Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (86)

plakát

Kafe a cigára (2003) 

WTF?? O cem to kua bylo? Vetsina tech povidek je ujeta a nudna. Opravdu dobra je ta s Alfredem Molinou a docela slusna je i nasledujici s Billem Murraym. Ale jinak je to neuveritelna nuda... Casem si na to clovek zvykne a mozna i proto se mu ty posledni povidky zacnou libit... Napodruhy to je asi lepsi, ale to se nikdy nedozvim :-)

plakát

Lovci pokladů (2004) 

Docela prijemna zalezitost. Je to takovej mix Indiana Jonese a Da Vinci Codu. Spousta hadanek a jejich reseni, proste celkem to odsejpa. A nejni to tak idiotsky jako Da Vinci Code. S lehkou vtipnosti se to Jonesovi blizi. Herci ujdou, remeslne to ujde, byl jsem prijemne prekvapen :-) Je to za tri, ale uz je to skoro na zlomu ke ctyrem... :-)

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Premyslel jsem o tom, jestli je svet na tento film pripraveny. A dospel jsem k jednomu. Ja na nej pripraven nejsem. Jak jsem to poznal? Celou dobu jsem jakysi sviravy pocit v zaludku, ze neco neni dobre. Proste abych tak rekl, tak uplne nesouhlasim s tim, ze tento film byl natocen. Nemuzu rict, ze je ten film spatny, to ne. Mozna jsem po vsech tech nadsenych ohlasech cekal nejakou opravdovou bombu. A proto jsem byl i zklaman. Nijak nenapadam autenticnost celeho snimku, ale musim rict, ze prvni polovina filmu me moc nebavila. Vicemene se nic nedeje... Sledujeme predevsim zmatene (as himself) dispecery, kteri koukaji na obrazovky a opakuji slova "possible hijack" a "hijack". V pozdejsich fazich filmu i "shit" :-) Tak nejak jsem cekal, ze cely film bude z 80ti % z osudneho letu United 93, ale jestli se odehrava v letadle 30%, tak je to moc. A ani to neni zprvu moc zabavne. Zadne seznamovani s postavami (koneckoncu neni moc duvod, dalsiho dilu se asi nedockame) a tak jen sledujeme normalni vzorek lidi, kteri v tom letadle dost mozna podobni i byli. Akcni tempo plne klaustrofobie a strachu pasazeru zacneme prozivat az nekdy ve dvou tretinach filmu. K zadnemu prekvapeni tedy take nedochazi, protoze vsichni tusime jak to bylo. Je to napriklad podobne dokumentarni jako Der Untergang, kdy to "take presne tak mohlo byt". A tak to bylo nejspise i zamysleno. Jenze v tomto pripade mi to narozdil od Untergangu nestacilo... Rezie je velice syrova, blizka a osobni a film je temer bez hudby tak zvysuje autenticnost, protoze na tech vezich a vojensky zakladne jim asi taky zadna hudba nehrala... Dramatictejsi hudba je az ke konci, kdy se bojuje... Kamera velice casto zabira vsechny zblizka a muzeme si tak prohlednout vyrazy oci a pot tekouci po tvarich. Ocenuji. Dobra prace. Scenar mi teda trosku vadil. Jednak je opravdu uplne trivialni, ale to lze odpustit, ale predevsim ta prvni cast filmu je trosku nudna, jak se jen prepiname mezi tema ridicima vezema kde pozorujeme neherce hrajici sebe, jak se jim ztraceji letadla a vsichni jsou z toho na vetvi. Ale na druhou stranu, kdyz si uvedomim, ze cely film pokryva prakticky celou dobu od vzletu az po pad United 93, tak je to asi zajimavejsi nez sledovat jeste nicim zajimave nezavazne povidani palube letadla. Na tech blikajicich obrazovkach s radary se deje alespon neco :-) Dialogy ke konci jsou srdcervouci, o to vice, ze to takhle skutecne probihalo. Z toho mi fakt nebylo dobre... No... proste je to opravdu autenticky "zaznam" toho, co se asi tehdy delo. Ale rekl bych, ze je okolo toho tak velky hype hlavne proto, ze se to skutecne stalo. Kdyby nekdo natocil pred deseti lety takovyto akcni film s presne stejnym scenarem a stejne dobrym stabem, tak bych rekl, ze by jeho prumerna znamka na CSFD nebyla 9,4/10, ale spise tak 7,5/10. A to kdovi jestli by se mu vsichni nevysmali. Ale kdyz je to neco, co si vsichni pamatujeme, tak jsme z toho "posrani" daleko vic. Blizim se spis ke 3*...

plakát

Ztracený víkend (1945) 

Jak bylo několikrát řečeno, konec to potopil o jednu hvězdičku...

plakát

Anatomie vraždy (1959) 

Má slabost pro soudní dramata opět zvítězila a posunuje film blízko k vrcholu. Úžasné snad všechny charaktery, které hraje výborný (i když ve většině rolí malinko neoriginální, přesto můj oblíbený) James Stewart a drsný "suchar" George C. Scott doplňují pro mě neznámí herci a herečky v čele s krásnou Lee Remick.Vtipnost a lehkost celého titulu, kdy soudní síň prosvěcuje vtip obou právníků stejně tak jako chvílemi jejich krutost ke svědkům je krásně kontrastní. I délka přes dvě a půl hodiny mi nepřišla nijak přehnaná, protože jsem se po většinu času nenudil a docela to hltal... Není to pro všechny, ale kdo mají rádi třeba Witness for the Prosecution tak nesáhnou vedle. Tomu je to IMHO nejbližší...

plakát

Akce Bororo (1972) 

Opravdu dobra hudba, mimojine :-) Ta tomu dava tak hvezdicku navic, jinak to zas tak zajimave nebylo a spis by se to blizilo ty dvojhvezdicce :-)

plakát

Harold a Maude (1971) 

Neskutečně zvláštní příběh mladého chlapce (herci je 23 ale vypadá tak na 16), kterému nezáleží na životě a jeho jediným potěšením v životě je chození na pohřby a inscenování sebevražd, který potká téměř osmdesátiletou babičku, která také chodí ráda na pohřby, řídí jako ďábel a života užívá plnými doušky. Komedie s prvky tragického dramatu je rozehrána ve skvělém scénáři s nádherně dokreslující hudbou. Skvělý příběh, který má dosti kontroverzní téma a bude nejspíše spoustou lidí nemilosrdně odsouzen mi ale neskutečně padl do noty svým optimismem a poetickou krásou. Musím říci, že to bylo veliké překvapení. Opravdu jsem si to nesmírně užil. Doporučuji!!

plakát

Bounty (1984) 

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší.

plakát

Matrix Revolutions (2003) 

1* za to, ze to ma v nazvu slovo "Matrix" a 2.* za souboj Nea se Smithem. Jinak je to silena limonada s prehrsli silene chaotickych a "bombastickych" akcnich scen.

plakát

Vzpoura na lodi Bounty (1935) 

Charles Laughton je v roli svinackeho kapitana Blighe chvilemi lepsi, nez byl Trevor Howard ve verzi z roku 1962, ale Clark Gable oproti Marlonu Brandovi absolutně nestíhá. Fletcher Christian Branda se mi líbil o moc více. Přišel mi lidštější a celý tak nějak lepší. Tento film je asi o třičtvrtěhodinu kratší, než verze z 62, ale přesto je chvílemi nudnější. Nebudu nijak kritizovat odlišnosti, neboť jsem nečetl předlohu, ale verze z roku 1962 u mne vítězí. Sice ne o moc, neboť druhá půlka této verze je dost dobrá, ale přeci jen, tentokrát byl "remake" lepší než originál...