Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Mysteriózní

Recenze (974)

plakát

The Haunting - Dům na kopci (2018) (série) 

Myslím, že tým tvůrců nechtěl posouvat hranice žánru. Chtěl jen natočit slušně financované rodinné drama šmrncnuté hororem. Chtěl pomalou plíživost, soustředění na postavy a uvěřitelnost, chtěl ukázat hloubku citů jak těch, které jsme zvyklí vnímat jako ctihodné (rodičovská a obzvláště mateřská láska), tak těch, které jsme zvyklí vnímat opačně. A co se hororu týče, chtěl spíše staromilskou duchařinu než co jiného. Chtěl složit hold klasice. Když chcete to stejné, co oni, dostanete to. Ale když ne... tak se raději koukněte na něco jiného.

plakát

Městečko Twin Peaks - Série 1 (1990) (série) 

Kdysi, v adolescenci, pro mne TP byla pecka, která v sobě měla i něco iniciačního, jen nevím přesně co. Jiné lynchoviny mne ale vzali za koule ještě víc. Viděno optikou roku 2024 je to sice stále dobré, ale přece jen už notně omšelé. Jako já sám.

plakát

Městečko Twin Peaks - Kóma (1990) (epizoda) 

Je to tak křečovité, až je to vtipné (např. scéna se zamilovanou písní v podání Jamese, Donny a Maddy nebo i dumání nad dvěma účetními knihami nebo Lucy kompromitovaná za sklem - hlavně že má rád velryby a ví, co je jeho občanská povinnost :-). Donna chodí legračně jak kachna a hned pohasla zář její hvězdy v mých očích. Audrey v One Eyed King vadne, zato Shelly vede. Pořád mě to baví, ale koukám se na to asi hlavně proto, abych se připravil na třetí sérii, kterou jsem ještě neviděl a která bude věřím natočena moderněji a posune lynchovu filmařinu do třetího tisíciletí. Na to se těším.

plakát

Městečko Twin Peaks - Obr s Tebou (1990) (epizoda) 

Tohle už je dost Lynch. Čím jsem starší, tím méně mě to bere, takže hvězda dolu za absurdní scénu s hotelovou službou, za obra (hned 2x, safra pes!) a asi i další. Ale palec nahoru za zlobivou Donnu, která se pomalu stává Lauřiným alter egem. Brýle jistě pomohou. Akorát to hraní zlobivé holky bude muset Lara Flynn Boyle ještě vypilovat. V jedné scéně mi přišlo, že vzali nějaký špatný take a přesvědčení se vytratilo :-D A neměl jsem se dívat na její podobu dnes. Nejkrásnější holka z TP dopadla tak tuctově. Ach jo. Modlitbička jindy tak hříšné, nyní však v průšvihu létající Audrey byla příjemně adolescentně nevinná. Takže takový díl, co potěšil jako celek, potěšily i některé jeho jednotlivosti, ale jiné zase ne.

plakát

Hotel Kaktus (2023) (TV film) 

Místy dost dojemné přírodovědné dokudrama o životě a smrti jednoho kaktusového velikána. Překvapilo mne, že triky ohledně časohrátek nebyly technicky špatné. Samozřejmostí jsou neotřelé záběry na zvířenu, která kaktus postupně obývá a která přece jen není tak profláklá jako africká safari nebo korálový útes. Díky dramatické formě je to dobré pro děti, které to vnímají skoro jako film a ne nudný dokument.

plakát

Princ Mamánek (2022) 

Zajímavý koncept, který ale vyšel tak napůl. Humor opouští Mamánek dost brzy, o to víc zamrzí třeskuté přehrávání obou čarodějnic, které do už poněkud snové a surrealistické fáze pohádky, v které se také odehrává, imho nezapadá. Královský rodičovský pár hraje moc fajn, Mamánek je prostě Budař, ten hraje všude stejně, a Vetchý a Veronika KK tomu dodávají přirozenost, prostotu (nemyslím pejorativně) a vřelost. Vlastně to mohl být dost dobrý film, kdyby to nebyla pohádka. Děti to moc nedaly a nedivím se jim. Že bychom si to pustili někdy znovu nepředpokládám. Ale teď mi píše dvanáctiletá dcera, které jsem se ptal, že mám dát 79 %. Tak teda dám. Syn a menší dcera se ještě nevyjádřili.

plakát

Mandy - Kult pomsty (2018) 

Tohle se musí vidět a prožít. Nějaké ty drogy divácky pomohou, ale i tak jsem občas posouval a občas si dal pauzu a přečetl si třeba kapitolu z Prousta, abych se neunudil do komatu. První třetina pro mne asi nej. Atmosféra 'something evil this way comes' jak řemen, přitom krásně civilní herectví a dialogy. Druhé dvě třetiny ok, jen místy už trochu za hranou pro mne pochopitelného (křečovitá vize Mandy v autě cestou z dolu). Jen nechápu, proč ušetřil Lucy. Nemyslím, že by si to nějak zvlášť zasloužila.

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Je až ostudné, že tato v mnohém o parník (plující samozřejmě do Ameriky) lepší pohádka má stejné hodnocení jako Klíč svatého Petra, který je proti ní jen rozjuchaná blbinka. Jenže co naplat, Tři zlaté dukáty mají svých much také hodně. Mnozí zmiňují předabování. Já neviděl začátek, který byl v tomto asi nejhorší a tak mi to tak děsné nepřišlo. Herci byli moc pěkní a víceméně přirození, stejně jako dialogy. Dokonce mi ani nevadila Čvančarová, až na konec, který ji přisoudil jednu naneštěstí pitomou scénu a ona ji odehrála celkem pochopitelně pitomně. Kdo mne ale štval, byla Norrisová. Ani nevím proč, ale vůbec mi tam neseděla. Panna Julie byla moc fajn, jen by to chtělo mnohem subtilnější přerod z nafrněné nóbl slečinky mluvící spisovně a starosvětsky v holku ze salaše, která mluví hovorově. Ale nešť, to bych dokázal přejít. V čem ale pohádka zásadně selhává a proč nemohu přes spoustu kladů dát ani já vyšší hodnocení, je zpackaná dramaturgie. Kde chybí výzva pro hrdinu, boj se zlem, kde je nějaká logika a jiskra příběhu? Ten je prostě divný (divná kletba) a rozplizlý a prostě mu chybí náboj. Sideplot s Katkou, která chce Juru pro sebe, byl jen chabý a zbytečný pokus. A ani spolu netancovali! Proč Jura Julii aspoň pořádně nevysvobodil?!! Pohádku nakonec tedy od naprostého průměru zachraňují drobnosti jako kolo, auto, elektřina a blbinky s ní. A krásná příroda a přirození herci. Velká škoda. PS: Potěšila Rosa coeli. Je to místo s docela temnou minulostí, na bloumání zakleté jak dělané. A mám to tam kousek ;-)

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) 

Kancléřovy se pitvoří, jinak docela hezká princezna pořád mhouří oči a král měl být asi raději churavý a slabý než další Nárožného varianta na senila a neschopu. Scénář byl celkem ok, ale dialogy postavám občas nešly z úst a zazněla nejedna perla, která mi bude strašit v hlavě ještě nějaký ten den, např. Máte rád pejsky? nebo To je mi opravdu líto (když má jít od princezny do pekla) nebo z úst svatého Petra přes nic moc voice over klenot To jsou ale charaktéři (sic!). Nejlepší byli ve svých rolích asi Tobiáš, princezna, vodník a pes, ale triky okolo vodníka jsou zoufale chudé, vlastně žádné. Lukáš je dokonce mokrý. Zato Berenika se asi namočit mohla, ale v pohádkách nejspíš razíme nové puritánství, když ani Tobiáš se do vody nevysvlékl a princezna vylovena z jezera jde na břeh už v suchých šatech a má mokré jen vlasy. Ono tedy nebylo moc co vystavovat, ale toto je zrovna věc, která mi nevadí. Sečteno podtrženo, už jsem viděl horší pohádky, ale zase tolik jich nebylo.

plakát

Krajní meze - K obrazu svému (1998) (epizoda) 

Docela pěkný střihový speciál, opět na téma androidi. Potkáme opět Valerii (společnice s chorobnou žárlivostí), odskočíme si za Cotterem (experienty s přenesením mysli) a kromě jiných se koukneme i na sexy Emu z 1. dílu 3. série Bits of Love, abychom pochopili, jak se kontrole vymknul a vládu převzal program, nikoliv stroj. Scénář není hloupý a konec je pěkně ve stylu všech antroposkeptiků. Fajn díl, který neměl problém zaplnit stopáž, což se nedá říct o mnoha monotématických kouscích OL.