Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (388)

plakát

Freddyho smrt - Poslední noční můra (1991) 

Tak tohle byla ještě větší hovadina než dvojka. Naprosto nesympatické postavy, triky nic moc, atmosféra nikde, ze Springwoodu udělali šaškárnu. První půlhodina nudná, potom se to pomalu, ale jistě začalo rozjíždět. Tentokrát to ani Freddyho hlášky moc nezachránily. Musím ovšem vyzdvihnout scénu se skákajícím Spencerem a Freddym hrajícím hru. U té jsem se ze srdce zasmál. Shrnutí - dá se na to koukat, ale tenhle díl už vzniknout nemusel. Tímto jsem završil celou sérii Nočních můr (viděl jsem i Novou noční můru, Freddy vs. Jason a remake). Freddy je nezapomenutelná legenda a celkově považuji tuhle sérii za nezapomenutelnou a nadprůměrnou, i když kvalita jednotlivých dílů je odlišná. Pořadí podle oblíbenosti - 1, 3, 5, 7, 4, 2 a 6.

plakát

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu (1989) 

Pátý díl jsem si užil mnohem více než část předchozí. Bavil jsem se dostatečně - Freddy na skateu, super Freddy, Freddy jako kuchař, Freddyho hlášky, triky, na které je radost pohledět. Atmosféra taky fajn, takže celkově hodnotím pětku jako vyvedenou část (na trojku to ale prostě nemá, srovnávat to s jedničkou zase nemá cenu). Takže 6/10.

plakát

Hra na vraha 4 (1992) 

Tak jsem se po čtyř letech konečně dostal k závěrečnému dílu série a tím pádem ji celou dokoukal (nepočítám remake). Čtvrtý díl je o poznání lepší než předešlá část, přesto to čisté 3 hvězdy nejsou. Začnu těmi špatnými prvky. Bylo to místy hodně zdlouhavé, ale to už jaksi k většině slasherů patří (alespoň mně to tak přijde) - tím pádem místy nudné a nezáživné. Našly by se také určité logické mezery (slečna po říznutí do krku během pár vteřin mrtvá, utíkání před vrahem nahoru po schodech - klasika,...). Ale převažují pozitivní věci. Tajemné kostelní chodby, mrazivé chorály a farář jako vrah s křížem v ruce - to má pro slasher z 90. let něco do sebe. Navíc sledujeme velmi sympatické herečky a herce (myslím tím hlavní čtveřici). Nechybí ani lekačky, momenty překvapení a taková ta typická old school slasher atmosféra, kterou na nich tak miluji. Vraždy na dobu vzniku celkem nic moc, ale na těch podle mě vyvražďovačka nestaví, takže čert to vem. Krev tam byla, a i když jí nebyly hektolitry, tak to nebylo vůbec na škodu. Když to shrnu - bavil jsem se u toho, a to jsem čekal naprostý propadák, takže jsem překvapen i spokojen. Celkové hodnocení série - 4.5/10. Pořadí dílů dle oblíbenosti - 1 (má to prostě své kouzlo), 2, 4 a 3.

plakát

Insidious 3: Počátek (2015) 

Je to super, ale oproti prvním dvěma dílům rozhodně o stupeň níž. Změna režie je znatelná už od začátku filmu, i když se pořád jedná o silný nadprůměr. Atmosféra už není tak mrazivá, nicméně strašidelné je to dostatečně, ale pouze v určitých místech (narozdíl od 2, která šlape naplno od začátku až do konce). Ubylo také lekaček, i když jsou velmi působivé (u poslední jsem málem vyskočil ze sedačky). Také hudba pana Bishary je o něco méně mrazivá, ale opět mi dokázala postavit vlasy na hlavě. Třetí díl opravdu předchází dějové linii 1 a 2, což je ve filmu v několika scénách dobře vidět - což mě příjemně překvapilo. Tuhle kapitolu jsem navštívil v kině a za ten zážitek to určitě stálo.

plakát

Rychlí a zběsilí (2009) 

Celkově je to lehčí nadprůměr, ale ta úvodní scéna je dokonalá!

plakát

Ghoul (2015) 

Obrovské překvapení! :-) Očekával jsem průměr a dostalo se mi skvělé hororové jednohubky. Po krátkém rozjezdu mě děj vtáhnul natolik, že jsem to sledoval s otevřenými ústy a řekal, čím mě snímek bude dál překvapovat. Má to neskutečně temnou a znepokojivou atmosféru. Sice jsem se nebál po celou dobu filmu (na to je odborník pan Wan), ale byly scény, při kterých mě nepříjemně zamrazilo v zádech. Děj je nepředvídatelný, lekačky sice ano, ale co na tom sejde, když jsem sebou vždycky škubnul. Kromě toho jsme mohli mít šanci vidět i "něco nového", např. vyvolávání ducha skleničkou. No a v posledních pár minutách jsem jenom čekal, kdy mi vyskočí srdce. Opravdu už dlouho jsem se v kině tak nebavil. A to ještě natočil český režisér. Už Kajínek byla velká pecka - takže Petře, tleskám a držím ti palce! Už se těším na tvůj další film. Po V/H/S 2 nejlepší found footage (navíc ve 3D to má něco do sebe), co jsem zatím viděl :-) Ano, Paranormal Activity a REC se mohou jít klidně zahrabat. 8/10

plakát

Temné nebe (2013) 

Tak nakonec dávám 4*. Je to sice místy utahané, ale tolikrát mi přeběhl mráz po zádech, že jsem si u sledování ve tmě musel rozsvítit lampičku. :-D Hudba od pana Bishary je neskutečně temná a děsivá. Stejně tak atmosféra celého filmu. Takže příjemné překvapení, super horor.

plakát

V oku tornáda (2014) 

No... Nezvratný osud 5 byla mnohem napínavější a drsnější jízda než tahle honička za tornádama. Takže pro mě velký propad co se týká napětí. Co záporného bych tak ještě vzpomenul, jsou scény, které se snaží z diváka ždímat slzy. No a pro změnu taky rádoby humorné scény, které jsou tak vtipné, až jsou trapné. Trikově je to ovšem ve všech směrech dokonalé. Hlavně scéna s letadýlky potěšila :-D Takže jako oddychovka je to celkem fajn. Sleduje se to dobře, nenudí to, ale já od pana Qualea čekat po jeho předchozím výtvoru trochu víc. Nicméně i tak jeho novinku řadím mezi nadprůměrnou katastrofickou jízdu.

plakát

Carrie (2013) 

A mně se remake velmi líbil. Docela mě překvapilo, jak se drží původního filmu. S postavami jsem problém neměl, triky považuji za naprosto skvělé a atmosférou jsem se nechal jednoduše unést. Ani při nejmenším jsem před zhlédnutím nečekal, že budu tak spokojený. Originálu to samozřejmě nesahá ani po kotníky, to je jiná káva, ale tohle je prostě moderní novodobý "nášup"... Plesová scéna opět nezapomenutelná!

plakát

Intruders (2014) (seriál) 

"Protože na počátku tu byla smrt." Naprosto skvělý a originální námět, ale zpracování je z mého pohledu už o dost horší. V první řadě by to chtělo trochu sympatičtější obsazení. Poté, co nedokážu mysterióznímu seriálu prominout, je absence alespoň malé dávky napětí. No a s atmosférou je to hodně rozmanité. V některých dílech dostačující, jinde, aby ji člověk pohledal. A když už, tak alespoň hudba by to mohla zachraňovat, ale ani ta zde nějak nefunguje. První díl mě velmi nadchnul a už jsem se těšil na další díly a vývoj děje, ale od 2. části to bylo horší a horší. Potom bych vyzdvihnul 5. díl, no a nezachránil to ani závěr, který mě nechal naprosto chladným... Přemýšlel jsem i o 2 hvězdách, ale za ten námět pod 3 jít nemůžu. :-)