Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (394)

plakát

Star Trek: Picard - Et v arcadia ego, část 2 (2020) (epizoda) 

Pokud si přečtete komentáře těch pár jedinců, kteří dávají odpad, pochopíte, že jsou to bez výjimky lidé, kteří nikdy nepochopili o čem Star Trek je a o nějakém jeho poselství ani nemá smysl se jim zmiňovat. Jsou to lidé nemající k filozofii Star Treku absolutně žádný vztah. Jsou to lidé bez fantazie. Lidé, kteří nevnímají svět kolem sebe, ani fakt, že Star Trek tento svět vždy zrcadlil a pokoušel se nabízet řešení. Ta řešení vždy byla kontroverzní a natolik novátorská, že se mnohým nelíbila, ale vždy je historie nakonec dohonila. První Rus na můstku... První polibek bělocha a černošky... První Klingon ve Flotile... První černý kapitán... První Fereng ve Flotile... První žena kapitánka... První homosexuální vztah... První technologická singularita... Dějiny se naštěstí neřídí podle zakomplexovaných břídilů. Ti (naštěstí vždy pouze dočasně) jen ztěžují práci těm s fantazií a nikdy si už na ně nikdo nevzpomene. Na závěr - ANO, dopadlo to jak jsem očekával, ale mé případné obavy byly v tomto případě neopodstatněné. Nádherné zakončení a definitivní uzavření příběhů Nové generace. A kdo ve druhé polovině epizody neuronil slzu, nemá srdce.

plakát

Barva z vesmíru (2019) 

Lovecraft se nikdy nedá přenést na filmové plátno a za tím si stojím. Vím, že to samé se kdysi tvrdilo o Pánovi prstenů, než přišel jakýsi pan Jackson (kterému pak megalomansky hráblo, ale to už je jiný příběh). Nicméně Lovecraft byl vždy o něčem úplně jiném, než o hororu. Byl o atmosféře, byl o tajemnu, byl o nevypověditelné hrůze a neznámých dálavách plných hemživého chaosu, jež zebou i spalují zároveň. Byl o mistrně napsaném textu. O popisech podávaných tak sugestivně a tak nádherným jazykem, že se vám v mysli okamžitě začaly zhmotňovat. Stačí pár řádků textu, a každý kdo chce naslouchat, se náhle ocitá třeba na opuštěné, staré silnici, táhnoucí se někam do hlubokých, temných a už na první pohled prastarých lesů Nové Anglie, a pozdně podzimní slunce, klonící se již k obzoru, kolem něj vykresluje nádherné barvy. Barvy, jež jsou s až v nečistém rozporu s temnotou lesů před vámi. Každý, kdo si mistra Lovecrafta zamiloval natolik osobně a hluboce jako já, vám potvrdí, že to o čem mluvím, je nevypověditelné a nejde uchopit ani racionálně, natož jakýmikoli fyzickými prostředky. Žádný film proto nikdy nemůže Lovecaftovo dílo vystihnout. Může se mu jen snažit co nejlépe přiblížit. A právě to se režiséru Stanleymu povedlo tentokrát dokonale. Rozhodně jedno z nejlepších filmových vyjádření jednoho z nejlepších Lovecraftových děl. A stejně jako předlohu, budete film buď nenávidět, nebo milovat.

plakát

České tajemno - Po stopách mágů (2020) (epizoda) 

Typický Vašíček, hromada dohadů a domněnek absolutně nepodložená jakýmikoli důkazy. Sbírka nesourodých zajímavostí, jejichž záhadologický potenciál je většinou spolehlivě ubit během dvou tří vět, které čím víc chtějí vyznít bombasticky, tím víc vyznívají směšně. Největší záhadou na celém cyklu tak nadále zůstává, proč Arnošt Vašíček na stará kolena zblbnul a nechává se po vzoru Přemka Podlahy titulovat pane doktore.

plakát

České tajemno - Voynichův rukopis (2020) (epizoda) 

Trošičku lepší, než první díl, ale od poloviny už se zase bruslí na tenkém ledě nesmyslů vycucaných z prstu. Naprostý souhlas s uživatelem "tehol". Profesor Zelinka doufám zároveň vrátí svůj diplom, protože nechápu, jak vědec jeho úrovně může z úst vypustit větu: "Ale mohl být taky opsán ze starších zdrojů, které zanikly. A ty mohou být staré i 10 tisíc let." Jinak jsem byl velmi zklamán, že nebyla ani okrajově zmíněna zatím nejpravděpodobnější teorie, která je navíc podpořena největším množstvím důkazů, totiž že rukopis má původ v Americe. Viz http://www.zahadyzivota.cz/clanky/voynichuv-rukopis-3x-ocima-vedy-co-uz-bezpecne-vime/

plakát

Mr Bean: Funeral (2015) odpad!

Nenápadité, nevtipné, stejně jako předcházející svatba. Tady už jsem se nezasmál ani jednou. Nebylo bohužel čemu.

plakát

Mr. Bean's Wedding (2007) 

Upřímné rozesmání pouze jedním gagem. Jinak trapné.

plakát

Star Trek: Picard - Absolute Candor (2020) (epizoda) 

Ty komentáře tady jsou fakt už směšné. Inu ale kdo to nepochopil doteď, už to nepochopí. To víte, bylo by třeba nakoukat toho víc, než pár filmů, drazí "kritici". Jo, taky bych našel mouchy, třeba Raffi bych vystřelil do Slunce a za vulgarity bych jim jí lísknul, ale to nic nemění na zatím slibně se rozvíjejícím příběhu. To hodnocení po epizodách mi vždy přišlo blbé, série se má vždy hodnotit až po skončení. Tak snad někteří, co tu už 3 díly vyhrožují, že se sledováním skončí, si konečně přestanou jen cintat pentli a odporoučí se sledovat něco jim intelektuálně bližšího a výrazně akčnějšího, kde děj jenom odsejpá. Třeba Modrý kód.

plakát

Irčan (2019) 

Tři a půl hodiny dlouhá a neskutečně nudná parodie na gangsterky. Bůh požehnej tomu, kdo vymyslel rychlé přetáčení. Proč je film tak dlouhý si uvědomíte cca po 10 minutách, kdy se nic nestane, zato se asi 3x jede někam autem nebo někdo někam dlouho kouká a mlčí. Tyto scény jsou pak proloženy cca 30 minutami podstatného příběhu. Další z neskutečně přeceňovaných filmů. Obsazení prakticky všech žijících herců ze všech mafiánských filmů historie je snad Scorseseho vtipem a pokusem udělat si z diváků prdel. Tolik vyzdvihované digitální omlazování herců jsem vůbec nepostřehl, De Niro může být počítačově vyžehlený jak chce, ale jeho pohyby jsou stále jen pohyby 76letého dědka. Při akčních scénách chodí jako s plínou a pistoli drží jako prase kost. Kdyby s ní střílel svým stylem pew-pew, odkoukaným z dětských her s kapslíkovkou, netrefil by ani vrata od stodoly, natož něčí hlavu. Jeho výraz se navíc za těch 200 minut snad jedinkrát nezmění a jen dokazuje, že jeho herectví skončilo už před desetiletími. Pak si zřejmě nechal našít nastálo jeden ze svých oblíbených šklebů, protože už ho asi nebavilo výrazy jakkoli měnit. Ostatní byli zřejmě vybráni jen aby nalákali na svá jména, protože jediný, kdo je alespoň trochu podobný své postavě, je představitel Davida Ferrieho, který proslul zejména svou výpovědí k zavraždění Kennedyho, kteroužto neuváženost přežil přesně o 1 týden. Sumasumárum, přeobsadit film, zbavit se geriatrického parku, prostříhat a zkrátit max na 90 minut a bylo by to vcelku zajímavé dílko. Takto ze soucitu za mizernou jednu hvězdu.

plakát

Agora (2009) 

Krásná studie fanatismu a film výjimečný v tom, že ukazuje odvrácenou tvář "mírumilovného" křesťanství (a víme, že ne jen ranného), které si nezadalo s šílenci z Islámského státu.

plakát

Život (2017) 

Naprostý souhlas se soudruhem Verbalem. Kdyby byly poslední vetřelecké počiny alespoň z poloviny tak zábavné jako tohle, pak bych hýkal blahem. Má to mouchy, nicméně po vééélmi dlouhé době jsem viděl sci-fi (a vlastně jakýkoli žánr) film, který přizdisráčovsky nelpí na happyendu, jakkoli je nepravděpodobný a jakkoli by postrádal vešekrou logiku. Velmi příjemné překvapení a rozhodně výrazně uměle podhodnocený film.