Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Mysteriózní

Recenze (968)

plakát

Krajní meze - Cesta k poznání (1998) (epizoda) 

Bylo sice vtipné pozorovat Pána Dounatů jak za vypadal před čtvrtstoletím (stejně jako v Sonicovi, jak to ten chlap dělá :-o), ale příběhově jde o dost plytkou epizodu, která nemá na to vyplnit těch 45 minut. Ani s titulky. Prostě lidi, co se jakože bouří proti aliením otrokářům, aby se jak nečekaně ukázalo, že je vše trochu jinak. Ekosystém je zoufale děravý (co kua ty hadice v takových počtech žraly, když tam nic jiného nebylo?), chování lidí naprosto předvídatelné (a zcela umělé a hloupé). Pochybuju, že by ve skutečnosti Brav odmítl zrzku do postele a dál tvrdošíjně čekal na Shal. Takhle se lidé rozhodně nechovají lidé, notabene bez předchozí výrazně formující výchovy společností morálně na výši. Blbost, ale hezky se na to koukalo. I ženské byly k světu. Shal sice zapomínala kulhat a zranění vysoko na stehně už poté nebylo nikdy vidět, ale nožky měla pěkné. Potěšilo hledání bezpečí v autě. Skoro jako reklama na Golf, nebo kde se to byla holčička schovat před bouřkou.

plakát

Černé zrcadlo - Arkangel (2017) (epizoda) 

Nuda. Je dopředu jasné co se stane a kudy se budou osudy ubírat. Dost bezzubá moralitka s chabým režisérským vedením slavné Jodie Foster. Hezké zpracování a scénář je pravdivý a docela uvěřitelný, ale co z toho, když je to taaak obvious. Nemá to vůbec potenciál vizionářství, jako jiné epizody. Za pár let bude zastaralá jako jsou Outer Limits dnes.

plakát

Krajní meze - V jiném životě (1998) (epizoda) 

Ne úplně tradiční "časovka" s kvalitním scénářem, stavbami a nakonec ani ty herecké výkony nejsou marné. Myšlenky také nějaké byly (rozhodnutí minulá a budoucí a jejich dopady, smím si vzít zpět "svůj" život, nenechávat se zneužít). Slušný a celkem dynamický díl.

plakát

Krajní meze - V zóně (1998) (epizoda) 

Díl klade některé zajímavé otázky o dopingu ve sportu, vítězství, prohře, vnímání sebe sama, ale není nijak zásadně zajímavý. Snad až na propagaci zajímavého neurologického fenoménu - reakce na podnět bývá fyzicky rychlejší, než je neurologicky možné. Jako bychom byli nemyslící stroje. Ale o tom se zmíní děj jen okrajově, spíš se zabývá vztahy a kvantovou mechanikou, ovšem ve stylu abrakadabra. O nervové tkání jako jakési jímce na energii už raději úplně pomlčím. O snad i v době vzniku fousatých wrestlerských kostýmech raději také.

plakát

Až tam nezbyl žádný (2015) (seriál) 

Viděl jsem někdy po vzniku a teď jsem si dal repete a... není to ono. Musel jsem hvězdu ubrat. Proč? U mnoha televizních zpracování detektivek paní Agathy po pár měsících zapomenu, jak to bylo a pokaždé jsem znovu překvapován. U 10 malých černoušků jsem ale věděl a to příběhu jaksi neprospělo. Také zpracování bylo najednou jakési slabší. Titulky jsou skvělé, některé jednotlivosti také, ale jindy je moc vidět, že scénář psala žena a spoustu emocí si musíte empaticky domyslet, než že by je herci dostali příležitost předvést. Také zamrzeli odporní digitální rackové a obrovská zhroucená podmořská jeskyně, do níž kuchařka hází odpadky a... už nikdy víc v ději nehraje roli. Občas mi přišlo chování postav nevěrohodné, ale to už je asi problém předlohy. Zkrátka napoprvé jsem byl nadšen, ale napodruhé už to bylo slabší. Možná i díky namlsání jinými adaptacemi díla paní Christie, třeba i pod taktovkou Sarah Phelps (Ordeal by Innocence 2018).

plakát

Krajní meze - Srdce a mysl (1998) (epizoda) 

Pointa byla jasná po 5 minutách a ty spousty nudných a poloamatérskych záběrů, než se k ní tvůrci prokousali... Neříkám, že myšlenka není silná a nosná, ale tento díl byl zpracovaný tak, že to na více hvězd nestačí. Hodnocení bych zvedl jedině kdyby ty vojandy byly v negližé.

plakát

Zázračné lesy (2015) (TV film) 

Až lyrický poklidně hladivý dokument o lese severní polokoule. Většina záběrů je "zpoza humen", z lesa podobného tomu, který máme nebo jsme v historii měli v ČR. Známá zvířata, známé rostliny, ... to vše natočené kamerou na úrovni a podbarvené vhodnou hudbou. Znalí dávno vědí, ale neznalí mohou tímto dokumentem objevit, že naše příroda je stejně zajímavá a krásná jako tropický prales, savany nebo korálový útes, jen nám to tak nepřijde, protože ji vnímáme jinak. Až na jeřáby a opice v Japonsku a zubry asi z Polska či Ruska v dokumentu uvidíte opravdu jen domácí faunu, včetně přivandrovalce psíka mývalovitého.

plakát

Azory - ráj v nekonečné modři (2008) (TV film) 

Poměrně pestrý dokument, ale čekal jsem více času o pevnině - pozůstatky sopečné činnosti, unikátní flóra, atp. Asi 2/3 byly věnovány moři, obzvláště kytovcům. Zub času je vidět. Dnes se natáčí mnohem dynamičtější kamerou, záběry jsou kvalitnější. Tady bylo zase víc vědy, třeba lov vorvaně s harpunou, aby na něm připevnili přísavku s měřidlem údajů o ponorech.

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň (2020) (seriál) 

Hodně slabé 4 hvězdy. Mix mysteriózna až hororu s detektivkou by mohl fungovat, ale v tomto zpracování se to úplně nepovedlo. Odklon od předlohy Agathy Christie nepovažuji za za chybu, ale rozplizlý závěr už ano. Více u jednotlivých dílů.

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň - Epizoda 2 (2020) (epizoda) 

První díl byl velmi slušný. Od druhého jsem čekal, že paranoia Marka Easterbrooka bude stříkat z každého záběru, ale ona spíš jen tak neškodně probublává. Delirantní stavy se dostavují, ale střih je moc dlouhý nebo naopak rychlý, prostě to na mne nezapůsobilo, jak mělo. Kromě zjevení bubáka a zajdy v autě nenastala ani žádná pěkná wichcraft chvilka, takže po senzačních dožínkách z prvního dílu jsem zklamán. Osazenstvo Plavého koně taktéž dostalo prostoru méně a hlavně nudněji, než bych čekal. No a závěr... Jako chápu. Tyto postupy jsou docela v módě, ale byl bych raději za tradičnější zakončení. Konfrontace se zlem byla také vykreslena tak nějak unyle, nevěrohodně (scéna v dílně, ale i s Thomasininou nevlastní matinkou či s přítelem, ...). Inovativní bylo použití "zvacích dopisů" a role Jessie, která je výrazně odlišná než v předloze i zpracování se slečnou Marplovou. Zklamání, protože jsem se těšil, že hodnocení vystřelí nahoru. Místo toho dávám 4 hvězdy spíš z milosti. Pořád jsou tu pěkné chvíle (scéna s popelníkem, Ježíš v nemocnici, ...), ale je to prostě takové rozplizlé, neúderné, mnohohlavé cosi. Velká škoda.