej Belmondo. Hlavní hrdinové filmů s ním v hlavní roli nemusejí mít vůbec žádné jméno, je to přece Belmondo-vždy šarmantní, nekompromisní, nesmlouvavý a velmi přísný a obklopený ženami. Největší klad osobně vidím v množství tzv. hlášek, kterými je film prošpikován stejně jako zastřelení záporní (a jeden hlavní) hrdinové. Filmy s Belmondem jsou samostatnej žánr, s ničím nesrovnávatelnej!

plakát

Mládí (1992) 

Ve své době zásadní film pro fanoušky hudebního stylu grunge. Flanelky, bagančata, dlouhý háro, kozí bradka, to byl základ všeho.

plakát

Porota (2003) 

Taková celkem typická americká žánrovka z prostředí soudní síně. Přidanou hodnotou budiž zajímavý příběh, který nechával diváka do poslední chvíle napjatého (dobře, tak ne napjatého, ale očekávajícího), jaký byl pravý důvod Nicka a Marlee k jejich chování. Od první do poslední vteřiny film naplňoval nutné klišé amerického dramatu, což se týkalo hlavně dialogů. Při tomto filmu jsem si uvědomil věc, kterou ale nemohu zatím dost dobře vysvětlit - sebevětší blbost vyřčená v americkým filmu sedí, ale kdyby jí však vypustil z pusy herec v českém filmu, působilo by to někdy opravdu hloupě. Určitě to není tak, že hloupost snáze snese hloupost, je to jinak, nevím však proč. Mimochodem charismatický Gene Hackman jednoznačně předčil Hoffmana a Rachel Weisz všechna moje očekávání.

plakát

Zloděj životů (2004) 

Jeden z takých těch amerických thrillerů, ve kterém jde o to vymyslet co možná nejbizarnější motivy, důvody a způsoby vražd. Velmi klišovitě působí psychologií nadaná speciální vyšetřovatelka a její počáteční nevycházení s místním policejním komisařem. To, jakým způsobem kriminalisté odhalují stopy a přicházejí na to, kdo je vrahem je poněkud těžkopádné a nepravděpodobné. Angelina Jolie je celkem tuctová herečka s makrocheilií, co je na ní zajímavého? Ztráta času.

plakát

Příběh žraloka (2004) 

Technicky dokonalý, situačně vtipný film pro větší děcka, ty menší to asi úplně neocení. Nechybí tu povedené slovní hříčky, odkazy na různé filmy a popkulturní fenomény. Těžko asi dobře nadabovat Willa Smithe, ale zklamanej jsem tedy nebyl. Takhle vtipnej není ani Zdeněk Treska! :-))