Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (28)

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Fascinující film. Znalost předlohy je výhodou, film na rozdíl od knihy moc nevysvětluje a divák se v něm pak lépe orientuje. To platí pro některé části, u jiných je naopak pro ty, kdo knížku přečetli, poutavé sledovat, jak ten který motiv ztvárnil Kubrick podle svého. Ve své obraznosti jde o film mimořádný a inspirující, některé scény se mohou zdát zdlouhavé, ale vždyť se tu proboha řeší třeba meziplanetární lety a to se podle mě odráží v jeho podobě. Není možné požadovat jasné a jednoznačné interpretace, kniha zde může sloužit jako základní vodítko, ale na druhou stranu se nedá rezignovat na interpretace vlastní. Nepřijde mi vůbec přehnané, aby film od diváka vyžadoval, aby se vzdal některých zažitých očekávání a připravil se na vizuální zážitek, který tento film tolik spoléhající na sílu obrazu nabízí.

plakát

Promiňte, omyl (1948) 

Námět a zápletka mohou být jednodušší, ale příběh je chytře vyprávěnej serií flashbacků, které divákovi postupně odhalí motivace jednotlivých postav a jejich charakterovou rozporuplnost. A závěr má grády.

plakát

Bassidji (2009) 

Líbil se mi hlavně způsob, jakým je dokument natočen. Film určitě předpokládá základní přehled o systému moci v Iránu a něco z jeho historie a k zasvěcení do tématu tak v úvodu použije jen pár titulků o basídžích. A pak už jen promlouvají hlavní aktéři a divák si z jejich košatých promluv musí sám vybrat to důležité, režisér to za něj neudělá.

plakát

Dylan Moran: Monster (2004) (TV film) 

Se stand-up comedy nemám sebemenší zkušenost, ale tenhle druh nekorektního humoru se mi zamlouval moc.

plakát

Co člověk dokáže přežít (2004) (seriál) 

Pro mě osobně mnohem zajímavejší pořad o přežití než Man vs. Wild, kde jde hlavně o napětí a situace, které ho přinášejí jsou vyhledávány, podkreslovány náladotvornou hudbou a v poslední sérii mi přijde, že snad i spouštěny a schválně vyhrocovány. Myslím si, že naučnej prvek už jde doopravdy hodně stranou a Man vs. Wild je jen dobrodružnej pořad zasazenej do atraktivních lokací, tomu by odpovídaly i upoutávky na poslední sérii, které běžely nedávo na Discovery... Taky mě fascinuje, jak se zde pořád trvá na omezeném základním vybavení jako je nůž, křesadlo a čutora, když v pořadu prostě nejde o souvislé přežití a využívání toho, co je k dispozici, ale podle mě o divácky atraktivní pobyt v nejrůznějších lokacích. Survivorman je trochu jinde. Pravidla jsou daná a cizí pomoc vždy otevřeně přiznaná, pokud k ní dojde. To, že Les všechno sám točí, také znamená, že se nepouští do žádných opičáren jako Bear a pořad je o to naučnější. Nelpí se na omezeném základním vybavení, na tom jsou ostatně postaveny i výchozí situace pro jednotlivé epizody, a nedostavuje se tak pocit, že jsou si epizody až příliš podobně s opakujícími se typy jednotlivých prostředí. Tohle pojetí mi jednoduše přijde mnohem lepší. Taky si myslím, že o lecčems hodně vypovídá, že oficiální díl ze zákulisí natáčení přišel u Survivormana ihned po první i druhé sérii a u Man vs. Wild až na konci té poslední.

plakát

Gilda (1946) 

At si Rita hazi s vlasama jak chce, sarmantni je dost, ale i bez toho jde o jednu z nejzajimavejsich femme fatale, co jsem v noirech videl. Jeji vztah s hlavnim hrdinou a jeho promeny v prubehu filmu udrzi napeti az do konce, stejne tak i samotny pribeh reflektujici povalecne nalady.

plakát

Mezi zdmi (2008) 

Aktualni, neuveritelne podnetny film, ktery i pres maximalni realismus ani chvilku nenudi.

plakát

Jen andělé mají křídla (1939) 

Dalsi film, u ktereho me nenapada moc duvodu, proc nedat za pet. Nevim, jestli je to hlavne starim podobnych dilek a vyssi mirou tolerance, ale i tak zidealizovany a zjednoduseny pohled na chod letecke spolecnosti a pro nekoho mozna vykonstruovane a predvidatelne konflikty mi uplne staci k vybornemu divackemu zazitku. Klasicky hladke vypraveni, nektere pekne kompozice s prekvapivou hloubkou ostrosti, nadherne letecke zabery a kouzelne modylky letadel a jejich havarie... S Hawksem jsem zatim neslapnul vedle a doufam, ze mi to jeste nejakou dobu vydrzi.

plakát

Pryč od minulosti (1947) 

Uhrancivejsi a prohnilejsi femme fatale nez Jane Greer aby clovek pohledal...

plakát

Dvanáct (2007) 

Nemuzu jinak nez za pet. Nepokladam se za znalce ruskych pomeru a tak hlavne hodnotim podle toho, co se zmenilo ve vztahu k originalu. Libi se mi, ze ve filmu neni vylozene kladne postavy a kdyz uz se ke konci postava ji nejblizsi najde, tak svym pojetim prijemne prekvapi. Vzpominky a zkusenosti porotcu muzou byt natahovane, ale to na jejich pusobivosti neubira, v tomto ohledu mi vadila jen podbarvujici hudba, uplne by vystacily ruchy vyplyvajici z prostredi, tak jak jsem je zachytil alespon ze zacatku filmu.