Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (103)

plakát

Jeden život (2023) 

Je to spíš televizní film, než film pro plátna kin, ale příběh za to stojí. Je to citlivě podané, prolíná se to dvěma časovými osami a dá divákům, kteří netuší, kdo je Nicholas Winton, přesně ty informace, které má dostat. Tak akorát.

plakát

Chudáčci (2023) 

Výjimečné dílo. Favoritka je oproti Chudáčkům konzervativní film. Je to zábavné, chytlavé, chytré, zajímavé, ale především vizuálně nádherné - nikdo mi nevymluví, že se inspiroval naším Zemanem - herecky nadpřirozené a hudba prostě úžasné. Především je to ale film o ženské síle, o emancipaci, o odproštění stereotypů a škatulkování. Proč žena musí mít jen jednoho muže, proč žena nemůže být svobodná, proč si žena nemůže dělat si svým tělem, co sama chce, proč by žena musela být majetkem a továrnou na děti, proč by nemohla poznávat svět sama a bezhlavě a prostě si užívat, proč by žena nemohla být rovna svému muži a studovat na lékařku. Může. Dílo je o to zajímavější, že byste si spíš tipli, že film natočila žena. O to víc je silnější snímek sledovat.

plakát

Marvels (2023) 

Velmi milé překvapení. Vůbec nic jsem od toho nečekala, protože Captain Marvel mě nijak neoslovila a Ms. Marvel mi přišel až moc teenage a hlavně pákistánská kopírka Heilee Steinfield, ale tady mi její role hrozně seděla. Byla prostě fanouškem Avengers hrdinů a hlavně právě Captain Marvel. Záporák není nijak složitý, naopak je přímočarý a jednoduchý. Především ale skvělá stopáž! Nic nepřeháněj, dají, co mají a zbytečně nenatahujou. Musím vyzdvihnout přehlednost akčních scén! Hned první scéna, kdy se holky prohazujou, je skvěle sestříhané. No a pak prostě Nick Furry a kocour Goose! Skvěle jsem se bavila a některé momenty jsou zjevně inspirované Guardians of Galaxy, protože vědí, kdy jakou písničku pustit.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Scorsese ví, co si může na "vrcholu" své kariéry dovolit. Trochu to na mě působilo jako rozlučkové dílo, kdy v hlavních rolích jeho dva oblíbenci a ještě historické křivdy hlavním tématem. Těžké téma, které by určitě šlo pokrátit, ale proč by to Martin dělal, když ví, že si po Irčanovi své diváky najde i tenhle masterpiece. Dlouhé táhlé vyprávění má všechno - napětí hodno kvalitního westernu i skvělou hudbu. Doplněno fiktivními černobílými záběry, vyprávěním o historii indiánů kmene Osedžů a hlavně celé podtrženo skvělými hereckými výkony. De Niro jako neuvěřitelně manipulativní dědek a DiCaprio jako hlupáček toužící po klidu, ale i penězích. Závěrečný epilog je jen dokonalou tečkou. Natočeno hezky postaru, dlouhé táhlé záběry, skvělé monology, dialogy. Všichni propojeni s tímto dílem si koledují o Oscara a nejen něj.

plakát

Barbie (2023) 

Divím se, že tomu Mattel dal červenou, ale budu si myslet, že nečetli scénář :-D No což, pořád se tam mluví o nejslavnější panence světa a o tom, kdo ji stvořil. Ale že se jedná o jednu z největších kritik společnosti, to asi pochopí jen malé procento lidí, co na tom sedí v kině - alespoň, co jsem viděla za návštěvníky v sále spolu se mnou. Jak řekl můj přítel po projekci a je to naprosto trefné: "Barbie je to nejlepší, co se Americe po MeeToo mohlo stát!" Víc feministickej a kritickej film k dnešní společnosti jsem neviděla. Ano, má to vtipné scény, o tom žádná, ale není to to, co jsem si z filmu odnesla. Bohužel mě děsí, že většina si z toho filmu odnesla ten špatný pocit, že byla na komedii, možná dokonce na parodii na Barbie. Prosím, ale zkuste na to koukat spíš jako na satiru, pak určitě uděláte Gretě Gerwing a Margot Robbie radost ;-)

plakát

Daisy Jones & the Six (2023) (seriál) 

Samotný příběh - kniha, kterou jsem před lety četla - je fenomenální. Spisovatelka Taylor Jenkins Reid je geniální spisovatelka. Píše fantaskní příběhy o neexistujících celebritách, jejich životech, jejich vzestupech a pádech. A právě moje první kniha od ní byla Daisy Jones and The Six a doteď nemůžu uvěřit, že to je celé vymyšlené. Dlouho jsem googlila a furt nevěřila. Texty písní jsou dokonalé, alespoň úryvky v knize ukazovaly, jaký potencionál to je, a seriál to jen potvrdil. Skvělá Reese Whiterspoon to nevzdala a její bookclub to potvrdil - ano má bookclub a občas tam najdete úžasné kousky jako právě Reid. Rozhodla se po přečtení knihy, že tomu dá i obraz! Upřímně nevím, nedokážu si představit, jaké to je vidět to bez přečtení knihy a očekávání, jaké jsem měla. Ale poprvé v životě jsem koukala na film napsaný podle knihy - z mé oblíbené knihy - naprosto beze strachu. Od začátku jsem věděla, že to bude pecka. Už jen obsazení! Sam a Riley! Líp najít hlavní představitele nemohli. Takhle trefené nebyly snad ani postavy Harryho Pottera. A bacha! Opravdu utvořili kapelu, opravdu hráli před živým publikem - aby to bylo autentické a věděli, jaké to je. Po premiéře v USA dokonce fanoušci chtěli tu kapelu a já se jim nedivím. Šla bych na ně z fleku! Prosím ignorujte recenze typu - typický milostný trojúhelník, nic převratného, seriál o kapele no a... NE! Všechno špatně! Tohle je dokument o neexistující kapele, která byla na přelomu 70. a 80. let nedosažitelná. Vyprodávala haly po celých státech, měla platinové desky, měla svoje number one! A stejně jako jiné kapely, měla i tahle svoje démony - drogy, láska, alkohol, ale taky touhy, slávu a nedosažitelné sny. Příběh, který se klidně mohl odehrát v jakékoli kapele té doby. Co si budem! Alkohol, sex, drogy a rocknroll byl na denním pořádku slavných lidé té doby. Užijte si ten příběh a tu hudbu plnými doušky! Vraťte se v čase a zamilujte se do rocknrollu. Já si jdu Daisy Jones a The Six přečíst zas a znova ;-)

plakát

Flash (2023) 

Je to hrozně těžké hodnotit, když se divák neubrání srovnávání s Marvelem a jeho multiversem. Marvel nás na to postupně připravoval, vysvětloval, a pak jsme jen mohli zírat a kochat se. Takže DC vlastně využil toho, že víme, co je multiverse a podle mě je to nespravedlivý. Navíc je to tady takový nemastný, neslaný, předvídatelný. Jako baví mě dvojitá schíza Millera, ten si to užívá. Pak samozřejmě milovanej Keaton jako Batman! Ale jinak jsem taková bez emocí.

plakát

Horké letní noci (2017) 

Proč mi byl tenhle film utajen a proč jsme ho našli náhodou na streamovací službě? Myslela jsem si, že Timothéeho objevil Guadagnino pro Call Me by Your Name, ale podle všeho tato nezávislá pecka vznikla o pár měsíců dřív. Trochu podobné téma - letní lásky, přesto dost jiné. Za mě skvělý příběh, skvělá hudba, skvěle vybraní herci a do toho ještě super kamera s střih, který si právě hraje se skladbami devadesátek. Tady se hudba střídala podle nálady snad co pět minut a byla to bomba. Timothée opět skvělý a vlastně je to jeho první hlavní role v celovečeráku. Do toho malý vypravěč, který vám je celý film utajen a až na konci se konečně dovíte, jak to vlastně všechno ví. Zápletka s drogami se může zdát, že je nepochopitelná, mně to ale dává smysl, když pochopím Daniela a jeho introvertní smutnou povahu, který se vrhá do léta coby dospívající teenager poprvé bez otce, jehož zjevně hodně miloval a tráví léto na pobřeží u babičky a nikam vlastně nepatří.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Zkrátka nádhera! Já nemám jiných slov! Dokonalé. Od dob Pixaru, kdy jsem byla vymletá z jejich animace a příběhů, přichází nová doba dua Lord - Miller. Neuvěřitelný, že animovaný film má 140 minut a já chci víc! Že někdo napíše dokonalý scénář, promyšlený do detailu a vzniká z toho trilogie, to není nic neobvyklého, ale prostě ta animace, to propracování.... dokonalé. Otřelí fanoušci jako já, čekali jistě i nečekané, takže úplně v šoku jsem nebyla, ale to neznamená, že mě to nedostalo! Jen mě to dostalo o 10 vteřin dřív, než běžného diváka. Půlku filmu jsem nevěděla, jestli mám brečet, dojímat se nebo se blbě culit. Jediné pozitivum na tom, že už to skončilo, je, že tentokrát nebudu čekat pět let, ale už za rok se dočkáme velkého finále, kde opět čekám velký zvrat!

plakát

Do morku kostí (2022) 

Zvláštně mi film učaroval. Ani nechápu proč, ale především díky nápaditému příběhu - hned běžím sehnat knihu! Režijně zvládnuté, artová kamera a herecká harmonie mě prostě dostala. Musím přemýšlet nad tím, jestli je něco takového možné, jak něco takového někoho napadne. Když to jsou upíři nebo mimozemšťani, tak je to sci-fi, ale když jsou to lidské bytosti, jen se od nás liší, tak to nutí k zamyšlení. O to šílenější je, jak se nebojí ukázat krev, pojídání a někdy až drsné scény kanibalů, ale třeba sexu, něhy a nahoty se nedočkáme. Každej chce kousek svého štěstí, lásky a najít sám sebe, pochopit svoje pocity a v tomto případě chutě. Cesta za poznáním se svou spřízněnou duší? Kdo by to nechtěl?!