Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (7 125)

plakát

Dárek z lásky (2004) 

Laciný nápad, svést se na vlně trendu (vánoční) romantické komedie rozporcované do mozaiky. Láska nebeská vytvořila určitý vzor (ačkoli je sama velmi problematická) a Dárek z lásky je jen takový malý derivát. A je to škoda, protože mít v jednom filmu Susan Sarandon, Penélope Cruz a Robina Williamse mohlo být báječné.

plakát

Norimberský proces (1961) 

Geneze Kramerova Norimberského procesu byla zajímavá sama o sobě. Celovečernímu filmu předcházela televizní inscenace z cyklu Playhouse 90 (1959), napsal ji Abby Mann, přičemž Schell a Klemperer si podrželi stejné role v obou produkcích. Ty hlavní události už v Norimberku proběhli a drama se odehrává v roce 1948. Před sousedem už nestojí nacistická elita, ale mnohem nižší šarže, často relativně obyčejní lidé... Načasování premiéry vyšlo skvěle, protože právě v Izraeli probíhal soud s Adolfem Eichmannem. Největší devízou filmové verze je postava paní Bertholtové, kterou Marlene Dietrich vytvořila na základě vzpomínky na vlastní matku (a odnesla si za ní ocenění David di Donatello). Navázala tak na svůj starší americký film odehrávající se v poválečném Německu, Zahraniční aféra. A ještě jednou se k tématu vyjádřila v dokumentu Černá liška. I díky ní byla výpověď obou filmů mnohem srozumitelnější a účelnější, protože zkrátka není možné černobíle soudit jen z pozice vítězů.

plakát

Norimberk (2000) (TV film) 

Jeden z těch lepších televizních projektů na téma. Srozumitelný, silný, inspirující, v žádném případě laciný. Persicův román Nuremberg: Infamy on Trial česky nevyšel, nicméně k Norimberským procesům jako takovým si lze česky přečíst opravdu hodně. Od monografií, přes populárně naučné až po odborné texty. Skutečně lze najít prakticky cokoli, od Speerových deníků po biografie Emmy Göring.

plakát

Probuzení v Renu (2002) 

Na přelomu 80. a 90. let to mohla být docela bomba, v roce 2002 navzdory dobrému obsazení zastaralé, archaické. Romantická komedie na kolech není apriori problém, ale tohle se nepovedlo.

plakát

Libertin (2004) 

Vzrušující přepis stejnojmenné hry Stephena Jeffreyse (autor napsal i filmový scénář). Zpráva o životě Johna Wilmota (1647-1680) provokuje svými tématy svobody, kritiky, satiry a prostopášnosti. Dobré herecké výkony, atraktivní prostředí vyšší společnosti, přetvářky, pokrytectví a samozřejmě divadla. Skvělá Samantha Morton zachytila zrání herečky Elizabeth Barry (1658-1713). Něžné výkony Ruperta Frienda a Rosamundy Pike.

plakát

Aréna (1995) (pořad) 

Stařičký pokus o publicistiku. Politická debata byla tehdy oříškem pro všechny zúčastněné a zpětně je to opravdu úsměvný zážitek.

plakát

Konečně spolu (2007) 

Režijní debut Helent Hunt je bohužel podle rovnice: příšerný scénář / podle průměrné knihy Elinor Lipman, která je tak bezvýznamná, že ani česky nevyšla. A ani trojice jinak velmi dobrých herců tu nijak zvlášť neoslňuje a my se můžeme jen dohadovat, zde je to bezradností Hunt v nové roli, nebo na to mělo vliv něco úplně jiného. Navíc té době měly Helen Hunt a Bette Midler zřejmě poruchu příjmu potravy, což nemohlo lichotit ani takovému samozřejmému ideálovi, jakým býval Colin Firth.

plakát

Ďáblova čísla (1999) (TV film) 

The Devil's Arithmetic z produkce Showtime je přepisem dětské knihy tematizující holocaust. Autorka Jane Yolen, sama židovka, se nejprve etablovala jako spisovatelka dětských knih, než získala odvahu zpracovat i takto osobní téma. The Devil's Arithmetic byla nominována v roce 1988 na Nebulu a vyhrála National Jewish Book Award, stejně tak se dařilo o dekádu později filmu, jehož smysl je snad každému jasný. Je to typický televizní film vhodný pro projekce v hodinách dějepisu a jiné nároky bych na něj skutečně nekladla. Jde o to zaujmout puberťáky, předat jim důležitý příběh takovou formou, aby je skrze emoce zaujal a nenechal netečné. Navíc Kirsten Dunst a Brittany Murphy jsou herecky skvělé.

plakát

Criminal: V hlavě zločince (2016) 

Zdánlivě další banální thriller, ale není to vyloženě prohra. Stará parta Kevin Costner, Gary Oldman a Tommy Lee Jones na tu psychologickou hru pořád mají a nastupující generace v podání Gal Gadot, Ryan Reynolds a Michael Pitt se od nich učí.

plakát

Zatím spolu, zatím živi (2010) 

Tom Cruise a Cameron Diaz jako starší milenecká dvojice ve víru akční podívané. Je tu všechno, pád letadla, španělská korida, romantická německy mluvící metropole. Ten film skutečně vypadá, jakoby vypadl ze staršího VHS katalogu, ale dává to smysl. Prostě Cruis a Diaz stárnou se svými diváky a není důvod jim nabízet cokoli nepohodlného. Jako bonbonek je tu jedna sexy scéna se začínající Gal Gadot.