Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (264)

plakát

Dobré místo (2016) (seriál) 

Překvapivě promyšlený sitcom, který je podstatně chytřejší, než se po prvních pár epizodách může zdát.

plakát

Arnold (2023) (seriál) 

Nemyslím si, že se tohle dá označit za dokument. Arnold měl zcela zjevně velký vliv na to, co se pustí ven a co ne. Jinými slovy měl tvůrčí kontrolu. Výsledkem je, že specielně první dva díly nejsou nic moc jiného, než konstantní proud sebechvály a plácání se po zádech, jaký je to kabrňák. To neznamená, že Arnie není mašina a neuvěřitelně schopný člověk, který dosáhl absolutního vrcholu ve třech různých zcela odlišných odvětvích lidského snažení. Nicméně chybí pohled, který by jeho snažení zasadil do nějakého kontextu a reálného rámce. Každá epizoda je v podstatě stejná a tvrdí, že jediné, co se stalo je, že Arnold chtěl, Arnold se snažil, Arnold zvítězil. Přítom je evidentní, že to bylo s největší pravděpodobností trošičku složitější. Například přechod od Arnolda, co neměl peníze na nájem k Arnoldovi, co má miliony na účtu je odbyt doslova jednou větou. Stejně tak jeho filmová i politická kariéra je popsaná stylem "Něco jsem chtěl a povedlo se mi to." Dokument se navíc soutředí primárně na Arnieho pohled a dozvíme se jen velmi málo informací od jiných lidí a úplně chybí perspektiva těch, kteří by byly k Arnoldovi jakkoliv kritičtí.

plakát

Podezření (2022) (seriál) 

"A nemám snad právo na to bejt taková jaká jsem?" Máš - ale pak se nediv těm důsledkům, když na tom svém právu takhle lpíš. Výborná česká mini série o tom, že člověk dostane vždycky úplně přesně to, co si zaslouží. Spravedlnost kupodivu funguje, jen trochu jinak, než by člověk čekal a jen pro někoho. Být "sám sebou" a nesnažit se zapadnout si člověk může dovolit pouze pokud má dostatečně schopnosti profesní nebo sociální anebo pokud prostě nepotřebuje lidi - čti "rozhodl se, že je nepotřebuje". Bohužel tohle rozhodnutí se může někdy pěkně vymstít, když člověk náhodou zjistí, že by se mu nějaké ty sociální vazby zrovna hodily a když to, zda stráví zbytek života ve vězení závisí na tom, jak moc oblíbeným je v kolektivu.

plakát

Baby Driver (2017) 

"That's my baby." Kevin Spacey

plakát

Terapie (2011) (seriál) 

Objektivne tak na 3*, ale hodnoceno optikou ceske serialove produkce pod 4* jit nelze, specielne kvuli Rodenovi. Hlavnim problemem serialu je bohuzel tezke prizdisracstvi scenaristy, ktery proste nema koule na to dotahnout zadnou z hlavnich myslenek do konce a naservirovat divakovi neco opravdu zajimaveho a divacky non-komformniho. [--] "Kdybych delal KBT, tak vas poslu do telocvicny, napisu posudek, a tim je to skonceny". Karel Roden v roli rozervaneho 'involved' psychoterapeuta, coz rekneme si to narovinu, je nakonec jediny alespon trochu funkcni pristup k terapii jako takove. Potiz s timhle serialem je, ze v realu by terapeut mel byt 'involved' jeste o kus vic, nez jak to delal Carl Rogers (podobnost se jmenem Karel Roden jiste neni nahodna) - pak uz to ovsem prestava byt terapeut a tahle serie by se nemohla jmenovat Terapie, protoze postava Marka by zkratka nemela licenci a i na HBO produkci uz by to bylo trochu moc hardcore. Tudiz cely serial balancuje tak akorat na hrane toho 'divacky a spolecensky prijatelneho' a ukazuje vicemene maximum toho co si lze dovolit pustit do televize - to jest ukazuje, ze i psycholog je jen clovek a je v prdeli uplne stejne jako jeho pacienti . Lze sam sobe, neni schopny si priznat svoje problemy, nezvlada vztahy kolem sebe a nezvlada komplexnost sveta. Nicmene na rozdil od vetsiny ostatnich terapeutu neni takovy ignorant, snazi se mit lidi skutecne a uprimne rad a nehraje si na to, ze lze provozovat funkcni terapii bez navazani oboustranne (!) (emocionalne) "intimniho" vztahu.

plakát

The Comey Rule (2020) (seriál) 

Jeff Daniels vs. Brendan Gleeson aka glorifikovany reditel FBI vs. cerstvy prezident USA, bussinessman a psychopat. Herecka lahudka.

plakát

Poslední království (2015) (seriál) 

"I am Uhtred son of Uhtred". Tuhle zalezitost nelze nemilovat. Cim je The Expanse pro sci-fi serialy je The Last Kingdom pro historicke/fantasy/hack-and-slah serialy. Podobnych pokusu uz bylo v poslednich letech vice, ale pouze The Last Kingdom se dari delat to na jednicku. Na rozdil od napriklad Vikingu se tu nevytraci tempo hned po prvnich dvou seriich, nejsou tu hlucha mista ani zbytecne postavy, scenar je promysleny a udalosti jsou naplanovane daleko dopredu, takze i zpetne vse dava smysl. Velka spiknuti a machinace ala Game of Thrones zde casto ustupuji poctive reznicine (coz je rozhodne ku prospechu veci) a ruznych citovych vyznani a srdceryvnych scen je taky tak akorat bez zbytecneho plytvani stopazi. Veci, ktere by v jinych serialech trvaly vyresit celou serii (nebo dve, tri jako v The Walking Dead) se zde odbudou za dve a pul epizody a hned se jede dal. Ackoliv mi hlavni hrdina byl prvnich par epizod pomerne nesympaticky, kupodivu se rychle ukaze, ze Alexander Dreymon vlastne umi jen velmi dobre hrat postavu, ktera mu byla napsana na telo a stava se jednim z nejvic cool a likeable hrdinu v ramci zanru.

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Po precteni vsech (doposud vydanych) The Expanse knih musim jit s hodnocenim na plny pocet, protoze takhle dobre prevest knizni sci-fi do televizni podoby, to se jen tak nevidi. Specielne casting je proste skvely - moje nejoblibenejsi postavy Avasarala a Amos jsou naprosto perfektni. [--] A hezky zpatky na 4*, protoze posledni serie je proste zoufale nedostatecna a jako zakonceni v zadnem pripade nestaci. Pokracovani serialu bylo bohuzel zruseno a je skoro jiste, ze se dalsi serie nedockame.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Minus jedna hvezdicka z celkoveho hodnoceni za to, ze si dovolili udelat ze zaverecneho filmu sagy Star Wars tuctovou trikovou popcorn zabavu. Jinak by to bylo na nijak nevycnivajici 3*. Jenomze tohle je Star Wars, jeden z nejvetsich a nejsilnejsich populkutrnich pribehu poslednich padesati let. Nekonecny potencial v podobe moznosti udelat v podstate jakykoliv pribehovy twist a predat jakekoliv poselstvi byl nakonec prakticky nevyuzit. Smutne.

plakát

Slunovrat (2019) 

Nejlepsi drama/horor roku. Naprosto famozni. Uz hodne dlouho jsem si film neprozil tak jako Midsommar. Coz neni divu, protoze sceny, ve kterych jsou postavy na psychedelickem tripu jsou tak sugestivni, ze specielne pokud mate osobne zkusenost s psychedeliky, projdete si sami pri sledovani solidnim tripem. Mimochodem tu nalepku horor to ma sice pravem, ale je extremne zavadejici - filmovou skatulku "znepokojujici", ktera by se hodila vic, bohuzel nemame. Plus Florence Pugh mozna neni kdovijak talentovana herecka, ale tady do toho viditelne dava vsechno, tleskam.