Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (182)

plakát

Extraktoři (2023) (seriál) 

Naprosto irelevantní vedlejší dějové linie a rozplizlost. Toť za mě dvě hlavní negativa, která srážejí hodnotu tohoto počinu s atraktivním tématem založeným na skutečných událostech. Ne, mě fakt absolutně nezajímá, jak patnáctiletá sestra hlavní postavy pátrá po svém otci. Mě nezajímá, jak ti dva zpravodajci spolu hrajou šachy, nezajímá mě sexuální život jednoho z nich ani to, jak si maluje kamínky. Přesně tyhle zbytečné scény vkládané mezi ty dramatické a napínavé ruinují ono drama a napínavost. To drama a napínavost, které mě třeba v případě Teheránu přimělo dát 5*.

plakát

Let (2012) 

Film o "opileckém arogantním praseti"-pilotovi. Rozdělil bych ho na tři části. Ta úplně nejlepší byla úplně na začátku a byla krátká - nahá Nadine Velazques :) Ta druhá, pár desítek minut dlouhá, byl samotný let a jeho havárie. Dramatické, zajímavé, šlapalo to, byť se to neobešlo bez několika klišé a určité neuvěřitelnosti chování postav i celé situace. No a ta třetí, nejdelší, zbytečně dlouhá, to byl ponehodový zbytek filmu. Jo, bylo tam několik zajímavých, podnětných scén k zapřemýšlení. Ale taky mnoho vaty, kterou jsem místy i přeskakoval.

plakát

3% (2016) (seriál) 

3% jsou jednoznačně na (minimálně) 4* a právo toto rozporovat má jen ten, kdo viděl všechny 4 série. Ta hodnocení uživatelů, kteří viděli jen první sérii nebo dokonce jen pár dílů, jsou zcela nevypovídající a nechápu, proč dotyční seriál vůbec hodnotí. Za mě byla třeba 4. série nejlepší. Mnohé kvality divák pochopí, ocení, ba vůbec odhalí až při zhlédnutí celku. Uvažoval jsem dokonce o 5*, ale ty nakonec nedávám kvůli některým negativům. Těžko se o tomto seriálu píše bez spoilerování, ale pokusím se. Vadilo mi, že jsme se nikdy nedozvěděli příčinu katastrofy (ani samotnou její povahu), která způsobila daný stav světa, který je dost divný a "komorní" - vše se odehrává jen ve Vnitrozemí, jeho těsné blízkosti (Concha) a na Maraltu, kam je doprava z nepochopitelného důvodu zajištěna výhradně ponorkami. Každopádně už od druhé série se dozvídáme aspoň historii 100 let nazpět o tom, jak Fundadores založili Maralto. Dále mi vadilo, že i v tomto seriálu došlo k "povinnému" protlačení lgbt ideologie, byť jen v malé míře; dvě lesby měly aspoň trošičku příběhové opodstatnění ("teď už mám co ztratit"), transka byla ale vyloženě samoúčelná, podobně jako už standardní rasový mix herců. A taky některé postavy dost měnily své názory a strany. Ale na tomto právě šla vidět komplexnost a promyšlenost seriálu - ty změny postojů i stran byly vždy v souladu s hlubším přesvědčením a tužbami dané postavy, mnohé motivace se odkrývaly až v průběhu sérií. Co se mi hodně líbilo bylo ztvárnění manipulací a lží, které používaly de facto všechny strany, aby získaly stoupence. Tedy to, jak snadno lze zneužít mladické frustrace, naivity a idealismu při rekrutování. A pak plno dalších pozitiv - příběh, napínavost, vztahy mezi postavami, vývoj jednotlivých postav. Skvěle byly koncipovány i jednotlivé série, kdy těžiště každé se odehrávalo v jiném prostředí onoho "komorního" světa. A hlavně, i přes některé nelogičnosti ztvárněného světa, všechno do sebe příběhově zapadalo, děj i role jednotlivých postav v něm byly fakt promyšlené napříč sériemi. Líbilo se mi i zakončení seriálu - a že tvůrci našli správnou míru, kdy skončit, ne jako u některých jiných (např. Arrow, kde by bývalo bylo lepší, kdyby několik posledních sérií vůbec nevzniklo).

plakát

Nebezpečné ostrovy (2014) (seriál) 

My name´s Dave Salmoni a jsem tak trochu narcis. Který se navíc v každém dílu snad snaží získat Darwinovu cenu. Naštěstí ji ale nezískal a díky odvážným scénám měl dokument občas napínavý až akční rozměr. Vyzdvihuju tématickou pestrost všech pěti dílů - odehrávají se v ledových vodách jižního Atlantiku, v horkém a vlhkém tropickém pralese, na vyprahlém ostrově tvořeném aktivním vulkánem, v jehličnatých lesích Aljašky a na atolu uprostřed Pacifiku. V každém dílu navíc příjdeme na kloub určité záhadě, která se pojí se životem tamních zvířat, především predátorů, anebo se týká reputace ostrova samotného. Making of šestý díl sérii dobře zakončoval - z regulérních pěti dílů bylo zjevné, že muselo být složité dokument natočit, takže poodhalením zákulisí natáčení jsem tuto náročnost docenil.

plakát

Život po večírku (2021) 

Vtipné a dojemné - a místy trapné v obou těchto směrech. Ale na mě to prostě zafungovalo, mně se to líbilo. Už od Ducha je pro mě vtipné to téma ovlivňování věcí pozemských duchem zemřelého, dočasně uvězněného between up & down. A do toho je napasovaná ta dojemná linie, tedy druhá šance k nápravě věcí, které za života člověk zpackal nebo neměl možnost dokončit. A Život po večírku je adolescentní až raně dospělácká verze tohoto. Sympatičtí herci. No a jak to dopadne, to je snad úplně jasné už od úvodního netflixovského eNka :) Což nijak nevadí prožitku z filmu. Ano, je to americký doják, ale ty aspekty pomoci druhým, odpuštění, odsobečtění se atd. jsou na tom fajn. Příjemná oddychovka, u níž se divák - když se povznese nad ty trapnosti - i několikrát zasměje.

plakát

Mladý Wallander (2020) (seriál) 

Parádní, lepší než starý Wallander, který mě kdovíjak neoslovil. Herecky skvěle obsazené, severské, poměrně svižné.

plakát

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti (2014) 

Tendenční, plné pochybných propočtů a ještě pochybnějších závěrů, veganská agitka, a týpek se sesype poté, co vidí useknutí krku kačeně... Každopádně oslovující zpracování (ale nezavání demagogií?) a zajímavý pohled na jeden nepříliš skloňovaný globální problém. Nutno brát s notnou dávkou kritického myšlení, podobně jako podobné a Cowspiracy inspirované Seaspiracy.

plakát

Nadějná mladá žena (2020) 

S pětihvězdičkovými hodnoceními filmů hodně šetřím. Poslední jsem dal před sedmi měsíci. Tehdy to byli Freaks, kteří mají s dějově i typově odlišnou a nesouvisející Mladou nadějnou ženou jedno společné: bavily mě tím, jak si se mnou, s divákem, dokázaly hrát. Oba patří mezi filmy, u kterých je lepší nic předem nevědět (přečtení obsahu ale nevadí, zhlédnutí traileru už potenciálně ano). Mé čtyřhvězdičkové rozpoložení proměnil v pětihvězdičkové ten cunning & cool & smart konec. Místy je film předvídatelný, ale mnohonásobně víckrát překvapí. Herecky skvělé, pobaví cover verze známých písní (obzvlášť creepy verze Toxic, přičemž touto scénou začíná onen parádní konec). Postupné odhalování křivd minulosti je skvěle dávkováno. A jednotlivé mstící scény jsou natolik pozoruhodné svou vychytralostí, že o nějaké nudě v průběhu filmu nemůže být řeč. Snad jediné, co může vadit, je jakési tendenční podání onoho metoo tématu. Ale jelikož jsem se o tento fenomén nikdy blíže nezajímal, bral jsem ho jen jako nosnou tématickou konstrukci příběhu, a ne jako tendenční morální poselství. Suma sumárum: ┼┼┼┼

plakát

Nobel (2016) (seriál) 

Hvězda dolů za tu doslova otřesnou kameru.

plakát

Elita (2018) (seriál) 

Naraziv na Elite náhodou na Netflixu a nejsa již řadu let cílovou skupinou, zaujalo mě na popisu seriálu prostředí elitní střední školy a do děje usazená vražda. Pustil jsem si to tedy, a nelituju. Po dokoukání třetí série dokonce zvažuju i 5* a možná bych je i dal, kdyby to touto sérií skončilo. Všechny tři série totiž dohromady tvoří ucelený a díky poslednímu dílu třetí série zcela vyřešený příběh. Takže se bojím, že to čtvrtá série zbytečně pokazí, ale třeba překvapí. Ve třetí sérii jsem si užil především to, jak se jednotlivé postavy vyvinuly a zejména jak se vyvinuly vztahy mezi nimi, takže pokud někdo ukončil sledování seriálu po první sérii, tohle není schopný ocenit. De facto ke všem postavám jsem měl ambivalentní vztah. Trochu mi už časem lezl na nervy počet těch pártís. Taky je tam dost sexuálních scén, což úplně nemusím, ale Španělé je umí podat. Samozřejmě jsou tam obligátní sexuální a národnostní menšiny. Žádný jiný seriál z high school prostředí jsem neviděl, předpokládám u nich určitou povrchnost, ale tento mi povrchní nepřipadal. Jako jo, všechno to drahé oblečení, luxusní obrovské vily a život smetánky určitou povrchnost předpokládá. Ale na jednu stranu si to prostředí člověk vizuálně užije, na druhou i v tomhle prostředí postavy občas projevují až překvapující lidskost. --- Edit po čtvrté sérii: Čtvrtou sérii moc nepokazili. Elite není v mnoha směrech dokonalá, v mnoha jiných leze na nervy (všechny série). S odstupem tedy zůstávám u čtyř hvězd, i když je to za mě subjektivně skoro na pět.