Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (388)

plakát

Všechno nejhorší 2 (2019) 

Nemohu si pomoct, ale pro mě to byla naprosto srovnatelná porce zábavy jako v prvním díle, přestože nám dvojka nic nového/převratného nepřináší.

plakát

Dětská hra (2019) 

Velmi povedený remake mého oblíbeného béčkového hororu. Přestože to není tak strašidelné jako původní verze, tak sympatické postavy, černo-humorně laděné scény a poměrně slušná dávka gore z toho vykouzlily královskou zábavu. Alespoň pro mě... Až jsem zalitoval, že jsem film nenavštívil v kině.

plakát

Proč? 13x proto - Série 3 (2019) (série) 

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY! Třetí řada mě velmi zklamala. Přijde mi, že tato série chtěla stavět kvalitu jen na základě vraždy a jejího následného vyšetřování. Namísto toho, aby se plně věnovala událostem posledního dílu série druhé, se nám zde rozjíždí úplně nová dějová linka přesycená množstvím flashbacků. Ale fajn, rozjeďme tedy něco nového, ale co takhle zkusit od toho umírání upustit a zkusit se přenést na nějaké jiné problémy současné mládeže? Měli jsme tu sebevraždu, znásilnění, šikanu. Zaujal mě například i případ Montyho, a místo toho, aby s tím tvůrci přišli dříve během série, tak to nechají na poslední díl, kde ho zároveň pohřbí. Když už nás má seriál tedy šokovat vraždou či odhalením vraha, tak ať je to vypjatá a nervy drásající jízda. Tady ale ovšem nelze mluvit ani o jednom, identitu onoho viníka jsem tušil zhruba od poloviny série. Hannah už šla stranou, což je fajn, neustále však slyšíme její jméno a odkazy na ni. Neustále je nám připomínáno, že byla Jess znásilněna. Všichni to víme, ale když se o tom pořád dokola mluví, tak už to leze celkem na nervy. Co jsem pochopil, tak děj všech tří sérií se odehrává zhruba během jednoho roku. A to se opravdu člověk během tak krátké doby změní z násilníka ve svatouška sekajícího latinu? No já nevím. Když už, tak by to chtělo větší časový odstup. Další výtkou jsou těžko uvěřitelné scénáristické plky, které si tvůrci cucají z prstu, jak se jim to hodí. Například Justinovo přiznání "Když mi bylo pět, máma měla přítele..." - proč to vyšlo najevo až teď po takové době? Aha, protože se Justin potřeboval připojit k davu a prohlásit "Jsem přeživší". A aby to mělo nějaké vysvětlení, protože má vlastně svých problémů málo. Bryce na nahrávce přizná "Znásilnil jsem asi sedm nebo osm dalších holek". Ok, a to tenhle čin opravdu tak velké množství znásilněných holek nechá jen tak? Asi ano. A proč jsme si přiznání vyslechli? Ano, vlastně proto, že Bryce zpytuje své svědomí za naprosto všechny prohřešky. Když si to tak celkově vezmu, tak mi seriál vnucuje myšlenku, že zabít násilníka je naprosto v pořádku, hlavně se to však musí udělat tak, aby to pachateli prošlo, protože kromě spáchání vraždy je to vlastně naprosto spořádaný a obyčejný člověk. Od toho tu ale máme seriál "How to Get Away with Murder". Některé úseky byly opravdu jako přejeté přes kopírku. Přesto tady několik silných okamžiků bylo, a ten vrcholový byl pro mě v podobě Tylerova přiznání Clayovi. Dále to byl proslov Jess v tělocvičně, rozhovor Montyho a otce ve věznici atd. Takže určité kvality to samozřejmě má a nemohu je seriálu odepřít. Pro další sérii bych si však přál upustit už od toho umírání, zaměřit se na něco více obyčejného a věnovat se tomu pěkně v časové posloupnosti. Herci jsou výborní, ať je však scénář trochu uvěřitelnější a má to trochu silnější vyznění.

plakát

Scream - Resurrection (2019) (série) 

Zbytečnost. Jednu hvězdu dávám za Keke Palmer a druhou za ten úžasný kostým Ghostface (moje srdcovka). Ve všem ostatním je to špatné. Předvídatelný děj, nesmyslné chování nesympatických postav (kromě dříve zmíněné herečky), klišé nad klišé. Mordy naprosto laciné, nepropracované, o gore ani mluvit nelze, jelikož se to vraždění skoro vždy odehrává za tmy. Odkazy na filmy v podobě hlášek jsou spíše směšné. Je to už moc ohrané. Druhá série přitom byla skvělá. Pokud chcete kvalitní slasher seriál, sáhl bych raději po seriálu "Slasher". Případně po prvních dvou sériích "pocty původnímu snímku", které jsou taky fajn a na které tahle stupidita vůbec nenavazuje.

plakát

Slasher - Slunovrat (2019) (série) 

Třetí série po výtečné druhé sklouzla opět do vod průměrných. Co bych vyzdvihl? Je to především čistá zábava, která vyniká hlavně svým delikátním gore. Po posledním dílu jsem se dokonce v noci několikrát vzbudil a měl před očima to množství humusu. Což se mi dosud nestalo, takže za to palec nahoru. Kostým vraha je celkem cool i způsoby vražd jsou většinou dobře propracované. Herecké obsazení je spíše sympatické. Co mi vadilo? Tak zásadním bodem pro mě byla časová osa. Ta mi tam nějak neseděla. Nechal bych děj celého seriálu odehrávat spíše během několika dní a ne během pár hodin. Když si člověk vezme, kolik těch obětí bylo a během jaké chvíle zabity byly, je to podle mě dost nereálné. I když u slasherů se na tu reálnost/nereálnost nehraje, tak by to dle mého názoru prostě působilo lépe. Druhá věc je neskutečné množství flashbacků, to bylo opravdu celkem přehnané. Nad chováním některých postav bych se taky pozastavil, ale dejme tomu. Klišé typu smrt po sexu atd. nechybí, takže tento "Slasher" je prostě opravdu typický slasher :-D Podtrženo sečteno, váhám mezi 3 a 4 hvězdami, ale nechám to zatím na nižší hranici. Je to zábavná, krvavá cool podívaná, pro milovníky slasherů jak stvořená.

plakát

Děsivé dědictví (2018) 

Neskutečný nářez! Podobně intenzivní zážitek jsem nezažil zhruba od druhého Wanova "Insidious". Dokonale depresivní. Celou noc jsem se po filmu budil a musel si sahat na určitou část těla (kdo viděl, pochopí). Takto má dobrý horor vypadat a podobné následky zanechat. 10/10

plakát

Slunovrat (2019) 

Rituální scény mě šokovaly v opravdu děsivém Děsivém dědictví. V případě Slunovratu mi bylo do smíchu, a předpokládám, že to záměrem nebylo. Poprvé mi velmi úzko bylo v prvních minutách filmu při zásahu hasičů. Stažený žaludek jsem měl při scéně odehrávající se na skále den po příjezdu amerických kamarádů. Přestože jsem tušil, co přijde, tak jsem si přál opak. To jsem ovšem netušil, že tato scéna pro mě bude vrcholem filmu. Co přišlo potom, byla natahovaná slátanina všemožných výjevů. A já si pořád říkal, že to nebude jen tak, že ke konci filmu přijde něco, z čeho mě zamrazí tak moc, že po skončení a vyvrcholení filmu nebudu moct odejít ani z kina. A dopadlo to hlubokým zklamáním, předvídatelným závěrem, postrádáním pořádného spádu a nějaké pointy. Po Děsivém dědictví, po kterém jsem skoro celou noc neusnul, jsem čekal přeci jen něco víc. Přesto tomu nemohu odepřít jisté kvality, mezi něž patří úžasné prostředí, kostýmy, hudební doprovod či herecké obsazení (se všemi "americkými kamarády" jsem svým způsobem sympatizoval). ZBYTEK KOMENTÁŘE OBSAHUJE SPOILER! Třetí hvězda je za postrkování bábou do zadku Christianovi během pohlavního styku, to jsem se opravdu svíjel smíchy.

plakát

Chvění (1990) 

Ta hodina a půl mi utekla asi jako 10 minut. Naprosto zábavná podívaná se skvělým námětem a sympatickými hrdiny. Žádný zdlouhavý rozjezd a slušná dávka akce. To mi u béčkového hororu ke spokojenosti naprosto stačí.

plakát

Stranger Things - Season 3 (2019) (série) 

Pro mě byla tato série nejlepší a nejzábavnější. Originalita je samozřejmě fuč, rozjíždí se to obdobným způsobem jako série druhá. Opět si připomeneme všechny naše hlavní postavy, jsou nám představeny jejich nové osudy atd. Začátek má poměrně pomalé tempo, po prvních třech dílech jsem od toho už ani mnoho neočekával. Ale ve druhé polovině se seriál tak neskutečně rozjel, že to byla jedna radost sledovat! Bral jsem to vyloženě jako poctu převážně béčkovým filmům let osmdesátých. Ty kostýmy, ta atmosféra, neustálé odkazy (plakáty, hlášky, písně) na staré klasiky a spousta dalších prvků této série byla naprosto dle mého gusta. Rozpory Joyce a Hoppera a scény se "Smirnoffem" a "terminátorem" byly delikátní. A navzdory předešlým sériím byl pro mě závěr třetí série opravdu hodně srdceryvný (přestože během titulků následovalo to, co následovalo). Už dlouho jsem si k seriálovým postavám nevytvořil takový vztah. A to by mě při sledování první série ani v duchu nenapadlo. Jakmile začínalo jít postupně do tuhého, dokonce jsem byl několikrát napjatý a z duše si přál opravdu jen jediné - happy end pro všechny. Takže pro mě ohromné překvapení. Pomalý rozjezd ve šlépějích "dvojky" tomu budiž odpuštěn. Těch několik dalších dílů to překonalo natolik, že se k tomuto skvostu vždy rád s chutí vrátím. Na další sérii se už samozřejmě těším, i když dle mého to už lepší snad být ani nemůže. :-)

plakát

Oni 2: Noční kořist (2018) 

Na to, že první téměř půlhodina filmu pro mě byla opravdu těžko koukatelná, tak mě film neskutečně překvapil. Rozjezd je zbytečně natahovaný a nesympatická rodinka tomu moc nepřidává. Ovšem jakmile se to rozjede, čímž mám na mysli první úder "cizince", tak se pro mě nudné rodinné drama změnilo ve svižnou krvelačnou jízdu, dokonale hudebně podkreslenou. Přestože má film několik nedostatků, jako jsou např. nelogická jednání postav, předvídatelnost děje v některých scénách, tak jsem se tím prostě nechal unést a bavil se jak jen to šlo. A v závěru mě to i bavilo více než předchozí díl.