Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Obsahy (5)

Lov lososů v Jemenu

Lov lososů v Jemenu (2011)

Film je adaptací úspěšné stejnojmenné knihy Paula Tordaye. Hlavní hrdina, vědec Alfred Jones (Ewan McGregor), je racionalistický muž středního věku pracující ve vládní agentuře. Kvůli tlaku politických špiček je nucen ujmout se bláznivého projektu - na přání bohatého arabského šejka, zbožného a pokrokového muže, má zavést v nehostinném Jemenu chov a sportovní lov lososů. Potýkat se musí nejen s vlastním skepticismem a technickými problémy, ale i odporem islámských fundamentalistů.

Becket

Becket (1964)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn.

Hráči na vinici Páně

Hráči na vinici Páně (1991)

Film vznik podle slavného románu Petera Matthiessena napsaného v 60. letech, tj. v době, kdy američtí spisovatelé reflektovali vztah indiánské menšiny a většinové společnosti (Přelet nad kukaččím hnízdem od Keyseyho, Malý velký muž od Bergera). Hlavním hrdinou knihy a filmu je Indián Lewis Moon (Berenger), který mezi indiány v Amazonských pralesech najde nový směr svého života. Hlavní myšlenkou díla je střet skomírající indiánské kultury s moderní civilizací, kterou zde představují jednak představitelé místní státní správy a protestantští misionáři (Aidan Quinn si zahrál intelektuála Martina Quarriera, John Lithgow pak tvrdého obchodníka s vírou Leslieho Hubena).

Che ora è?

Che ora è? (1989)

Film Kolik je hodin? patří mezi poslední společné filmy režiséra Scoly a jeho dvorního herce Marcella Mastroianniho. Ten zde ztělesnil muže, který se pokouší navázat kontakt se svým synem, s nímž se odcizil. Jeho syna ztvárnil tehdejší talent italského filmu Massimo Troisi.

Vystěhovalci

Vystěhovalci (1971)

Film Emigranti (Utvandrarna) je nejoceňovanějším snímkem režiséra Jana Troella. Je adaptací historického románu Wilhelma Moberga Vystěhovalci. Ve filmu jsou zachyceny osudy lidí, kteří se rozhodli opustit rodné Švédsko a hledat lepší život v Americe. Nikdo z nich nevěděl, co je čeká a někteří se ani příjezdu do vysněné země nedočkali. Film přinesl výborné herecké výkony Maxe von Sydowa, Liv Ullmanové, Allana Edwalla, Monicy Zetterlundové či Eddieho Axberga.

Reklama