Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (28)

plakát

Na vlastní nebezpečí (2007) 

Kouzlo nechtěného (?), při sledování jsem se bavil jak u žádného jiného novějšího českého filmu.

plakát

Sám v divočině (2009) (pořad) 

Srovnání s Man vs. Wild je naprosto mimo mísu, určitá podobnost je tu spíš se Survivormanem, taky tu máme hlavního protagonistu, který sám pobývá v přírodě a sám vše natáčí. Rozdíl je v tom, že Survivorman vycházel z premisy, která předpokládala, že při pobytu v přírodě se něco zvrtne a člověk se ocitne sám s určitým základním vybavením. A většina pořadu ukazovala, co se dá s tím minimem vybavení podniknout, naučnej prvek byl významnej. V Alone in the Wild se od začátku počítá s delším pobytem v divočině, Ed Wardle si chce splnit svůj klukovský sen a je na to patřičně vybavenej. Naučnej prvek tu chybí, spíše je okrajovej, hlavně jde o zprostředkování pocitů z delšího pobytu mimo civilizaci. Les Stroud natáčel vždy cca po dobu týdne, Ed Wardle měl v plánu několikaměsíční pobyt, jestli vás zajímá, jak dlouho vydržel, tak neváhejte a na pořad se koukněte.

plakát

2010: Druhá vesmírná odysea (1984) 

Doopravdy nechci film srovnávat s Kubrickovým filmem, četl jsem obě knížky a druhá je od první v mnohém odlišná, obsahuje více dialogů, humoru, hrdinů s propracovanějšími charaktery a napínavější zápletku, vyprávění je konvenčnější. To, že film je adaptací odlišné knížky beru jako fakt a bavit se o tom, co z děje mělo být zahrnuto, co naopak mohlo být vypuštěno, je logické a inspirativní, v tomto mě film nezklamal. Jen nechápu ty úpravy a přidané motivy vyplývající z období studené války, které nakonec vedou k celkem banálnímu poselství.

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Fascinující film. Znalost předlohy je výhodou, film na rozdíl od knihy moc nevysvětluje a divák se v něm pak lépe orientuje. To platí pro některé části, u jiných je naopak pro ty, kdo knížku přečetli, poutavé sledovat, jak ten který motiv ztvárnil Kubrick podle svého. Ve své obraznosti jde o film mimořádný a inspirující, některé scény se mohou zdát zdlouhavé, ale vždyť se tu proboha řeší třeba meziplanetární lety a to se podle mě odráží v jeho podobě. Není možné požadovat jasné a jednoznačné interpretace, kniha zde může sloužit jako základní vodítko, ale na druhou stranu se nedá rezignovat na interpretace vlastní. Nepřijde mi vůbec přehnané, aby film od diváka vyžadoval, aby se vzdal některých zažitých očekávání a připravil se na vizuální zážitek, který tento film tolik spoléhající na sílu obrazu nabízí.

plakát

Promiňte, omyl (1948) 

Námět a zápletka mohou být jednodušší, ale příběh je chytře vyprávěnej serií flashbacků, které divákovi postupně odhalí motivace jednotlivých postav a jejich charakterovou rozporuplnost. A závěr má grády.

plakát

Bassidji (2009) 

Líbil se mi hlavně způsob, jakým je dokument natočen. Film určitě předpokládá základní přehled o systému moci v Iránu a něco z jeho historie a k zasvěcení do tématu tak v úvodu použije jen pár titulků o basídžích. A pak už jen promlouvají hlavní aktéři a divák si z jejich košatých promluv musí sám vybrat to důležité, režisér to za něj neudělá.

plakát

Poslední skotský král (2006) 

Film mi byl doporučen jako dobrý příklad toho, jak je cizinec konfrontován s africkou realitou. A v tomto mě trochu zklamal, přišlo mi, že jen pravidelně střídal pozitivní dojmy a zážitky s těmi negativními a v závěru se ve způsobu vyprávění a budování napětí moc podřídil některým klišé.

plakát

Na velikosti záleží (2009) 

Těžko ocenit, že si film vybral originální aktéry, o kterých se moc filmů netočí (nebo jsem spíše žádný neviděl), když je z hlediska vyprávění tak konvenční a předvídatelný.

plakát

Dylan Moran: Monster (2004) (TV film) 

Se stand-up comedy nemám sebemenší zkušenost, ale tenhle druh nekorektního humoru se mi zamlouval moc.

plakát

Co člověk dokáže přežít (2004) (seriál) 

Pro mě osobně mnohem zajímavejší pořad o přežití než Man vs. Wild, kde jde hlavně o napětí a situace, které ho přinášejí jsou vyhledávány, podkreslovány náladotvornou hudbou a v poslední sérii mi přijde, že snad i spouštěny a schválně vyhrocovány. Myslím si, že naučnej prvek už jde doopravdy hodně stranou a Man vs. Wild je jen dobrodružnej pořad zasazenej do atraktivních lokací, tomu by odpovídaly i upoutávky na poslední sérii, které běžely nedávo na Discovery... Taky mě fascinuje, jak se zde pořád trvá na omezeném základním vybavení jako je nůž, křesadlo a čutora, když v pořadu prostě nejde o souvislé přežití a využívání toho, co je k dispozici, ale podle mě o divácky atraktivní pobyt v nejrůznějších lokacích. Survivorman je trochu jinde. Pravidla jsou daná a cizí pomoc vždy otevřeně přiznaná, pokud k ní dojde. To, že Les všechno sám točí, také znamená, že se nepouští do žádných opičáren jako Bear a pořad je o to naučnější. Nelpí se na omezeném základním vybavení, na tom jsou ostatně postaveny i výchozí situace pro jednotlivé epizody, a nedostavuje se tak pocit, že jsou si epizody až příliš podobně s opakujícími se typy jednotlivých prostředí. Tohle pojetí mi jednoduše přijde mnohem lepší. Taky si myslím, že o lecčems hodně vypovídá, že oficiální díl ze zákulisí natáčení přišel u Survivormana ihned po první i druhé sérii a u Man vs. Wild až na konci té poslední.