Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Hledám Amy

Hledám Amy (1997)

Tenhle film můžu kdykoliv, vždy, pořád, protože je to nejlepší dílo skvělého Kevina Smithe a jeden z nejlepších filmů vůbec. Jako v každém Smithovi nechybí komiksy, odkaz na Star Wars, sprostý hlášky a sexuální humor, ale tenhle film je hlavně dokonale vybroušené emocionálně laděné dílko o vztazích. Dostal mě a dostane i vás. Sám můžu potvrdit, že když Tichej Bob promluví, tak v závěru tohohle filmu řekne něco mooc pravdivýho a chytrýho. Pět hvězd je maximum, takže Hledám Amy jich dostane minimálně šest * * * * * * . P.S. A ta scéna, kde Alyssa (Joey Lauren Adams) zpívá v klubu, je vážne sexuální symbol a myslím, že na orientaci tady až tak úplně nezáleží ;-) .

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

O Dokonalosti tohoto filmu jsem nepochyboval nikdy, přesto jsem si ji znova uvědomil, když jsem seděl v sanfranciském Fisherman's Wharf na lavičce s nápisem "Čerstvě natřeno" a vlastní boty jsem měl zasunuty ve dřevěných vyřezávaných nazouvacích atrapách bílých běžeckých Nike ze šedesátých let. Kousek nad mým levým ramenem se skvěla cedule s Bubbovou krevetkou a po mé pravé ruce ležela dřevěná atrapa čokoládové bomboniéry na dřevěném kufříku. Tento film nás tahá za nos, dělá to tím nejkrásnějším způsobem a dělá to nejen v kině. P.S. Viděl jsem to i v originále a Hanks hraje a mluví Forresta NAPROSTO SKVĚLE !

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992)

Nevím, jak v jiných částech republiky, ale v Jihomoravském kraji :-) jednoznačně kultovní záležitost, kterou já a naprostá většina mých známých znají téměř zpaměti a přesto se na ni s oblibou dívají zas a znova. A jako Brňák mám tu výhodu, že si klidně můžu zajít do kavárny Slavia na Solniční ulici a dát si "nic, sifon, dva". Nutno také ocenit skvělé herecké výkony neherců, obyvatelů Olšan.

Olověná vesta

Olověná vesta (1987)

Kubrickův film patři mezi ty nejlepší, které byly o vietnamské válce natočeny. Neřeší ani tak traumata po návratu z války, ale to, co se děje "před odjezdem" do ní. Trefně a realisticky popisuje působení vzdělaných vojáků coby zpravodajů propagandistického armádního tisku. Skvělá hudba i kamera.

Dogville

Dogville (2003)

Úžasný nápad filmování s minimem kulis a bez exteriéru umocňuje depresivní dojem drsného příběhu nešťastné Grace, která to nemohla mít jednoduché jakožto osoba "na obtíž" v americké vesničce, kde to za hospodářské krize neměl jednoduché nikdo. Ke konci filmu má divák takovou depresi a je mu Grace tak líto, že nenávidí všechny vesničany bez výjimky a po vyvrcholení filmu, které mu přinese radost a klid jen uspokojeně oddechuje a snaží se dostat do normální nálady. Chudoba z lidí lotry činí a mají-li osobu, které mohou beztrestně ublížit ... . Vynikající "zlý" Trier, vynikající Nicol, vynikající film. P.S. Měl by mít šest hvězd - tu šestou za nádherné "dokumentárně-dobové" titulky.

Bratři

Bratři (2004)

Nejlepší film, který jsem na MFF KV 2005 viděl. Tradičně vysoko položená laťka kvality dánské kinematografie se zase posunula o něco výš. Brödre je snad první film, který se zcela vážně věnuje tématu vysílání evropských vojáků do bojů proti terorismu. Ze začátku to vypadá na "obyčejné" drama. To, co za nějakou chvíli uvidíte, vás ale přibije do sedaček, zaryje vám prsty do opěrek a vytřeští oči na plátno. Divák si velmi rychle uvědomí, že válka je o dost větší vůl, než si kdy myslel a že i když ji přežijete, DOOPRAVDY se z ní už nikdy domů nevrátíte. Silný dojem z filmu a nutnost přemýšlet nad tímhle světem jsem nosil v hlavě celý festival a ještě dlouho potom. Návštěvníci čtyřicátých "Varů" se jednoduše dělí na ty, kteří Brödre viděli a na ty, kteří ne. Je to film, který přiměje i nekuřáka, aby si po něm zapálil cigaretu .... .

Americké graffiti

Americké graffiti (1973)

George Lucas, rodák z kalifornského Modesta, což je průmyslovo-zemědělský zapadákov v sanjoaquinském údolí u dálnice 99 ze Sacramenta do Los Angeles, ve svém druhém celovečerním filmu vzpomíná na mládí na kalifornském maloměstě na přelomu 50. a 60. let. Výsledkem je krásný, hvězdně obsazený, sympatický a milý, barevný a nostalgický, romantický, "teenage" film o mladých lidech, kteří řeší to, co je teď, a zítřek budou řešit zítra. Co na tom, že na prestižní univerzity je daleko, když tu mají tak krásné silnice, na kterých můžou předvést své nadupané bouráky s chromovanými koly, sbalit vysněnou slečnu při stání na červenou a vzít ji k Melovi na hamburger, hranolky a třešňovou colu. Krásná doba, krásné mládí, krásná Kalifornie, se všemi krásnými auty, krásnými slečnami a krásnou třešňovou colou :o) podbarvená krásnou rock'n'rollovou muzikou. Na univerzitu se odlétá až zítra. A kdoví jestli. Jen titulek před koncem dává najevo, že život není jen sprejování šlehačkou. S tímhle filmem jsem vzpomínal i já - na svou jízdu po dálnici 99 přes Modesto a pobyt na Mission Street v San Franciscu, kde kdysi opravdu stál Melův Drive-in s obsluhou na kolečkových bruslích. Pro mě tam už nezůstal, zbourali jej dávno předtím, než jsem se tam podíval. P.S. Podle imdb.com je Americké Graffiti žánr Americana a Bittersweet. Já souhlasím.

Mladí muži za pultem

Mladí muži za pultem (1994)

Tak tohle je kua film jak víno ! Něco takovýho jsem ještě neviděl. Co všechno lze zažít v jednom kšeftíku někde v New Jersey, tomu byste nevěřili ... ! Smíchy jsem málem sežral koberec. Co scéna, to gag, co věta, to hláška - ze všeho se můžete smíchy potrhat a nenudíte se ani sekundu. Kevin Smith začal, jak nejlépe to jde.