Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (8)

plakát

Group B (2015) (studentský film) 

Nick Rowland asi není úplný odborník na rallye, proto se do jeho krátkého filmu vloudilo několik faktických nesmyslů, nicméně po stránce příběhu a jeho ztvárnění se jedná o velmi podařené dílo. Mě skutečně nadchla ta atmosféra a téma boje člověka s vlastním strachem, a to vše zpestřeno krásným Metrem.

plakát

Obvyklí podezřelí (1995) 

Film je to, dle mého úsudku, povedený, ale když odhadnu pointu příběhu už v první polovině snímku, a každá scéna můj úsudek jen podporuje (i když se snaží občas autoři blafovat), tak to dost výrazně snižuje požitek a dojem z celého díla. Podobný pocit jsem měl i při sledování Dokonalého triku, čímž o svou „dokonalost“, stejně jako Obvyklí podezřelí, přišel.

plakát

Vůle zvítězit (1987) (seriál) 

Téměř antický příběh o rivalitě a někdy až nevraživosti dvou bratrů zasazený do prostředí automobilových soutěží. Starší je nejlepší závodím pilotem na světě, a mladší je průšvihář, který chce všem dokázat, že je lepší než bratr. No a jak to obyčejně bývá, i přes tragické události vše dobře dopadne. Pokud je mi známo, Vůle zvítězit je asi jediným hraným seriálem, který se z větší části odehrává v prostředí MS v rallye. Ovšem samotné závody nejsou dostatečným námětem, který by zaplnil několik dílů seriálu. Proto je logické, že na závodníky jsou „naroubovány“ další postavy, ať už rodina nebo členové závodních týmů (a od toho se odvíjí děj). Nicméně hlavní příběh je hodně banální a velice předvídatelný (až na pár okamžiků) a to na celkovém dojmu hodně ubere. Samotnou kapitolou jsou pak chyby týkající se závodů. To že scénárista neměl dostatek fantazie a použil „napodobeniny“ reálných pilotů (záměrně podobná jména a vzhledy) by zas tolik nevadilo, ovšem hvízdání pneumatik na šotolinovém povrchu už bylo teda moc. Dobrým nápadem bylo použití skutečný záběrů z MS, ale zařazování záběrů evidentně z jiných závodů za sebe byl naopak nápadem velmi špatným. Nějaké maličké chybky člověk celkem pomine, ale když se tam vyskytnou takové věci, jaké jsem popsal, tak je to už k smíchu. A to jsem nepopsal hodně úsměvnou, rádoby těžkou nehodu hlavního hrdiny. Nicméně hodnotím třemi hvězdami, protože mám prostředí automobilových soutěží rád a snaha italských tvůrců se cení.

plakát

C'était un rendez-vous (1976) 

Celkem originální krátkometrážní snímek o svižné ranní cestě Paříží. Velmi dobrou atmosféru zajišťuje zejména dvanáctiválcový vidlicový motor z Ferrari 275GTB. Nicméně film byl natočen z vozu Mercedes-Benz 450SEL, který byl opatřen pouze tří-rychlostní samočinnou převodovkou. Zvuk V12-motoru stejně jako řazení s meziplynem a kvílení pneumatik bylo přidáno dodatečně, což je na mnohých místech hodně znát (zvláště gumy piští i při velmi pomalých manévrech). Ale jinak zajímavé podívání.

plakát

Bez ženské a bez tabáku (1980) (seriál) 

"Zemáky a zelé, živobytí celé." Toto valašské moudro jsem slýchával už od malička, že ho ale někdy uslyším i z televize jsem si nikdy nemyslel. Na tento mini-seriál jsem narazil jen náhodou, ale o to víc jsem byl překvapený. Svou poetikou, pomalým vyprávěním a celkovou vtipností mě okouzlil, navíc je to jediný seriál (alespoň z části) v mém rodném (valašském) jazyce, který jsem kdy viděl. Nicméně to je i jeho největší mínus, protože když i ty starší postavy v každé druhé větě vypustí z "paštěky" nějaké nevalašské slovo, pak to dost ubírá na věrohodnosti. Ale i tak všem doporučuji, hlavně díky výkonu pana Kronera, ten je bezkonkurenční.

plakát

Dneska přišel nový kluk (1981) 

Na svou dobu velice kritický snímek, který se trefuje do černého. Ukazuje reálné poměry doby, navíc v prostředí tolik "popularizovaném" tehdejším režimem (těžký průmysl). Snímek na mě hodně zapůsobil a příběh od počátku upoutal.

plakát

Pan Nikdo (2009) 

Takový styl filmu, kde je kladeno spoustu otázek, nad kterými je člověk nucen přemýšlet (alespoň tedy průměrně inteligentní člověk) mám moc rád. A přesně takový filmem je i Mr. Nobody, nicméně pokud jsou již otázky položeny, je třeba na ně v závěru alespoň částečně odpovedět, jinak se pointa vytratí. Ale i tak silný nadprůměr, hlavně díky několika scénám, při kterých skutečně mrazí. Film rozhodně není vhodný pro lidi, kteří potřebují zápletku pochopit co nejdříve, protože budou remcat, že to nechápou a stále se rozčilovat nad tím, že tam není žádná linie a tudíž se nebudou soustředit na krásu jednotlivých úlomků. Film bych rozhodně nepřirovnával ke snímku Butterfly Effects a podobným, jelikož tady převládá forma nad obsahem.

plakát

Kick-Ass (2010) 

Velmi pěkná podívaná, zábava, akce, napětí, navíc vše namixované do velmi originálního příběhu. Ovšem, co mě potěšilo nejvíce byly akční scény, ani v nejopěvovanějších akčních filmech poslední doby jsem neviděl tak výborné akční scény. Stručně řečeno: Good job.