Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 315)

plakát

Ve jménu otce (1993) 

Moc zajímavý, docela i poučný a hlavně skvěle zahraný film! Všude na světě je nespravedlnost, i když se drtivá většina společností honosí honbou za spravedlností... A když se ocitnete ve spárech nespravedlnosti, je jedno, že žijete ve svobodné zemi. Jste zkrátka obětí systému. Praktiky policie jsou pak jak vytržené z jakéhokoliv totalitního režimu... Ale na závěr si neodpustím jednu výtku, a bude to zároveň prozrazení části děje. Ale k věci.. Nevěřím, že by dali odsouzené syna a jeho otce do jednoho vězení, natož k sobě do jedné cely. A poslat k nim do vězení i člověka, který se přiznal k činu, za který jsou odsouzeni, to už je hodně velké sci-fi. Atmosféra a herecké výkony jsou perfektní, Daniel Day-Lewis je bezkonkurenční a film vyloženě táhne, ale některé dějové ne-vychytávky to trochu kazí. Chtě nechtě nad tím musíte přemýšlet, tenhle film JE o přemýšlení.

plakát

Do tvých rukou (2004) 

Dlouho, předlouho jsem tenhle nenápadný snímek odkládal, a přitom se za ním skrývalo takové pěkně ponuré a psychologické drama. Depresívní podívaná. Jen jedno nechápu - ten strach z oné ´´zlé´´ vězeňkyně. Nebyl v podstatě důvod. To je jediné větší mínus. Ale jinak se do děje dalo hezky vžít, nastíněná atmosféra perfektní! Rozhodně film ne pro každého. Ale to nerozhoduje o kvalitě filmu.

plakát

Poslední týden (2008) 

Trochu moc kýče a klišé! Moc mě to nebavilo a ani si nemyslím, že by měl film nějaké velké kvality. Vlastně je to místy i dost blbé.. Těch 30% by bylo odpovídající...

plakát

Pomáhat a chránit (2011) 

Tak humor je tu dost suchý, což bych bral, ale je to zkrátka nuda... Neni to trapné, neni to úplně špatné, ale ani jsem si z toho nic nevzal, což je zkrátka a jednoduše vystihující.

plakát

Kalvárie (2014) 

Dávám plnou palbu! Nebudu sám se sebou polemizovat jestli si myslím, že si to tenhle snímek zaslouží, když jsem téměř po celou dobu jeho sledování byl přesvědčen, že zaslouží... Film, který rozhodně není pro všechny, a je mi jasné, že spousty diváckých skupin úplně míjí...a taky mine.. Nicméně, tak poutavý příběh, tak skvěle vykreslený, protkaný spoustou osudů lidí různých povah a osobností, tak neuvěřitelně vtipná záležitost v jistých momentech, a především tak nenuceně pojaté a vyřčené životní pravdy a myšlenky, tenhle mix pocitů a emocí v jednom filmu dává dohromady něco, co mě naprosto zasáhlo... Vše je podpořeno skvělou hudbou a neodmyslitelnou přenádhernou přírodou, jejíž panoramata nikdy nepřestanu obdivovat.. Budu to muset dát v nejbližší době ještě jednou. Skvělý Brendan Gleeson, jako kněz, celý ten příběh táhne na svých bedrech... Navíc...co se týče výběru ženských rolí...tak ani tam není, co vytknout.. Kelly Reilly, Orla O'Rourke, Marie-Josée Croze - neuvěřitelně jim to tu sluší! Tedy... s ženskou krásou a krásou přírody to u mojí osoby mají tvůrci jednoduché:-) ...ale to musí být vždy ´´jen´´ třešnička na dortu.. A pak je dokonalost dokonána.

plakát

Dlouhý Velký pátek (1980) 

Gangster, který má pod palcem kdeco a kdekoho.. Gangster, který víceméně v poklidu připravuje jeden velký obchod... Gangster, který má deset let v rajónu takový klídek, že ho pak poněkud více překvapí zbrusu nový nepřítel... A že se nejedná o nepřítele jen tak nějakého...to vám asi nemusím vyprávět.. Malé nedorozumění a menší shoda okolností roztočí spirálu událostí... Má to dost pomalý rozjezd a na nějaká velká jatka tu nečekejte. I když o nějakou tu krev a trochu brutality samozřejmě nepřijdete. Přeci jen jde o londýnské ´´podsvětí´´. A nejen londýnské. Ale čekal jsem to každopádně drsnější. Nicméně Hoskins je naprosto skvělý. Myslím, že roli gangstera tohoto typu, tedy takového, jakého jsem ho popsal v prvních třech větách, zahrál úplně precizně. Trochu nesvůj a trochu vyveden z míry z té pozice, ve které se v posledních letech v klídku nacházel, nejedná úplně ideálně... A ta atmosféra při Hoskinsově rozkrývání nejasností je už naprosto parádní a úplně vynahrazuje to ´´rozjíždění´´ v první půli filmu...které tam ale býti muselo. Rozkrytí nejasností sebou nese i cestu...ze které není cesty zpět... Jediná větší kaňka na filmu je ta věc, že i když bouchají bomby v autech, velký šéf se v autě vozí dál, někde vystoupí, aniž by auto někdo hlídal, odejde pryč, vrátí se s komplici a nastoupí a jede se dál :-) Ale co...to se jen nimrám v maličkostech. Film je to moc dobrý! Trochu netradiční gangsterka.. I když...co je tradiční a netradiční gangsterka...?

plakát

Duch doby - Stále kupředu (2011) 

Nejlepší a nejvyzrálejší dokument na téma ´´naše budoucnost´´!!! Tedy, podle mé maličkosti.. Nebýt toho patetického hraného konce, byla by to vážně skvělá práce! Nicméně, kašlat na konec, o ten nejde, jde tu o ty jednotlivé myšlenky, desítky poznatků, spousty informací, které si lze ověřit (což jsem v průběhu sledování i dělal), zkrátka dokonalá pobídka k zamyšlení, hned na několika úrovních, v několika životních aspektech, které spolu všechny souvisí.. Tohle se nedá ignorovat, tohle už je do očí bijící.. Každý člověk, který to shlédne a řekne, že jsou to VŠECHNO nesmysly, je...řekněme to..slušně.. malinko opožděný. Nebo ´´mírně´´ nevnímavý. Myslím tím hlavně k okolí a k tomu, co se děje všude kolem nás, potažmo ve světě.. To je fuk, každopádně pro ty, kteří vnímaví jsou, je to dokument dokumentů! Připouštím, že některé myšlenky, resp. návrhy na změnu jsou V TUTO DOBU utopie, resp. zdají se být utopií, protože...zkrátka někde se musí začít, a některé možnosti přijdou až za dlouho po změně lidského myšlení. Ta změna v myšlení lidí je ale nevyhnutelná. Jinak přijde jistý zánik našeho druhu. Pomalý, plynulý zánik. (Nebo velmi rychlý, pokud bude válka.) A pokud může tento dokument něco změnit, budu ho podporovat! Nad celou touhle politicko-ekonomicko-ekologickou záležitostí přemýšlím už řadu let. (Nehledě na Zeitgeist, o kterém jsem ani v té době nevěděl.) A každý rozhovor, který vedu s kýmkoliv na tahle témata, mě v tom jen utvrzuje. Tedy konkrétně např. v názoru, že politika nikdy nic nevyřeší a nezmění. Už se skoro musím smát lidem, kteří chodí volit a různě o tom debatují, prosazují svoje kandidáty apod. Směju se tomu lidskému nedovtípení a zapomínání. Směju se tomu, že vůbec zatím nepobrali politiku tak, jak jí brát musí, tedy jako arogantní bezohledný systém založený na touze po moci a na všem, co z toho vyplývá za výhody, což je v tomhle filmu moc hezky rozebrané a pojmenované. Ona to není žádná novinka. Vlastně nic z toho, co je zde k vidění a slyšení není bůhvíjaká novinka, ale takhle přehledně to sesumírovat a dát do souvislostí..to se prostě musí ocenit. Tohle se snad ani nedá dělat se špatným úmyslem. Ne tak, jak nám to Peter Joseph předkládá. A to je pro mě základ. Ta myšlenka oslovit lidi tímhle způsobem je unikátní!!! Nejde o to na to čumět a hltat to slepě v každém názoru, jde o to se zamyslet na tím, co je tady teď za svět, a co by tu za svět býti MOHLO, když budeme chtít... Kdo by nechtěl žít na planetě v absolutním míru a blahobytu...kdo by nechtěl radši místo řešení svých omezených financí, a pachtěním se za nimi, řešit něco přínosného, obohacujícího.. Skvělý dokument, (i přes mírné nedokonalosti, i přes to, že nemusí mít ve všem pravdu,) a budu ho doporučovat komukoliv!!! Tady je česká stránka Hnutí Zeitgeist - http://www.zeitgeistmovement.cz/ ...a tady český Zeitgeist kanál na youtube - https://www.youtube.com/user/TZMCzech/videos

plakát

Televizní společnost (1976) 

Skvělý film!!! Ze všech úhlů pohledu! To obecné i ta jednotlivá konkrétní ´´obvinění´´ televizní ´´zábavy´´ a s tím souvisejících okolností je naprosto zničující...tedy vypovídající o skutečnosti! Už v těch dobách, a dnes to platí dvojnásob... Monology Howarda Beala (v podání Petera Finche) jsou vrcholy filmu. To ale neznamená, že by ostatní herci zaostávali. Faye Dunaway je tradičně k sežrání ( i když tu hraje bezcitnost a povrchnost), a s Williamem Holdenem zdatně sekundují Peteru Finchovi. Stejně tak Robert Duvall v roli Hacketta! Vlastně...se dá říci, že je to celkově takový herecký koncert!!! Skvěle napsané dialogy! Mělo to tak být a působí to moc dobře. I včetně těch věcí nad rámec uvěřitelnosti příběhu. Prostě to tam zapadá všechno! I to mírné občasné přehrávání a teatrálnost tam prostě sedí! ,,...není žádná Amerika, žádné Rusko, žádní Arabové, žádná demokracie, žádný komunismus, žádné náboženství, žádný východ nebo západ... Je jen byznys! Byznys, to je to oč tu běží!´´ Nic nového...každopádně - Skvělý film!

plakát

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013) 

Pro mou osobu docela překvápko! Fakt hezkej, milej, zábavnej film...ze švédských končin.. Neni to žádná vyložená bláznivina, ale pobaví zaručeně. S humorem zvláštně-skandinávským vás provede tenhle film životem jednoho člověka, kterej byl tzv. u všeho. Podobnost s ´´Forrestem Gumpem´´ nebo ´´Byl jsem při tom´´ je zjevná a je otázkou z čeho si bral tvůrce víc, ale to je mi šumák. Tenhle film stojí na svých vlastních nohách a některý scénky a dějový souvislosti jsou fakt k popukání.. Odpočinková záležitost.

plakát

Hlava plná metalu (2013) 

Tak vývoj hlavní postavy je všelijaký, někdy podivný a často se mi na mysl přikrádalo slovo klišé, hlavně v souvislosti samozřejmě s muzikou. Stále jsem si říkal, že trauma, kterým si prošla, s tím, že žije tam, kde žije, tedy v Islandské pustině, je samo o sobě vzkličující. Tedy.. její chování a rozhodování beru jako určitý druh šílenství. A když nebudete příliš kritičtí, s tou podmínkou, že se trochu vyznáte v metalu, dostane se vám celkem milého filmečku... Občas je to trapné, občas k pousmání, občas k zasmání, sem tam i k zamyšlení, ale je to docela vyvážené, takže jsem nedostal chuť to nedokoukat. Herečka, hrající hlavní roli, mi přišla strašně sympatická. Navíc...holka, co poslouchá heavy metal... no paráda! A časem zašla ještě dál.. No, eště větší paráda!!! Nicméně, black metal zde ´´zobrazený´´ je potřeba brát trochu s nadhledem. Trochu víc s nadhledem. Ale na to jsem si už zvykl, že undergroundová muzika ve filmech vždycky působí nepatřičně nebo zkrátka k pousmání. Ta podstata věci tam nikdy není pořádně nastíněná a dostává se vám jen klišé a zažitý stereotypy. Ve všem, co se toho týká.