Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (1 181)

plakát

Nimona (2023) 

Hodnotím spíš jako příznivec komiksu - kdo ho nezná, možná bude mít víc pochopení. Nicméně volba laciného animačního stylu (který se tak odklání od specifické estetiky komiksu), zásadní změny v příběhu (Bylo na to vážně potřeba osm lidí? Proč teda vůbec adaptovat existující předlohu?) i znuděné hlasové herecké kreace nereflektující dynamiku postav to celé podstatně sráží.

plakát

Bílý šum (2022) 

Podnětná studie o strachu ze smrti precizně vztažená k pohodlnosti a nepřipravenosti lidstva na situaci narušení statu quo a hledání zkratek ke klidu. A k tomu ještě spousta dalších motivů v pozoruhodné žánrové směsce.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Nejvíc překvapuje, jak pohodlně přehnaná stopáž 192 minut oteče, jinak už wow efekt prvního filmu The Way of Water zopakovat nedokáže. Trikově je však na míle před konkurencí (co ale čekat, když rozestupy mezi filmy této série jsou třináct let), příběhově komornější než jednička, téměř plytký, když si vezmete, že rozuzlení, k němuž se ve finále dospěje, by mohlo být hned na začátku tohoto snímku. Ale jako úžas nad přírodou (metaforicky ztvárněnou digitální fantazií) i jako zájem o způsoby života fiktivních obyvatel této fiktivní planety je to stále působivé.

plakát

Poslední noc v Soho (2021) 

Zprvu se tváří zcela newrightovsky, ale postupně to film bohatě vynahradí a pěkně rozšiřuje jeho portfolio žánrových pastišů a poct. Hezká výtka vůči idealizované nostalgii i poutavé odhalování zločinu v jednom.

plakát

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021) 

Wes Anderson našel prostor, kde může mistrovsky aranžovat, ale nespojité povídky mají ten důsledek, že zatímco v některých zazáří (umělec Del Toro za mřížemi), jinde šíleně nudí (Chalametův revolucionář).

plakát

Duna (2021) 

Duna zanechala velmi příjemný dojem, ovšem "pustili" jenom první polovinu, takže se nedá hodnotit jako kompletní film.

plakát

Zelený rytíř (2021) 

Zmršení příběhu za cenu prázdné estetiky. Velké zklamání.

plakát

Jeho temné esence - Lyra's Jordan (2019) (epizoda) 

Auč, tak to bolelo. Zlatý kompas jako film sice nasekal soustu chyb, ale měl alespoň svůj půvab a švih. Tenhle seriál "vypadá" jako televizní adaptace, která svoji neschopnost ukáže hned v první minutě. Máte sice celou sérii na to, abyste fantastický svět a jeho postavy přiblížili, ale stejně si musíte pomáhat ůvodními titulky. Tomu se říká neschopnost, stejně jako nadbytečné rozšiřování knižního příběhu, které slouží jenom tomu, by se vyprávění natáhlo na potřebný počet dílů. Příběhu také nepomáhá, že je ztvárněný asi tak záživně jako firemní porada ve tři odpoledne. Tohle by měl být přece dobrodružný příběh, který mladý čtenář/divák hltá. A Dafne Keen zatím neprokázala, že by její herecký um překračoval meze stanovené Loganem.

plakát

Panství Downton (2019) 

Subjektivně (a tudíž aspoň v tomto případě neobjektivně) jsem jako divák seriálu velmi spokojen.