Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (119)

plakát

Senzace - Atrakce - Panoptikum (1964) 

Animovaný snímeček Vladimíra Lehkého nám divákům velkolepě představuje ty "největší blbce" světových dějin. Toto sarkastické zamyšlení je doprovázeno hudbou Štěpána Koníčka, která byla ručně "nakreslena" přímo na zvukovou stopu filmového pásu. Nebyla použita lehkomyslně a beze smyslu - absurdní melodie k absurdním činů opravdu sedí.

plakát

Každá Emma má lásku (1988) 

Tento krátký kombinovaný film nám dává nahlédnout do soukromí i do duše malířky Emmy Srncové. Její naivistické obrázky ožívají a provázejí ji (a její dceru Barboru) jedním ze všedních dnů. Nikdy jsem "pohodové" obrázky této malířky nevyhledávala (naivismus se přenesl do obsahu jejich děl na můj vkus až příliš), proto mě toto filmové dílko moc neoslovilo... 2 a ½*

plakát

Smolíček (1973) 

Smolíček od Brdečky a Pojara není klasicky zpracovanou pohádkou pro děti. Autoři se rozhodli pro u nás méně používanou ploškovou animaci, která je mnohem levnější než běžná kreslená. V tomto případě však šikovné ruce animátora dokázali zúročit výhody této techniky (především u skotačivých jezinek) a animace je tak jednou z nejlepších složek této pohádky. Celkové zpracování snímku je do značné míry moderní (ať se jedná o práci se střihem nebo nepatrné změny v příběhu). Jen pořád nechápu, proč měl Smolíček modré oční stíny... Že by se tvůrci snažili o nějakou psychoanaytickou interpretaci klasiky?

plakát

Takový je film (1990) 

Tento krátký animovaný snímek si hraje s tématem uvědomění si svého stvoření. Ačkoli se tento nápad může zdát originálním, podobných filmů jsem už viděla několik, přičemž tento nijak výrazně nevybočuje, používá stejné vtipy a narážky na proces vzniku filmového díla (autoři si například pohráli s přelézáním postav z jednoho filmového okénka do druhého).

plakát

Veselý cirkus (1951) 

Poetickou atmosféru cirkusovýh vystoupení nemohl z českých animátorů zpracovat nikdo jiný než Jiří Trnka, opravdový mistr lyrického vyprávění. V potemnělém šapité sledujeme postupně několik akrobatických i komických čísel. Trnka rezignoval na jakoukoli narativní liniii, vše se nese ve značně pomalém rytmu. Cirkus by měl ale diváka neustále překvapovat, vyvádět z míry a bavit, tento mě spíše uspával (i když docela příjemně). Dobrou volbou pro zpracování tohoto tématu jistě byla "laciná" plošková technika, kterou bych osobně během eskamotérských čísel využila ještě víc... 2 a ½*

plakát

Prasátko Peppa (2004) (seriál) 

Skvělý animovaný seriál pro ty nejmenší diváky CHROCHT! o roztomilé prasečí rodince. Moc se mi líbí CHROCHT! převracení tradičních rodinných schémat - zatímco tatínek vaří CHROCHT! oběd, maminka pracuje na počítači CHROCHT!. Animace je hodně jednoduchá ale líbivá. Vždycky můžu umřít smíchy, když slyším jak rodinka mluví (asi jsem to od nich taky chytla CHROCHT!) :)) Mám pocit, že tento optimistický pohled na svět je pro malé děti ideální... CHROCHT!! :)

plakát

Aru machikado no monogatari (1962) 

Volný překlad titulu tohoto animovaného filmu zní Příběhy z rohu ulice. Při jeho sledování se možná někomu vybaví básně Jiřího Wolkera a jeho poezie všedního dne. Jedná se totiž o krásně poetický pohled na život bežných věcí z ulice - v hlavních rolích se představí milenci z plakátu, v okapu zapadnutý plyšový medvídek nebo strom toužící po dobrém místečku pro zahnízdění svých potomků... To vše beze slov, se skvělou hudbou a vtipnými i tísnivými momenty. Původní námět pochází z hlavy Osamu Tezuky.

plakát

Shizuku (1965) 

Roztomile vtipná moralitka od samotného Boha japonské mangy Osamu Tezuky, která spadá spíše do jeho artovějších dílek. Zajímavostí je, že čtyřiminutový (ale animovaný!) snímeček vznikl za méně než týden.

plakát

Kameraman (1928) 

Buster Keaton opět mile roztěkaný s kamenným výrazem ve tváři. Nikoho jiného vám nemůže být víc líto. Nikdo jiný si nezaslouží označení "loser" více než on. Jde o zcela jednoduchý, předvídatelný příběh (i v tom vidím kouzlo filmu) o mladém roztěkaném pouličním fotografovi, který se rozhodne stát se hrdinou - kameramanem denních aktualit. Jen má trochu smůlu... Škoda, že Buster, kameraman, netočil své aktuality v Sovětském svazu. Dziga Vertov by byl z jeho dvojexpozice (kvůli níž je odmítnut při ucházení o práci) nadšen. A konečně by uviděl zrealizovanou svou myšlenku "kino - pěst". I když Buster nahradil pěst rovnou kulometem... 4 a ½*

plakát

Mahoromatic: Automatic Maiden - Season 1 (2001) (série) 

Mahoromatic už jen potvrdil mou neutrální pozici k ecchi anime (Dokuro-chan budiž čestnou výjimkou!). Byla jsem již znalá témat, humoru a dalších zrhlých technik tohoto žánru, a proto mě nemohly překvapit ani časté záběry na ženské vnady a problémy točící se kolem jejich velikosti ani neopětovaná touha třicetileté učitelky s vizáží pornoherečky k mladému studentovi. Nejsem divák prudérní a konzervativní, proto jsem se smála často, ale zdaleka to neodpovídalo kadenci přítomných vtipů a narážek. Pobavilo, neurazilo, ale ani nenadchlo. S průběhem času vtipy ustupují vážnějším tématům (služka - androidka je nucena vrátit se ke své původní profesi zabijáka), sexuální podtext jde stranou. Mahoromatic je snad jediným anime, kde mi porušení čisté žánrovosti vadilo.

Ovládací panel
200. nej uživatel Česko
109 bodů