Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (8)

Zločin

Zločin (2011)

Hodnocení PO DRUHÉ SÉRII: Moc příjemný seriál. Dobře namíchaný koktejl kriminálky, dramatu i politických intrik mě osobně už od prvního dílu velmi zaujal a určitě jej budu sledovat i nadále. V seriálu se objeví několik známých tváří, já bych vyzdvihl třeba velmi přesvědčivou Michelle Forbes, ale opravdu šťastnou ruku měli filmaři při obsazování role policejní vyšetřovatelky, pač Mireille Enos je VELMI sympatická dívenka (v seriálu působí takovým nepříliš ženským dojmem, ale schválně si projeďte některé její fotky - třeba tuhle - a uvidíte, že zdání klame :-)). Celkově mi tenhle seriál připomíná spíše evropskou, přesněji skandinávskou tvorbu (přírodní scenérie, kamera, herci), což ale není divu, když inspirací pro něj byl dánsko-norsko-švédský seriál Forbrydelsen z roku 2007. První série je jako celek mimořádně působivá, kdy v každém díle padá podezření na někoho jiného, aby se postupným odkrýváním temných zákoutí pohnutých životních osudů jednotlivých protagonistů ukázalo, že pravda je úplně někde jinde. Finálního rozuzlení se dočkáme na konci druhé série. K happyendu má daleko a zůstává tak věrné pochmurné atmosféře celého seriálu. Doufám, že u dvou sérií nezůstane. Šeptá se, že vzhledem k mimořádně kladným ohlasům přehodnocuje TV stanice AMC své původní rozhodnutí a třetí série je na obzoru...

Most

Most (2011)

Hodnocení po první sérii: Tenhle seriál jsem si oblíbil hned po prvním dílu, protože obsahuje všechno, co se mi na skandinávské tvorbě tak líbí – sychravé prostředí, nezkreslené zobrazení reality a hlavně zajímavý příběh okořeněný špetkou sebeironie. V tomto ohledu báječně funguje postava Sagy, jejíž bezprostřední otevřenost dokonale harmonizuje s jejím chladným vizuálem, což v kombinaci s přátelskou povahou jejího dánského kolegy přinese nejednu úsměvnou situaci. :-) Samotný příběh je pak docela komplikovaný a je potřeba značného soustředění, aby se v tom divák neztrácel, ale celkově se mi daný koncept zamlouval. Jen škoda toho poněkud strohého zakončení, které mě docela zklamalo, protože mi to přišlo nějak přitažené za vlasy, no ale budiž. Každopádně se těším na druhou sérii, která se začala natáčet v říjnu 2012 a měla by se na dánských a švédských TV obrazovkách objevit na konci roku 2013...

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Hodnocení PO DRUHÉ SÉRII: Nepatřím zrovna mezi velké milovníky gangsterek a popravdě jsem se v Boardwalk Empire dlouho hledal, nicméně tak po šesti dílech jsem si vypracoval docela solidní závislost. Seriál samotný má totiž z filmařského hlediska úžasný potenciál a skvělé herecké obsazení v kombinaci s úctyhodnou historickou autentičností ho staví do čela (nejen) letošní seriálové tvorby. Jedná se o poměrně náročnou podívanou, kterou musí divák nejprve nějaký čas vstřebávat, aby posléze plně docenil mimořádnou sílu tohoto díla. V hlavní roli doslova září Steve Buscemi a nesmím zapomenou ani na Kelly Macdonald v hlavní ženské roli. Druhá série si s první vůbec v ničem nezadá, jde ve své podstatě ještě mnohem dál a nabízí divákovi jeden úchvatný zážitek za druhým. Boardwalk Empire je bez diskuze nejlepší seriál roku, a to už podruhé za sebou.

Dexter

Dexter (2006)

Hodnocení PO PĚTI SÉRIÍCH: Tady mi pochybí hvězdičky. U seriálů je docela běžné, že se tu a tam potýkají s kolísavou úrovní jednotlivých sérií nebo minimálně dílů, ale Dexter je právě neskutečný v tom, jak si tu svou vysokou úroveň drží od prvního dílu až do konce zatím poslední, páté série, tedy již plných šedesát dílů. Hlavním důvodem je výborně napsaný scénář, který padne hercům přímo na tělo a který navíc pracuje s velmi neotřelým nápadem masového vraha coby hlavního hrdiny. Navíc se nebojí pokročit dějově kupředu a třeba na konci čtvrté série k úžasu všech – pozor SPOILER – zamordovat jednu z hlavních postav. Pak tu jsou samotní herci. Michael C. Hall v titulní úloze se pro tuhle roli prostě narodil a Jennifer Carpenter coby jeho sestra Debra je svým barvitým slovníkem a místy až krutou upřímností prostě k sežrání a je moji nejoblíbenější postavou seriálu. Ale i ostatní – Masuka, Batista, Quinn i Laguerta do tohoto kolotoče prostě dobře zapadají. Dle mého názoru je Dexter absolutně nejlepší seriál, který se v současné době vysílá.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Hodnocení PO ČTVRTÉ SÉRII: Pro mě osobně největší seriálové překvapení vůbec. Už první série dává tušit, že se jedná o něco mimořádného, ale až druhá a třetí řada diváka absolutně pohltí. Čtvrtá série se rozjížděla pravda trošku pomaleji, ale ve finále jsem napětím zase skoro ani nedýchal. Breaking Bad je totiž osobité, výborně zahrané a hlavně uvěřitelné drama s prvky (hořké) komedie, kde nikdo není hrdina, nikdo není absolutně zlý ani dobrý a každý má své chyby. Není to seriál dramatických zvratů, akčně nadupaných scén či cool hlášek (i když i ty se tam najdou). Je to pomalu se odvíjející vyprávění o tom, co dělají zoufalí lidé v zoufalých situacích, které je ale tak úžasně natočené a zahrané, že to doslova bere dech. Vůbec se nedivím, že představitel hlavní role Waltera - Bryan Cranston - si dvakrát v řadě odnesl sošku Emmy pro nejlepšího herce v hlavní roli dramatického seriálu. Skvěle mu sekunduje Aaron Paul v roli Jessiho Pinkmana (ten získal Emmy za vedlejší roli). Ovšem mou nejoblíbenější postavou je zavalitý Walterův švagr Hank - tak to je fakt borec. :-) Pokud jste seriál neviděli, nezbývá než doporučit, protože to je v každém ohledu skutečně umělecké dílo. Edit: Které HOVADO to přeložilo jako "Perníkový táta"?!? Na to přece musí být nějaký zákon!

F. L. Věk

F. L. Věk (1970)

Jeden z nejzářivějších klenotů české televizní tvorby, který by se dneska prostě už nenatočil. Jako český patriot shledávám období českého národního obrození velmi přitažlivým, a možná právě proto nedám na tenhle seriál absolutně dopustit. Celý Věkův příběh je podaný takovou příjemně laskavou formou, takže věřím, že i po čtyřiceti letech je přitažlivý i pro dnešní mladou generaci (byť možná ještě ne teď, ale časem se k němu dostanou). V seriálu se představí celá plejáda těch nejlepších český herců své doby a myslím si, že pro samotného Radoslava Brzobohatého byla titulní úloha jedním z vrcholů jeho kariéry. Osobně považuju F. L. Věka za nejlepší český seriál všech dob (a při pohledu na dnešní tuzemskou seriálovou produkci dost pochybuju, že se mu někdy něco byť jen přiblíží). Btw nechápu, co komančům tak strašně vadilo na tom posledním, třináctém dílu, že se nesměl vysílat. Možná ta Věkova věta: „Copak se dají myšlenky zakazovat?“ - to se soudruhům asi fakt nelíbilo...

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

S napsáním komentáře na tenhle kultovní sci-fi seriál jsem dlouho otálel. Když jsem potřetí zhlédl všechny série, nemohl jsem jinak než hodnotit maximálně. Po technické stránce by se dalo sice BsG ledacos vytknout, nicméně velmi sofistikovaný příběh, který v posledních dvou sériích dosahuje až filozofických rozměrů, pozvedá tento titul vysoko nad úroveň konzumní sci-fi. Zručně namíchaná koláž vesmírných bitev, politického dramatu a četných morálních i duchovních poselství přináší divákovi nevšední zážitek, který nejspíš od seriálu ani nečekal. Autoři měli dostatek rozumu ukončit seriál už po čtyřech sériích, takže neomrzel a naopak vyvrcholil v překrásně uceleném finále, které učinilo za tímto unikátním produktem důstojnou tečku. Pro mě osobně představuje Battlestar Galactica jedno z nejkvalitnějších děl filmové sci-fi.

Ajťáci

Ajťáci (2006)

Hodnocení po čtyřech sériích: Absolutně nerozumím tomu neustálému dohadování, co je lepší, jestli IT Crowd nebo Big Bang Theory, protože oba seriály jsou úplně jiné (a oba výborné). IT Crowd je přece jen méně „masový“, protože ten britský humor asi není úplně pro každého stravitelný a taky předpokládá, že diváci jsou více „geek“, protože vtipné nárážky předpokládají alespoň elementární znalost z oblasti IT a sci-fi (Big Bang byl v tomto směru nucen pod vlivem obrovského úspěchu od třetí série polevit a nyní mnohé věci explicitně divákovi vysvětluje, což z počátku nedělal). Absolutním vrcholem britského skvostu jménem The IT Crowd je čtvrtý díl třetí série s názvem „THE SPEECH“ (Proslov), ve kterém Roy s Mossem ukážou Jen, co to je internet. :-) Osobně tento díl POVAŽUJU ZA NEJLEPŠÍCH TŘIADVACET MINUT V HISTORII SITCOMU.