Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka
  • Horor

Recenze (252)

plakát

Čas zabíjet (1996) 

Velmi silný a zároveň velmi krutý snímek. Nejen o ublížení nevinnému a čistému dítěti, ale i o tématu pomsty a rasové nenávisti. Konec byl možná lehce patetický, ale proč ne, copak tohle by neobměkčilo srdce i kamenné soše? Matthewa McConaughey jsem měla zafixovaného ne jako moc dobrého herce, ale tímhle snímkem mě přesvědčil o opaku. Jsem ráda, že jsem překonala počáteční nechuť z délky filmu (která však velmi brzy zmizela) a snímek jsem mohla poznat.

plakát

Ranhojič (2013) 

Film přesně dle mého gusta. Nejdříve se ocitáme v šedivé středověké Anglii, zamořené chudobou, nevzdělaností, nemocemi a všudypřítomnou smrtí, abychom se o několik let později s Robem Colem vydali směr dálný východ, kde chce mladý Rob objevit lék na nemoc, která mu vzala milovanou matku. Jen zde, v této vyspělé civilizaci, kde ještě nezapomněli na odkaz Antiky, se může vzdělat v lékařském umění. Pro mě to bylo po všech stránkách dokonalé. Překrásné obrazy přírody, úžasná atmosféra kdekoliv, kde se film odehrával, přesvědčivé postavy, kvalitní herecké výkony (samozřejmě výborný Ben Kingsley či Stellan Skarsgard, ale i pro mě dosud neznámý Tom Payne a Emma Rigby). Takových filmů by mělo být více.

plakát

Sedmero krkavců (2015) 

Nádherná pohádka, ke které se určitě ráda brzy vrátím. PS: Já jsem z té Marthy úplně vyřízená - a to je moje sexuální orientace v pořádku:-). Je úžasná.

plakát

Hotýlek (1975) (seriál) 

Fawlty Towers je skvělý sitcom, sledování každého dílu dokáže člověku zvednout náladu o 100%. Teď sleduji dabovanou verzi a je pravda, že je o poznání horší než originál s titulky, zvlášť dabér Johna Cleese dost nezvládá, ale ani se mu nedivím:-). Jestli chcete vidět toho nejnevrlejšího, nejúlisnějšího, nejšetřivějšího, nejnešikovnějšího a vlastní manželkou nejšikanovanějšího hoteliéra všech dob, neváhejte zkusit tento sitcom. Nebudete litovat! "Basile, už věšíš toho soba?":-)Velký apel na pět hvězdiček, k dokonalosti Zmijáka a Bernarda Blacka však ještě trošičku schází.

plakát

Anglický pacient (1996) 

Po třetím zhlédnutí mám pocit, že to je vůbec nejkrásnější film, který jsem kdy viděla. Nemyslím si, že by se jednalo o velký kalkul už zesnulého režiséra, aby získal co největší počet Oskarů. Bolestná romance prostě táhne a záleží především na tom, jakou formou film toto téma uchopí. Tady ho uchopil za správný konec. Ať už se jedná o záběry (nejen letecké) pouště v Africe, tržiště v Káhiře, jeskyně s malbami plovoucích lidí na stěnách, atmosféru opuštěného a vyrabovaného italského kláštera v druhé rovině filmu, kam se v myšlenkách přenesete, písečnou bouři, kdy skoro cítíte v ústech zrnka písku, drsnou scénu vyslýchání, při které Vám buší srdce, odstraňování miny, kdy Vám buší srdce ještě více a v neposlední řadě uhrančivý pohled Ralpha Fiennese, který je tak naléhavý, že skoro nevnímáte, že je určen Kristin Scott Thomas. Málokterý film vyjádřil podle mého vášeň tak dobře, jako tento. Snímek je opravdu velmi dlouhý a těch 162 minut je naplněno až po okraj smutkem, touhou, vášní, strachem, zradou, slitováním, dobrotou a smířením, je to kotel emocí a citů. Ale ani jedna minuta není plytká, každá má pro mě neuvěřitelnou váhu a každá se mi zapsala do srdce - a přesně o to asi Anthony Minghella usiloval...

plakát

Výchozí bod (2014) 

Tento snímek je krásný tím, že si v něm každý divák může najít něco pro sebe. Šikovně kombinuje různé filmové žánry, dojme vás k slzám, nutí vás přemýšlet a je velmi působivý, i když si diváka nekupuje a svým skromným až komorním zpracováním je spíše filmem nenápadným. Stěžejní je samozřejmě myšlenka a otázka odvěká - vzali jsme se tady jen tak náhodou, nebo má vše "vyšší" smysl a naše životy jsou darem, jsme bytosti duchovní a naše duše může žít po ukončení života na tomto světě dál? Odpověď nabízená filmem sice není ryze křesťanská, ale určitě je duchovní...hluboký a dojemný snímek s přesvědčivými hereckými výkony, který na mě silně zapůsobil.

plakát

Slavné dny (2010) (pořad) 

Slavné dny jsou příjemnou sedmiminutovkou, kterou člověk třeba může začít svůj den. Poutavou a výstižnou formou seznamují diváka s nejvýznamnějšími historickými momenty naší planety, na důrazu přidává dramatická hudba a charizmatický hlas Pavla Zuny. Jakýkoli způsob, jak se může mladá generace (a nejen ona, někdy možná spíše ta starší) vzdělat nenáročnou a nápaditou formou v naší historii, je vítaný. Za sebe jsem moc ráda, že na Seznamu.cz, kde se nám nechutně podbízí Super a kde nám při čtení zpráv o teroristickém útoku, při němž zahynulo 50 lidí, vyskakují reklamy na dovolenou, je něco tak dobrého. PS: můj poslední shlédnutý díl byla vražda Abrahama Lincolna, stojí za to se na něj podívat.

plakát

Bible - Starý zákon: Josef (1995) (TV film) 

Dokonalé ztvárnění silného biblického příběhu, v závěru druhé části jsme plakali jako želvy:-). Asi každý zná Josefův život, ale není na škodu si někdy připomenout, jak léčivá je síla odpuštění a inspirovat se tímto výjimečným mužem, který dokázal odpustit velkou křivdu, proti níž jsou naše ublížení většinou malicherná.

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Vlastně mě tento film vždycky nějak míjel a až teď jsem ho viděla poprvé. O hodně jsem se ochudila, protože mi přijde po všech stránkách dokonalý. Geniálně promyšlené, geniálně zahrané a já se několikrát smála, až se za břicho popadala. Když vidím takové komedie, jsem na českou kinematografii hrdá. Škoda jen, že v současnosti už tento žánr tolik točit neumíme...

plakát

„Marečku, podejte mi pero!“ (1976) 

Těchto filmů by mělo být v dnešní ne moc veselé době víc - ty prostě umí pohladit po duši a svým jednoduchým, ale inteligentním humorem si získat diváky napříč všemi generacemi...