Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (394)

plakát

Génius podle Stephena Hawkinga (2016) (seriál) odpad!

Geniální myšlenky pro úplný dementy aneb How To Be A Genius For Dummies. Absolutně otřesný "americký" střih dokumentu, kdy nám politicky a genderově korektně vybraná trojice s úžasem (a výrazivem) žáků pomocné školy přednáší o astrofyzice.

plakát

Rozčarování (2018) (seriál) 

Jak pravila Líza Simpsonová: "Nuuuuuudáááááá..." Pilotní díl vyloženě klame, zbytek série je nebetyčná nuda, kde se vůbec, ale doslova vůůůůůůůůbec, nic neděje. A poslední 2 díly mají náznak děje jen proto, aby si udělaly most do druhé série. Kterou se obávám, že s klidným srdcem oželím... A rád.

plakát

Predátor: Evoluce (2018) 

Je to vtipné, je to akční, je to brutální, je to jiné. Konečně to není naražené na klasické americké filmové kopyto. Ani chvilku jsem se nenudil. Parta bláznů mě neskutečně bavila a dokonale evokovala vzpomínky na původní vojenský tým vedený Dutchem. Plno originálních nápadů. Nic jsem od toho nečekal a dostal jsem mix ostré akce a hláškovacího černého humoru, v jaký jsem nedoufal. Všichni co tu brečí, ať klidně zůstanou u neustálého ojíždění VéHáeSky s Árným. Klasiku taky miluju, ale smiřte se s tím, že tohle je film o Predátorech pro 21. století, tak se běžte bodnout. Když to srovnám s tím, jak Ridley Scott totálně dojebal Vetřelce, nebo jak Star Trek Discovery a Abrams udělali z Klingonů partu olysalejch přiteplenejch příšer bez špetky charismatu, tak tohle je nádherná pocta originálu a víc než důstojné pokračování. Zaplaťpámbů za něj!

plakát

Malá čarodějnice (2018) 

Jakožto milovník a obdivovatel naší skvělé kreslené verze jsem se přirozeně zděsil, když jsem na tento film narazil. Přesto jsem do toho šel a kupodivu odměnou mi byl skvěle převyprávěný příběh tak jak jsem byl na něj zvyklý. Jen samozřejmě zasazený do "reálného" světa. Hlavní herečka je kupodivu sympatická (a od dob Holky to chtěj taky se příliš nezměnila), teta Bimbula i Abraxas neurážejí a ztvárnění kouzelnického domečku Malé čaodějnice a okolního lesa je krásně pohádkové a barevně kouzelné. Jednotlivé epizody příběhu doznaly jen kosmetických změn a musím říct, že nepůsobí rušivě, i když se tak v prvních chvílích mohou jevit. Za mě plný počet, příjemná a zručně natočená pohádka pro děti i dospělé, která se díky kvalitní předloze vyhýbá mnohým brutálním stereotypům německých pohádek. A obyvatelé Jeseníků se navíc od srdce zasmějí, až uvidí monumentální Petrovy kameny...

plakát

Pohádka o Honzíkovi a Mařence (1980) 

Vše stojí na skvělé animaci a na božské Svobodově hudbě, která je tak nádherná, až srdce taje. Jinak Honzík je totální dement, neschopný samostatného jednání, a který přesně vystihuje Cimrmanovu výtku k českým pohádkám, že jsou pro děti škodlivější než alkohol či zápalky. Jako malý jsem to tolik nevnímal, ale jako dospělý bych Honzíka nechal skapat tou nejhorší smrtí už v prvních deseti minutách a to jen tak z plezíru, abych viděl, jak ten kretén trpí za to, co už všechno stačil podělat. Ostatně je pouze zásluhou skřítka, že přežil až do závěrečných titulků. A jestli mu neutekla tak spolu žijí dodnes. Chudák Mařenka...

plakát

Pacific Rim: Povstání (2018) 

Tak je to béčko, o tom žádná, ale na nic si to nehraje a směle pokračuje v duchu prvního dílu. A kupodivu se zde daří vykřesat i (v rámci možností) celkem originální zápletku, což je příjemné překvapení pro všechny, kteří stejně jako já očekávají recyklát již viděného a klišé druhých dílů. Dokonce mile překvapí i pokusy o humor, občas i vcelku zdařilé, které ukazují, že si tvůrci byli velmi dobře vědomi, že netvoří žádného dalšího Foresta Gumpa.

plakát

Žrouti (2010) (studentský film) 

Nevím sice, jak je to napojeno na Amanita Design, ale podobnost rozhodně nemůže být čistě náhodná. Super.

plakát

Jurský svět: Zánik říše (2018) odpad!

Ó můj bože... Tedy po těch zničujících recenzích jsem nečekal věru žádné zázraky, ale imperialisté by se zaradovali, jak praví klasik... A jak praví další klasik, nevím věru co vám vytknout dříve. Zda chatrný děj, mátožnost postav, nebo prohřešky proti všem zásadám dramatu, jichž jste se stihl dopustit již během prvního jednání. Když si vzpomenu, jak svěží dílo byl první Jurský park. Nechme teď stranou prostý fakt, že Jurský park v roce 1993 zcela revolučně a nekompromisně změnil způsob točení filmů a nakládání s digitálními efekty, a že bez něj by tak filmy celého posledního čtvrtstoletí vypadaly naprosto odlišně a mnohé by neexistovaly. Nyní se soustřeďme na to, čím byl výjimečný. Ukazoval v té době nejmodernější vědecké teorie a aplikoval je na nejmodernější vědecko-technologické postupy. Díky tomu se divák naprosto přirozenou formou dozvěděl téměř o všech zásadních zjištěních tehdejší palontologie a získal zběžné informace i o mnohých, v té době ještě nepříliš známých, technologiích. Co nám ukazuje Jurský svět: Zánik říše nového? Nic. Pár technických hokus pokusů, které už byly ukázány stokrát jinde a lépe (digitální stůl). Zastaralé teorie (Stygimolochova lebka sloužila pravděpodobně spíše k tvorbě specifických zvuků. Když samci bojovali o teritorium, vráželi do sebe sice hlavou, takové údery musely být ale hodně bolestivé. Dříve se předpokládalo, že se byli schopni srazit hlavami, ale takovou ránu by asi jejich lebka nevydržela a praskla by. Takže pokud vůbec, pak spíše šťouchali jeden druhého do boků. Takže prorážet hlavou cihlovou zeď a vyrážet ocelové dveře? Ne, děkuji.) Dále tu máme stále stejné dinosaury, zcela neodpovídající posledním nálezům. Ale i ten debilní Indoraptor má alespoň pár naznačených peříček, přičemž pera či alespoň chmýří měli mít podle posledních zjištění všichni dinosauři. Dříve jsem to odmítal s tím, že to by vypadalo příliš legračně a mělo by se to jmenovat Kuřecí park , ale tam to šlo pochopit, tam se to jako ptákovina už točilo...

plakát

Lesní rituál (2017) 

Velmi slibný začátek a atmosferický, až téměř lovecraftovský děj, je bohužel nakonec opět vystřídán nechutně tuctovým závěrem. Bohužel ani britové tedy neumějí točit horory a mysteriózní námět dokážou debilním závěrem totálně zabít. Chvílemi mi přišlo, že závěr dotáčel snad úplně jiný režisér, nebo že byl použit scénář z nějakého jiného projektu. Komentář soudruha Verbala v tomto případě naproto trefný.