Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (98)

plakát

Star Trek: Podivné nové světy (2022) (seriál) 

Koukám na StarTrek zhruba 40 let a musím říct, že ze Strange New Worlds jsem tedy naprosto odvařený. Některé díly se s klidem vyrovnají tomu nejlepšímu, co kdy ve StarTreku vzniklo. Cross-over s Lower Decks mi přivodil dokonalou nerd-vánu. Myslím, že v současnosti prostě neexistuje lepší hardcore sci-fi než právě Strange New Worlds. Velmi doporučuji

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Typický Villeneuve, absolutní mistrovství filmového řemesla. Blockbusterová krmě nejvyšší jakosti. A tak dále v superlativech bych mohl ještě chvíli pokračovat. Vidět takový film v kině je prostě povznášející zážitek. Vyprávění obrazem na jedničku. Škoda, že v momentech, kdy je potřeba vyprávět i pomocí dialogů, Villeneuve jako vždy selhává. Tedy, není to žádná extra hrůza, jen plytkost scénáře a dialogů silně kontrastuje se zbylými aspekty filmu. Taky mě film dost zklamal jako adaptace knihy. Filmu jako takovému to nijak neublížilo, autor si prostě jen vybral motivy, které považoval za důelžité a těm se věnoval, ale bohužel tak vypustil velmi důležité aspekty (woke Chani si tedy taky mohl odpustit), a tedy pro mne zůstává jak Lynchova tak ta minisériová verze mnohem lepší adaptací. Pokud ale jdete "jenom" na kino událost roku, nebudete zklamaní. Už jsem byl dvakrát a myslím, že si ještě jednou zajdu.

plakát

Nikdo (2021) 

Až tak do dvou třetin se film směle může měřit s tím absolutně nejlepším v akčním žánru. Pohádkový závěr celkový dojem ale dost sráží.

plakát

Flash (2023) 

Téměř dokonalý průměr, nebylo tam nic, co by mě vyloženě štvalo. Pokud jste jen trochu fanoušek DC, určitě na to mrkněte, bude to dobře strávený čas. Pokud ale nejste, není tu opravdu nic, ale opravdu nic, na co bych vás mohl nalákat. Je to dost šílený slepenec asi v jádru dobrých, ale dohromady zcela neladících částí. Michael Keaton potvrzuje, že on je ten jediný pravý Batman, i když v tomto filmu má jeho "dějový oblouk" asi tak 30 sekund. Dál už za pozornost stojí leda to, že některé trikové sekvence byly zjevně dělány ve Windows Malování.

plakát

Moje krásná čarodějka (2005) 

V tom filmu je tolik věcí špatně, že z toho jde až hlava kolem. Je to komedie, která ale není moc vtipná, je to romantika, kde ale romantiky moc není nebo moc nefunguje, scénář má tolik slabých míst, že by mohl zaskakovat za cedník, herci hrají, ale nemají moc co. Na druhou stranu, pokud byste někdy chtěli dokonalý příklad filmu, který utáhl jeden jediný herec, o moc lepší příklad nenajdete. Nicole Kidman nemám jinak moc rád, ale tento film táhne neskutečným způsobem, dokáže postavě vtisknout tak obrovskou energii a charisma, že všechny neduhy filmu rádi odpustíte a prostě jen s radostí sledujete jak Nicol před kamerou blbne.

plakát

Africké královny - Královna Kleopatra (2023) (série) odpad!

Mám docela zálibu koukat občas na velice špatné filmy, baví mě sledovat jak dopadne výsledek tvůrčího procesu, který buď byl pro všechny totálním utrpením, nebo ho naopak měli totálně v lokti. Toto je ale zcela jiný případ. Narozdíl od typického d-čkového filmu, který tvůrci "prostě nějak splácali", u tohoto věřím, že výsledek je přesně takový, jaký si ho tvůrci na počátku vysnili, žádné problémy při produkci ani ignorance, přesně takhle to chtěli udělat. Bohužel toto uvědomění u mě pouze vyvolalo ke tvůrcům až fyzický dávivý odpor. Některé herečky jsou docela hezké, i ta Kleopatra se docela povedla a myslím, že kdybych se na to koukal bez zvuku, asi bych to přežil mnohem lépe. Možná ještě tak někdo s poruchou paměti, který na konci věty hned zapomene na předchozí větu, by to taky dal, ale mě stačily dvě epizody. Velmi důrazně kohokoliv varuji na to koukat. Dokumentární hodnota nula. Jako film/seriál to nefunguje a nefunguje to ani jako špatný film/seriál. Je to prostě jen neskutečně blbé tím nejvíc nundým způsobem blbosti.

plakát

Velký červený pes Clifford (2021) 

jisté minimální kvality to má. Je to občas roztomilé a postavy mají potenciál. Nicméně děj a hlavně závěr jsou tak brutálně dětinské, že při sebemenší snaze o nich přemýšlet vám hrozí vážné poškození mozku. To ani nemluvím o opravdu příšerné animaci, která se dá srovnat s domácím úkolem středoškoláka z informatiky. Koukat na něco takového v regulérním filmu je velice bolestivý zážitek. Není to odpad, celkem jsem to přežil, ale pokud nepotřebujete jenom na chvilku zabavit dítě, upřímně vám radím, tomuto filmu se vyhněte.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

Po dokoukání první série jsem ještě jednu hvězdičku ubral. To není jen špatná adaptace, to je úmyslně špatná adaptace. Opravdu nemohu uvěřit, že si někdo přečetl Tolkiena a pak napsal scénář tohoto výtvoru jako svoji interpretaci toho, co četl. Postavy se chovají zcela náhodně, scény na sebe nenavazují, pravidla vesmíru nejen, že zcela nesouvisí s Tolkienem, ale navíc se i během seriálu mění. Autoři se zjevně učili význam slova konzistence od toho břídila, co natočil StarWars8. Vůbec paralel s pohřbem Hvězdných válek je tu spousta, ostentativní pohrdání zdrojovým materiálem a nesmyslný scénář jsou jen první z mnoha. Tlačení diversity za moc velký problém nepovažuji, je to fiktivní svět, takže i když třeba logicky nedává smysl aby si trpaslící žijící podzemí vypěstovali tmavou pleť, tohle seriálu vaz neláme - narozdíl od dialogů. Když už jsem u trpaslíků, ti jediní se v seriálu nechovají zcela zavrženihodně a jejich dějová linka s Elrondem je jediná, která má nějaký skutečný dějový oblouk. Sem tam probleskne velmi opulentní výprava, která dokáže navodit velmi příjemnou atmosféru, a místy i velice nadprůměrná hudba. Pokud jste opravdu silný Tolkienovský fanoušek, tak vám doporučuji zkusit sehnat verzi, kde bude pouze obraz a hudba, pokud si budete děj vymýšlet podle obrazu sami, možná se dostanete i na tři hvězdičky. Ne fakt i moje mrtvá babička donekonečna sjíždějící filmy pro pamětníky, by dokázala vypotit z prstu smysluplnější děj a dialogy. Všem ostatním důrazně NEDOPORUČUJI se na tento seriál koukat.

plakát

Star Trek: Lower Decks (2020) (seriál) 

ku příležitosi začátku třetí série jsem znovu zkouknul první dvě a musím podtrhnout můj předchozí dojem, že je to nejvíc "trekovský" seriál ... minimálně od Enterprise. Je pravda, že je to komedie, a pokud vám kombinace vážné scifi a komedie přijde neakceptovatelná, budete se dost trápit. Nicméně mě mnohokrát až extaticky odrovnalo jak hluboko autoři milují StarTrek a rozumí jeho filozofii a kouzlu, které z něho udělalo pilíř popkultury. Což je něco, co moderní hrané seriály dost žalostně postrádají. Rovněž způsob jakým dokáží autoři pracovat s vývojem charakterů aniž by zároveň narušili jejich konzistentnost je působivý.

plakát

Harley Quinn (2019) (seriál) 

Velmi pozitivní překvapení. Nicméně pozor na velice nevyrovnané tempo. Častokrát se i během jedné epizody několikrát vystřídá nadšení "to bylo fakt cool" a nuda "asi to vypnu". Nicméně, pokud se podaří vtip trefit, a to se stává dost často, musí každý komiksový fanda vrnět blahem. Rozhodně na to nekoukejte s dětma, explicitní brutalita a velice dospělá témata se tu provádí naprosto rutinně.