Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (394)

plakát

První člověk (2018) 

Otřesná unylá blbost. Dvě a půl hodiny, ze kterých dvě hodiny čistého času sledujeme předlouhé záběry na postavy, které neříkají nic a jen důležitě čumí. Naprostá nuda, kterou by zachránilo možná jen zkrácení stopáže o hodinu. Mistrovské Apollo 13 ukázalo, že lze natočit film o dobývaní vesmíru, který vás přiková do sedačky. Tohle je naopak přesný příklad toho, jak se to točit nemá. Ani ty nejsilnější momenty se člověka nedotknou (Apollo 1) a jsou řečeny jen tak mimochodem, případně jsou zcela ignorovány (urychlená změna destinace Apollo 8) a brutálně přeskočeny na úkor několikaminutových pohledů kamery do mlčících tváří.

plakát

Tři blízcí neznámí (2018) 

Jeden z nejzajímavějších dokumentů, jaký jsem kdy viděl. Klidně se to mohlo jmenovat Paradox v praxi - jak Židé trumfli Mengeleho.

plakát

Grizzly zabiják (2015) 

Pro mne byl film poučný snad jedině tím, že Billy Bob Thornton už bere i totální šmíru a pak zjištěním, že jeden z mých oblíbených herců, Bart the Bear, není totožný se zdejším méďou stejného jména. Medvěd Bart První totiž zemřel v roce (2000), kdy se narodil Medvěd Bart Druhý. A že třeba v mém oblíbeném Na ostří nože hrál ten původní borec, a né tenhle rambousek. :)

plakát

Star Trek: Discovery - Nový Ráj (2019) (epizoda) 

Frakesovo zkušené vedení je na tom neskutečně znát, doposud jednoznačně nejlepší díl Discovery. Už jak jsem tam na začátku uviděl jeho jméno, mé trekkie srdéčko zaplesalo a Jonathan rozhodně nezklamal. Z celého dílu přímo sálá Star Trek atmosféra a je to zatím díl rozhodně nejpodobnější původnímu duchu seriálu, ať už to budeme posuzovat dle měřítek TOS, TNG či VOY. Průzkum, záhady, intelektuální témata a morální dilemata. Mlask mlask, jen tak dál!

plakát

Jodorowsky's Dune (2013) 

Existují jiné dimenze? Má každá naše akce za následek vznik další alternativní reality? Třeba té, kde jsem tento dokument neviděl, protože v oné realitě Jodorowsky svou Dunu natočil? A já místo dokumentu o jedné zmařené šanci viděl velkofilm Duna, jejíž režisér je slavnější než Lucas, Scott nebo Cameron? Sním o tom... Ale co na to Jan Tleskač? Třeba to, že v oné realitě zase díky úspěchu Jodorowského Duny nevznikly filmy jako Vetřelec, Terminátor, možná ani Hvězdné války... A že dát vedle sebe Salvatora Dalího, Micka Jaggera (Lynch tam prdnul Stinga), Amandu Lear a Orsona Wellese, kulisy si nechat dělat od H.R.Giegera a hudbu si nechat složit od Pink Floydů, tak na to musíte mít už superultramega koule. I když co máte dělat, když je ve svém filmu chcete a Vesmír vám je sám vyloženě posílá do cesty. A všichni se svou účastí navíc souhlasí... Zkrátka při sledování mě napadalo mnohé, ale nejvíc se mě drží myšlenka, že to tak prostě mělo být. Jodorowsky svůj sen nakonec nenatočil, ale vypadá to, že tím inspiroval nejméně celou jednu generaci flmařů a tvůrců, kteří nám dali nejkultovnější filmy 20. století. Ač ve většině případů Jodovi doslova prostě sprostě ukradli jeho nápady. Slovy Abeda Nadira, ten film by byl totálně META...

plakát

Chaos on the Bridge (2014) (TV film) 

Podnětné, zejména z perspektivy zuřivé debaty kolem nového serálu Discovery. Žádný Star Trek to nikdy neměl zpočátku lehké a musel se o své místo na slunci porvat. Star Trek zrušili po 3. sezóně. Enterprise po čtvrté. Tři další seriály zaujaly natolik, že se dostaly až do finále. Sice nejsem přesvědčen, že toho bude schopna také Discovery, ale nevyužít její ohromný potenciál, to by si scénáristé měli zatraceně dobře rozmyslet.

plakát

Kosti a skalp (2015) 

Ze začátku mě rozesmálo, když jsem si uvědomil, že slyším Ricka a Staříka ze slavných Mistrů zastavárny - tentokrát ve skutku netradičních rolích. :) Hodně dobrý, hodně brutální a hlavně hodně jiný western, jaký jsem ještě neviděl. Trochu variace na 13th Warrior alias Vikingy s Banderasem, nicméně dobře pojaté. Není to samozřejmě žádné veledílo a děj je v podstatě jasně daný a předvídatelný, ale divák je celkem snadno udržován ve stálém napětí stylem "kdo přežije". V každém případě tento film není vhodný pro děti a mladistvé, ani pro těhotné či citlivé povahy. Je to dost hardcore a některé scény nazvat naturalistickými je hodně slabé slovo.

plakát

Země: Území záhad (2014) (seriál) odpad!

Zatím jsem viděl pouze první díl, Kailas. Tedy i když záhady miluji a věnuji se jim od dětství... Jako záhadolog amatér mohu na tomto místě zodpovědně prohlásit, že větší snůšku pitomostí jsem dlouho neslyšel. Zejména Mulgašev je úplnej mimoň... EDIT: Tak už jsem viděl většinu dílů a přátelé - ono to není lepší. U dílu zabývajícího se Atlantidou třeba s klidem řeknou, že teorii o tom, že Antarktida je vlastně Atlantida, vymyslel Platón. Tak určitě. 2000 let před jejím objevením. Hmmm... Autoři museli čadit slušnej matroš. A já si myslel, že jsem konspirátor... Přesně toto je typ "dokumentů", díky kterým za poslední roky záhadologie zdegenerovala na směšnou pokroucenou hnijící mršinu. Nicméně je mi jasné, jaká je cílová skupina. Lidé, kteří nečtou. Nebo čtou, nicméně nedisponují kritickým myšlením. Nebo jsou příliš líní na to, aby si sami něco hledali. Nebo prostě jen ve škole přestali ve čtvrté třídě dávat pozor. Lidstvo je v rozkladu...

plakát

Blade (1998) odpad!

Tak jsem po dvaceti letech od premiéry konečně zhlédl legendárního Blejda. A mohu nyní konečně zodpovědně prohlásit, že větší píčovinu (navíc špatně natočenou a ještě hůř sestříhanou) jsem už dlouho neviděl. Du Blade...