Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Vymítač ďábla

Vymítač ďábla (1973)

Tohle nikdy neomrzí. Dle mého názoru nejlepší horor všech dob, který svým unikátním zpracováním a temnou atmosférou doslova vysává z diváka pocit klidu a jistoty (něco na způsob mozkomorů z HP :-)). Navíc k dobrým zvyklostem filmové školy sedmdesátých let patřilo volnější tempo vyprávění a postupná eskalace napětí, což jsou prvky, které pohříchu z dnešní strašidelné produkce skoro vymizely. Svým příběhem je Vymítač ďábla jakýmsi guru všech filmů o exorcismu a nutno dodat, že dodnes se mu žádný z nich ani nepřiblížil (snad s výjimkou velmi zdařilého The Exorcism of Emily Rose). Velkou devízou Exorcisty jsou přesvědčivé herecké výkony a samotné pasáže vymítání zahrnují scény, které patří do zlatého fondu filmového strašení (třeba jak Regan sedíc na posteli otočí hlavu o 180° nebo jak s křížem v ruce hlasitě křičí „fuck me, fuck me!“). Docela lituji toho, že jsem se nenarodil o nějakých pětadvacet let dříve, abych tento horor mohl vidět v době svého vzniku. To musel být neskutečně intenzivní zážitek.

Kontakt

Kontakt (1997)

Ještě dnes po třinácti letech si pamatuju, jak jsme s kamarádem vyšli z kina, kde právě dohrál Kontakt, a mlčeli jsme. Strašně dlouho jsme mlčeli. Až pak z nás skoro najednou vypadlo: „to bylo geniální!“ Ano, to je přesně to slovo. Geniální. Robert Zemeckis je Pan režisér a maje k dispozici výborný scénář a úchvatnou Jodie Foster, vytvořil veledílo, které já osobně považuju za JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ VŠECH DOB. Každá postava neobyčejně přesně zapadá do mozaiky poutavého vyprávění o astroložce Eleanor Arroway, která navzdory všemu a všem jde tvrdošíjně za svým cílem prokázat, že ve vesmíru nejsme sami. Kromě samotné Eli je nejcharismatičtější postavou snímku záhadný, a tak trochu vyčuraný multimilionář S.R. Haden v podání Johna Hurta a já dodnes občas replikuju jeho hlášku „Chcete se svést?“ :-) Absolutní vrchol Kontaktu je pak druhé spouštění Stroje s Eli v kokpitu, u kterého jsem nadšením vstával ze sedačky. Wow, jen při pomyšlení na tuhle scénu mi naskakuje husí kůže. Úchvatné, skvělé, dokonalé. Někdy je pět hvězdiček málo.

V moci ďábla

V moci ďábla (2005)

Naprosto geniální záležitost s vynikající Jennifer Carpenter, která zde plně rozvíjí svůj obrovský herecký potenciál. Retrospektivní vyprávění tragického boje o duši mladé dívky je natolik sugestivně podané, že divák skoro ani nedýchá a když dojde i na těch několik kulervoucích scén (Emily v kostele, Emily zkroucená na zemi u postele a hlavně ta stodolová scéna), slabší povahy jdou do mdlob. Bravo! Dle mého NEJLEPŠÍ FILM ROKU 2005.

Mořské panny

Mořské panny (1990)

Mořské panny jsem poprvé viděl někdy v roce 1996, když mi bylo sladkých šestnáct, stejně jako Charlotě v podání Winony Ryder. Co vám budu vykládat – byla to láska na první pohled. Od té doby miluju Winonu Ryder, miluju Cher, miluju Boba Hoskinse i Christine Ricci. Tenhle film jsem viděl už snad dvěstěkrát a pořád se mi strašně líbí. Winonka je tam prostě k sežrání a její až naivní snaha o mravní čistotu je strašně sexy. A ta scéna, jak nahoře na zvonici přijde o panenství, mě vzrušuje dodnes. Jeden z pěti mých nejoblíbenějších filmů. A jen tak btw. „Charloto, jsme Židé!“ :-)

El Dorado

El Dorado (1966)

John Wayne natočil westernů mraky, ale tenhle je přece jen v mnohém výjimečný. Především na rozdíl od jiných má docela zajímavý příběh, kde není zpočátku tak úplně jasné, kdo je ten dobrý a kdo zlý, což ve westernech nebývá obvyklé. Pravda, časem se nám ta zápletka patřičně zjednoduší, ale vše je vyváženo báječně odlehčeným tónem, který mají na svědomí především mladý vrhač nožů Mississippi a šerifův asistent Bull Harris. Některé scény jsou nezapomenutelné (třeba když Thornton učí Mississippiho střílet nebo když se ti dva snaží vystřízlivět šerifa :-)) Osobně považuju El Dorado za vůbec nejlepší western, ke kterémuž přesvědčení nemalou měrou přispívá i mimořádně povedený český dabing (a to říkám já, který dabing obecně přímo nesnáší – viz můj profil).