Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Oblíbené herečky (10)

Marlene Dietrich

Ikona. Uvedla mě do světa komplikovaného 20. století a dnes mám všechny její zvukové filmy. Najde se někdo, kdo pomůže s jejími němými?

Greta Garbo

Švédka, ošklivé kačátko vs Američanka, zasloužilá legenda. Kompletní filmografie v jejím podání nebyl zas až takový oříšek a proto je dobře, že odešla z výsluní tak brzo ;)

Lilian Harvey

Euroamerická rozpolcenost. I když je dodnes velice populární zejména v německy mluvících zemích a Kongres tančí je velice uznávaným filmem, je stejně náročné seznámit se i s její další prací. Zejména v němém filmu a v americkém angažmá.

Brigitte Helm

Těžko bychom ji přesvědčili o tom, že dokázala zázraky. Stejně jako všechny ty filmové fandy, kteří viděli jen Metropolis a nemají o jejích dalších rolích ani zdání. Přesto v těch dalších deseti letech natočila ještě hodně zajímavého. Německy, francouzsky i anglicky.

Louise Brooks

Příběh Wedekindovi Lulu se velice rád mísí s životním příběh Louise Brooks, který měl podobně hořký osud. Ale nebyla to jen výjimečná trojice filmů vytvořená na přelomu němého a zuvkového filmu ve Výmaru a Francii, byla tu také ryze hollywoodská starlet a ikona celé jedné epochy.

Magda Schneider

Její kariéra byla od počátku učiněným vírem. Konečně, nebyl tu nikdo jiný, kdo by mohl sehrát hlavní roli ve filmu Děvče víří světem. Z rozkošného moderního žabce se později stala polovinou oblíbeného páru s Wolf Albach-Rettym a povila mu dvě děti. Z nichž to první, Romy, zanechalo ve filmu zase svůj vlastní otisk.

Marika Rökk

Přes Londýn a Budapešť do Berlína a směrem k hvězdným výšinám. Narodila se v Kahýře, zcestovala svět a byla ve správnou chvíli na správném místě, aby se dostala na vrchol. Díky Lehké kavalérii si vytvořila při Ufě svůj vlastní filmový žánr komediální revue, který si podržela po tři následující dekády. Čili nikoli Žena bez srdce, ale výlučně vždy jen Žena mých snů.

Hedy Lamarr

Rakušanka, které stačilo málo, aby dosáhla všeho. Byl to mozek a odvaha. K absolutnímu poznání už mi chybí jen jeden celovečerní film. Díky ní je možné i Hollywood 40. let považovat za dokonalé místo pro filmová dobrodružství.