Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (416)

plakát

Deadpool (2016) 

Tak trošku netradiční Xmenovskej biják. Velice svižné, k mému velikému překvapení přiměřeně dlouhé a místy neskutečně vtipné. Snad jen bych ubral zbytečně přehnaného oplzlého humoru. Jinak příjemná podívaná. Pozor vzkaz pro všechny - Neodcházet, či nevypínat dříve, než skončí kompletní titulky. Jako vždy, u Marvelovek, malá jednohubka na závěr.

plakát

Jestliže je úterý, musíme být v Belgii (1969) 

Velice příjemná, lehce bláznivá komedie o cestě amerických turistů po devíti zemích Evropy. Každý se svými problémy strasti i radostmi. Film ve své době musel sloužit jako propagační snímek nejznámějších evropských metropolí a památek nejen pro obyvatele za velikou louží.

plakát

Sherlock: Přízračná nevěsta (2016) (TV film) 

Těšil jsem se, těšil, dočkal se a musím konstatovat, že jsem se zkrátka přetěšil. Zasazení do doby je vskutku bravurní. Slovní střílečky, celkové vizáže hlavních představitelů, telegramy s poletujícím textem, či listování v novinách a jiné vychytávky naprosto skvělé. Nejvíc jsem se obával, spojení tehdejší doby s realitou a to bohužel přišlo, na můj vkus se v druhé půlce začalo až příliš halucinogenovat a tím ten příběh posunout z klasické napínavé detektivky ve film typu poznej kde jsi, a co právě děláš. Ačkoliv bylo jasné již od začátku spojení případu s realitou, tvůrcům se podařilo zamotat hlavu nejen Sherlockovi, ale i divákovi. Takže předěl fajn, ale šup do nové série a začít řešit opět případy, které budou mít opět hlavu na začátku a patu na konci. Český dabing je problém, ačkoliv, se dabéři snaží a dle mého skromného názoru nejsou vůbec špatní, kdo jednou poslechne originál, Vojtu Dyka jako Sherlocka si prostě pustit nemůže. A ještě posílám vzkaz distributorům. Ku--va vzpamatujte se a koukejte už celej seriál hodit na český trh v Blu-ray disku / stačí CZ titule.

plakát

Lovci (1996) 

Film s nádhernou švédskou přírodou. Jedná se o velice podařený thriller z prostředí zapomenutého venkova. Pytláctví a lov je zde na denním pořádku, zaběhlé zvyky místních obyvatel, které není dobré porušovat a do toho jeden ,,a to pozor,,! sice ne s veselou minulostí, ale za to na severský biják celkem pohodový týpek,, který se vrací do svého rodného kouta. Celý film je jakousi variací na Zemi policajtů, akorát místo polišů lze dosadit místní gang domorodců - pytláků, kteří mají pod palcem celé území, včetně obyvatel a z prvu lehce natvrdlého nejen hlavního hrdinu se silným, ovšem na rozdíl od Slye,, nevypracovaným svrškem s ještě natvrdlejší policií. Rozhodně jde spíše o psychologické vykreslení příběhu a houstnoucí atmosféru, než o akci. Samotné akční scény jsou sami o sobě trošku parodií, ale na druhou stranu to vlastně ani nevadí, neb jednoznačně nešlo o záměr. Musím ovšem malinko vytknout samotné závěrečné gradaci , která byla na můj vkus až moc patetická. Jinak pohodička

plakát

Pohádka pohádek (2015) 

Tak předně...! v žádném případě tento film nepouštět dětem, jelikož na některé scény je i 18 let mladý věk. Přenádherné kostýmy, neskutečně líbivá scénická hudba, celý film barevný v úžasných lokacích, nemluvě o výběru obsazení. Biják je rozdělen na tři navzájem propletené děje ze třech královstvích. Každý příběh má svojí pohádkovou vizi, kterou by určitě Andersen, či bratři Grimmovi museli ohodnotit beze sporu na výtečnou. Krom téch pohádkových předloh s bizardními postavičkami, různými netvory a kejklíři, mají všechny také svoje temné stránky, a těmi jsou - požehnaně nahotinek, občas dost morbidní záběry a trošku více krve. Je to zvláštní, ale ani jedno se v tomto případě nebije a člověk má pocit, že film prostě šlape jak má. Jednoznačně bude mít tento snímek i nespočet odpůrců, za mě ovšem, ,, ač sám jsem překvapen tímto žánrem,, naprostá spokojenost.

plakát

Hadí jáma a kyvadlo (1967) 

Hadí jáma a kyvadlo, je film, který dnes vykouzlí v určitých situacích úsměv na tváři, než zděšení, ovšem není to díky tomu, jak, ale kdy toto dílko kdo viděl. Dnešní děti a diváci, kteří toto uvidí si jednoznačně musí brnkat na čelo, co že je to za tupost, která je označována za horor. Ovšem ti starší, kteří vyrůstali na filmech přelomu 80 a 90 let, nemluvě samozřejmě o těch starších, svým způsobem film musí ohodnotit převážně kladně. Film působí i se svými lacinými triky ( výprava připomíná spíše inscenační pohádku ČT) opravdu velice tajemně až strašidelně, herci z Vinnetouovek hrají, seč jim síly stačí, a záhadný Christopher alias hrabě Ragula, je tajuplný, jako ve všem svých záporných postavách. Celkové dílko, které je inspirováno jak už název napovídá povídkou E.A. Poa, působí vskutku jako gotický horor se správně ujetými nápady ve formě vraždění a bubákovskými efekty. Byť nejsem fandou hororového žánru, trošku i nadhodnocuji, přes to za mě jeden z těch lepších strašidláků, které na mě působily víc, než kdejaké potoky krve, duchařinky, či vraždící maniaci dnešní doby.

plakát

Spectre (2015) 

Pro mojí personu jednoznačně nejlepší Bondovka s Craigem. Konečně jsem dostal zde to, co mi u tohohle opičáka s ruskou vizáží chybělo. To jest vtip, lehkost a celkové charisma, prakticky to, o čem vlastně Bond má být. Jednoduše a prostě u agenta 007 nemám zájem sledovat jeho vnitřní pocity rozpolcenosti, zdlouhavé úvahy, či věčně nasupený výraz na celý svět ala Quantum. Od toho jsou tu jiní kvalitní agenti, viz Bourne. Klasické akční absurdní scény se míchaly s příjemnými oddychovkami v zajímavých lokacích. Christopher Waltz je zkrátka záporák jak se patří, nemluvě o Bautistovi, který ztělesnil kvalitního a hlavně originálního zabijáka, kterých bylo v minulých letech jako šafránu. Nicméně mohu podotknouti, že mě před filmem statečně odrazovali nejen zdejší komentáře a recenze. Na film jsem tedy šel s podstatně menším očekáváním, než jsem měl původně v plánu. Nakonec těmto negacím musím poděkovat, neb jsem si i díky nim film užil podstatně více. Jediné co bych vytkl, je ústřední song, při kterém to spíše vypadá, že pan Smith chce provést 007 orální sex, než uvést a propagovat tento film.

plakát

Domovník (1973) 

Tak tento film je zdárný případ toho, když se režisér někdejších střeštěných komedií vrhne na komedii uměleckou. Absolutně nehumorný příběh, s podivným dějem a do toho pobíhající zmatená figura krajně nesympatického hlavního hrdiny Le Coqa. Aćkoliv se zde nachází poměrně velké množství známých francouzských jmen, jediný, který se drží zaběhlého humoru je pan Galabru, zbytek jako by neměl tušení, zda natáčí drama, lechtivý filmík anebo prostě příběh. Jean Girault má jednoznačně ve svém repertoáru silnější snímky než je tento.

plakát

Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny (2013) 

Opět další film s velikým nádechem černého humoru. První historka nasadí laťku neskutečně vysoko, příběhy natvrdlých zločinců rádoby mafiánů lezou hodně do zelí legendárním historkám z podsvětí 5*. Druhý příběh, ve kterém se opět setkáváme s Elijah Woodem je zasažen na poněkud vážnější notu, sic je zde pokus také o černé vtipy, je to přeci jen už trošku komíhající, přes to stále udržitelné 3*. Třetí historkou už se filmaři pokoušeli slepit a uzavřít přes děj Elvise Presleyho celý film do jakéhosi spojeného celku a to se moc nepovedlo 2*. Ještě že čtvrtá bonusová historka, která uzavře i tu poslední malou záležitost, vrhne opět film na vyšší úroveň. Suma sumárum. Není to megapecka, ale za podívání pro milovníky brutálního černohumoru to rozhodně stojí.

plakát

Křik (1963) 

Debutový film Jaromila Jireše se povedl. Avantgarda smíchána s dokumentární kamerou je zde cítit na hony daleko. Na můj vkus, možná trošku více protáhlé záběry, a hlavně pro Pražáka hodně divoké cestování po Praze. Jinak je zde vela prostoru pro hlavní hrdiny. Tehdy 24letý Abrhám už v té době prokazoval, že pro Československý film je a bude obrovským přínosem a zapomenutá Límanová, která je zde kočkoidní, výraz autentičnosti filmu dodává převážná většina neherců. Ačkoliv na první pohled vypadá film trošku chaoticky, je profesionálně zvládnut a udrží diváka s očekáváním až do konce. Parádní start Nové vlny jednoho skvělého režiséra.