Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (90)

plakát

Artemis Fowl (2020) 

Dobře, není to film TOP kvality, ale rozhodně to není odpad, jak je tu mnohými prezentováno. Předlohu neznám a špatný film bych určitě poznal. Tento jsem se zájmem dokoukal do konce, ano byly tam dějové zvraty, které by chtěly více času pro opodstatnění, ale určitě se na něj někdy podívám znovu a budu se těšit na případné pokračování.

plakát

Temná věž (2017) 

Takhle opravdu ne. Předlohu jsem četl a dost se mi zalíbila. Ještě před čtením posledního dílu jsem si všiml, že existuje tento film. Vědom si toho, že bych mohl přijít o závěr v knize tím, že mi bude zprostředkován filmem, ale současně zvědav, jak se filmaři vypořádají s tak rozsáhlým dílem a ještě ho vměstnají do hodiny a půl jsem ho shlédl. Ne... ne. A NE! opravdu nechápu, co se tím filmaři snažili říci. S předlohou to má společné snad jen jména hlavních postav. Děj se příběhu ani nepřiblíží a samotný obsah filmu taky moc nefunguje. Když jsem pochopil, že nemá cenu hledat nic společného s předlohou, snažil jsem se na film dívat jako nezaujatý divák... a to se podařilo - film mě nezaujal. Dobře, kdyby z toho vyšlo průměrné béčko sci-fi/fantasy tak ok, ale tohle opravdu nefunguje na všech frontách. Mrzí mě to i z toho důvodu, že tento film není dobrým lákadlem pro potenciální čtenáře předlohy.

plakát

Star Wars: Síly osudu (2017) (seriál) 

Postavy, které známe z filmů a seriálů žijí své "nudné" životy a zde máme několik ukázek. Aneb scény, které byly z finálních filmů a seriálů vystřiženy pro svou nedůležitost. Ale oceňuji různá propojení.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Tak beru to jako akční sci-fi, které nějak navazuje na předchozí ságu SW a dělá to značně po svém. Nevadí mi jiný styl vyprávění, práce s už známým či neznámým v universu SW, ale vadí mi ty věci, které by mi vadili u kteréhokoli jiného filmu, kdy mám pocit, že se něco stane jen proto, aby se naši hrdinové dostali ze svízelné situace a nebo se to naopak nestane, protože by se tím něco vyřešilo příliš rychle a naši hrdinové by opět byli v nevýhodě. Dál se budu opírat do konkrétních momentů a dějů, takže SPOILER! Jedna dějová linka - První řád nahání lodě Povstalců/Rebelů, ale tak, že je pronásledují rychlostí důchodce a občas po nich hodí kamenem. Vypadá to, že se celá šarvátka těchto dvou skupin zmenšila na tyto dvě skupinky lodí a kdo zůstane poslední vyhraje. Jinak fakt nevím, proč by naháněli pár lodí několik hodin a občas po nich vystřelili, aby se neřeklo. Finn a Rose - další dějová linka má jasný cíl, získat člověka, který je machr přes kódy a pomůže Rebelům uniknout. Ale místo toho je chytne policie, zavřou je do vězení, pak najdou úplně náhodou jiného chlápka, který by jim mohl pomoct, tak jdou zpátky na pláž, kde ještě jejich loď je, aby ji vzápětí někdo zničil, ale oni se stejně nějak dostali zpátky k pronásledovaným Rebelům. Tedy vlastně ne, zajme je První řád a když je chtějí popravit, tak náhodou všichni, ale úplně všichni v jejich okolí zemřou a tak se můžou vrátit ke svým. Nakonec, když se Finn chce obětovat, aby všechny zachránil, tak mu v tom Rose zabrání, protože ho miluje... Hm... Jo... Tohle fakt ne. Tahle linka mi opravdu nedala nic. Žádné důležité info, žádnou zajímavou zápletku, žádný posun postav, prostě nic. Bylo potřeba jen zaplnit cca půl hodiny filmu něčím a to je právě toto. Linka Rey a Kyla je podstatně zajímavější a je pěkné, jak se tu pohrává s novou realitou že už nejsou Jediové ani Sithové a co by se s tím dalo dělat. Smrt padoucha Snokea která je sice zajímavá, ale nijak napínavá. Prostě víme, že se to podaří a že vyváznou. Chybí mi napojení se na postavy, mít o ně strach a jít s nimi za jejich cíli. Líbí se mi i "výcvik" Rey, který je víceméně jen "sebeobjevováním," protože Rey to všechno evidentně prostě umí. Luke ji dá jen tři drobné lekce, které ale mají svůj význam. Závěrečné "vymícení" Rebelů a zásah Luka je jedna z mála částí filmu, kdy jsem měl konečně pocit, že opravdu o něco jde. Takže ano, je to pěkné, ale nelíbí se mi, když jsou tam logické díry, které jsou fakt dost znatelné.

plakát

Krotitelé duchů (2016) 

Tohle se jim opravdu moc nepovedlo. Vizuálně si grafici vyhráli, ale to je tak vše. Zatímco v původním filmu to bylo aspoň trochu uvěřitelné, tady to bylo podáváno všechno hrozně zkratkovitě. Jako by scénáristy napadlo "uděláme to vtipnější, odlehčenější, pár duchařských klišé a stereotypů z hororu, dáme tam odkazy na původní filmy a ještě to odlehčíme". Výsledek vůbec nedrží pohromadě v podstatě čímkoli. Hemsworth mě tam nejprve doslova ***** svou tupostí, ale byla to asi jediná konstanta v tomto filmu. Fakt škoda, i když vizuálně to bylo celkem pěkné, ale to bohužel nevyváří 2 hodiny toho ostatního.

plakát

Paralelní světy (2012) 

WTF?! Co tohle mělo být? Budu spoilerovat. Ok, tak popořádku, máme tu dvě planety, které jsou si tak blízko, že jsou jen pár set metrů od sebe. Stále. Vůči sobě ani nerotují. Ok, gravitace je tu přeci obráceně. Tedy jen v jednom světě. A pak napadne jednoho chlapíka, že by chtěl jít do druhého světa kvůli své lásce. Ok. Tak dlouhé dny střádá materiál, aby si vyrobil zátěž do druhého světa a mohl se tam volně pohybovat. Nakonec se mu to podaří, ale je tu problém. Hmota s opačnou gravitací při styku s hmotou s druhou gravitací po (přesněji řečeno blíže nespecifikované a značně pružné) době začne hořet. Přeskočíme cca střed filmu, který byl taky zmatený a dost utahaný. Sice pěkné obrazy, ale to je tak vše. Čím dále jsme v ději tím více se tvůrci neobracejí na to, co bylo nastaveno už v úvodu. Je jedno jaká je kde gravitace, je jedno na co by měla působit, je jedno, co se tam vlastně dělo, nakonec se oba zamilovaní setkali, ona řekne: "Jsem těhotná," kamera se od nich vzdaluje a je konec. Ok, tak tohle bylo fakt divný. Bohužel ne příjemně divné.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Tak jsem viděl nové Hvězdné války a odcházel jsem z kina s jedinou, ale všeobsahující větou: Bylo to dobré, ALE... To ale v sobě nese spoustu drobností, rozporů, dohadů a nelogičností, kterými se to ve filmu hemžilo. Rozhodně se nedá říci, že by to nebyl dobrý film, ale na rozdíl od předchozích SW jsem odcházel s tím, že mi tam chybí třeba nějaký hudební motiv, který byl vždy charakteristický ať už pro nějakou postavu nebo situaci, ale také s myšlenkou, jestli opravdu toužím po tom podívat se na tento film znovu. Samozřejmě, že se na něj znovu podívám, abych se mohl víc zaměřit na detaily a kochat se scénami a obrazy, ale asi mi tím hlavním lákadlem nebude samotný děj. Jak musí uznat kdokoli, kdo viděl předcházející filmy, sedmý díl se hemží odkazy na minulé, až je toho už trošku moc. Samotný děj se dá dost stručně popsat a předvídat. Chybí mi tam nějaký náznak tajemnosti, něco, co by bylo v pozadí a v dalším dílu se objevilo a vyrazilo nám to dech. Tady jsem zažíval spoustu momentů, kdy jsem se nestačil divit, co se to na plátně děje, ale to šlo právě o ty drobnosti. Samotný konec mě hodně překvapil i tím, že jsem čekal, že se jeho děj bude odehrávat až v dalším filmu, ale i tím, jak byl podán. Jak tu už někdo psal, film samotný není ukončený, takže je opravdu jen úvodem k dalším filmům, které pro svůj význam pokračuje. Současně by ale bylo dobré, kdyby vznikl nějaký film, který my nás do nových faktů ze světa vzdálené galaxie uvedl, protože když jsme nad filmem pak debatovali, během tří hodin jsme zjistili další a další skutečnosti, které by bylo potřeba vysvětlit. Takže závěrem, ano Abrams zpracoval Episodu VII se ctí a úctou k fanouškům, ale příběhu chyběla hloubka, na kterou jsme si zvykli v předcházejících episodách.

plakát

Korunní princ (2015) (TV film) 

Bohužel ani tato pohádka mě nepřesvědčila, že nové české pohádky jsou dobré. I při notné dávce snahy přijmout styl vyprávění jsem se nemohl ubránit značnému počtu nelogičností a rozvláčného děje. Podle chování ostatních postav žili princové celý život zavřeni na hradě a nikdo je nikdy neviděl. Co bylo jedno z mála pozitiv jsou scény v zapovězeném lese u čaroděje, jinak nic moc.

plakát

Z pekla štěstí 2 (2001) 

Ztrácím se. Úplně se ztrácím v tom, co se tam děje. Uběhne mezi jednotlivými scénami pár minut nebo dní, nechápu motivaci a jednání postav a samotný příběh se mi ani po půl hodině nepodařilo v tomhle nesmyslu najít. Co to bylo?!

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Ok, takže asi tak. Jde opravdu o celkem povedený sci-fi snímek, který určitě stojí za shlédnutí. Jediné co mi na něm trošku... ani ne tak vadí, jako spíš neimponuje je zápletka. Zápletku tohoto typu jsme viděli už v tolika filmech a tolika seriálech, že tady je to jen něco čím, se děj posouvá kupředu, ale určitě nejde o něco, co jsme ještě neviděli, či o zápletku, která nám vyrazí dech.