Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Obsahy (8)

Ég anda

Ég anda (2012) (hudební videoklip)

Snímek v režii Ragnara Kjartanssona (islandský filmař a konceptuální umělec) je prvním ze série filmů, které vznikly k albu kapely Sigur Rós „Valtari“. Celá série postupně vychází na internetu jako „The Valtari Mystery“ Kapela dala při natáčení prostor nejrůznějším filmařům - všichni dostali stejný rozpočet, aby natočili klip k jedné z písní z jejich alba. Film je svérázným instruktážním videem, jak se chovat v případě, když se v naší přítomnosti někdo začne dusit.

Une nuit terrible

Une nuit terrible (1896)

Muž uléhá do postele a chce spát, jenže jej vyruší obří brouk. Muž se jej všemožně snaží zabít, nakonec se mu to podaří, brouka zavře do skříně, a sice stále trochu nervózní, může v klidu spát.

Karetní hra

Karetní hra (1896)

Jeden z prvních filmů Georgese Meliese si s ničím nezadá s tvorbou jiných průkopníků filmů. Jedná se o jednozáběrovou scénku z venkovní restaurace, kde si tři muži chtějí zahrát karty. Objednají si od hospodské pití, napijí se, mezitím se rozdávají karty a jeden z mužů si čte noviny, aby své souputníky pobavil jakousi veselou událostí.

Moravská Hellas

Moravská Hellas (1963)

Dokumentární film Karla Vachka MORAVSKÁ HELLAS je pohledem na folklorní festival v Moravské Strážnici a vůbec proměny folklóru v té době. Osob zde zúčastněných si všímá se svým charakteristickým humorem a přesně vystihuje jejich nevědomou směšnost. Průvodci po filmu jsou bratři Jan a Karel (známější jako Kája) Saudkové.

Putovní divadlo

Putovní divadlo (1975)

Film Thea Angelopoulose PUTOVNÍ DIVADLO se odehrává v Řecku. Ale v tomto případě se nejedná o zemi plnou slunce a modrobílých domů. Příběh tohoto filmu se odehrává v severní části této země a seznamuje nás s kočovným divadelním souborem, který mezi lety 1939 až 1952 jezdí od vesnice k vesnici, od města k městu a hrají (spíše se snaží hrát) populární hru z 19. století Pastýřka Goffo. Vždy jsou však vyrušeni historií. Režisér tento film natáčel v podstatě pirátsky, úřadům tvrdil, že se jedná o adaptaci Oresetii přenesou do druhé světové války. Svým způsobem to pravda je, protože postavy parafrázují postavy tohoto antického dramatu. Pro tohoto tvůrce typické dlouhé záběry zde získávají úplně nový rozměr, protože tento téměř čtyřhodinový film se skládá z pouhých osmi (8) záběrů.

The Making of 'The Lord of the Rings'

The Making of 'The Lord of the Rings' (2002)

Bezprostřední pohled na natáčení trojice filmů podle slavných fantasy knih J.R.R. Tolkiena. Nejedná se o typický "film o filmu", ve kterém všichni chválí, jak báječné natáčení to bylo. Tady se občas dočkáme kritických chvilek, ale hlavně se podíváme pod ruku všech zúčastněných - od tréninku liliputských dublérů, přes natáčení miniatur po počítačové efekty. A to vše velmi zábavnou, nenásilnou formou. Režíroval Costa Bates, který spolu s Peterem Jacksonem natočil fiktivní dokument o novozélandském filmaři, nazvaný ZAPOMENUTÉ STŘÍBRO.

Cinerama Adventure

Cinerama Adventure (2002)

Dokumentární film popisující vznik a vývoj Cineramy, jakéhosi předchůdce širokoúhlého filmu. Jednalo se o na svou dobu technický zázrak spočívající ve vytvoření iluze širokoúhlého obrazu pomocí promítání tří filmových pásů ze tří projektorů na velké, zakřivené plátno. Součástí byl též velmi kvalitní, prostorový zvuk. K nejslavnějším filmům natočeným touto technikou patří JAK BYL DOBYT ZÁPAD a tímto způsobem byl prezentován i Kubrickův mistrovský snímek 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA.

Boss Nigger

Boss Nigger (1975)

Film BOSS NIGGER je typickou ukázkou žánru béčkových filmů ze sedmdesátých, tzv. blaxploatation", čili filmů, kde hlavní role hrají černošští herci. Zde se setkáváme s lovcem odměn Bossem Niggerem, který společně se svým pomocníkem Amosem přijíždí do města bez šerifa, kde vládne proradný starosta a parta desperátů. Nigger se ujímá šerifského úřadu a postupně se mu podaří dostat nekalost z města. Ale nebude to tak jednoduché, protože mu v získání důvěry lidí brání zejména barva jeho pleti.

Reklama