Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (508)

plakát

Interview (2007) 

Originál jsem neviděl, ale pokud to není kompletně obšlehlé, tak je to skvělý film. Hlavně dialogy jsou opravdu skvělé a dobře vypointované. Jen mě na konci zamrzelo, že obě postavy, kterým jsem postupně začínal fandit, se nakonec ukázaly jako pěkné svině, i když s lidskou stránkou..

plakát

The 'Alien' Saga (2002) (TV film) 

Velmi, velmi dobrý dokument, ale jedna věc mi vadila - třetí díl vetřelce byl odbyt nejkratší dobou a bylo řečeno, že film dostal rozoporuplné reakce, nikde ale nebylo řečeno, proč a kdo to vlastně zavinil. Pravda byla taková, že studio Fox se začalo míchat režisérovi do práce, spoustu věcí nechalo vyškrtnout (film má minimálně 30 vynechaných scén) a spoustu narychlo nahradili jinými a výsledek je ten, že propracovaná atmosféra filmu - deprese a beznaděj Ripleyové, funguje jen tak napůl. Není to tedy rozhodně vinou režiséra Finchera nebo herců, že film neměl úspěch a skončil dost neslavně.

plakát

Neúplatní (1987) 

Skvělý film - dobře vykreslená atmosféra, svižné akční scény včetně slavné honičky na schodech, dobré herecké výkony zejména ze strany Conneryho jehož vykreslení stárnoucího policisty s dobrým srdcem je přesvědčivé, přes tradičně mirkodušínovského Costnera, sympatického Garciu až po záporného a možná až moc sprostého De Nira v roli samotného kápa Capona. Jak byl v Kmotrovi (knize) - v Chicagu byl tehdy naprostý chaos.. a já dodávám - A tihle tam začali dělat pořádek.

plakát

Závěť (2007) 

Neuvěřitelný mišmaš a hodně pošahaný film. Ale taky skvělá zábava, u které jsem se ani chvíli nenudil.

plakát

Jistě, pane premiére (1986) (seriál) 

Excelentní, ale nemůžu si pomoct, původní seriál je o chlup lepší, tady je přecejen víc slabších dílů. Proto dávám o jednu hvězdu méně, ale možná po dokoukání celé série si to ještě rozmyslím. To zobrazení státní mašinerie a celá ta absurdita veřejné správy je podána skutečně neodolatelně, byť mám pocit, že seriál dost zjednodušuje a ukazuje vše příliš jednostranně - komicky. Ale ona to sranda někdy není. Na druhou stranu to tenhle seriál ale dělá skutečně vtipně.

plakát

Thelma a Louise (1991) 

Ze začátku mi to nepřipadalo nijak výjimečné, později si mne film přecejen získal. Tak nějak jsem začal s hlavními hrdinkami trochu soucítit. Připadalo mi, že na to, že jsou to "psanci", se chovají až příliš kladně a ohleduplně. Vlastně to nebyly vůbec typy vražedkyně, jak říkala postava Harveyho Keitela i ta servírka. Herecké výkony jsou skvělé, obzvlášť Sarandonová mě zaujala, zapomenut by neměl být ani Brad Pitt, který ale zrovna, přes svůj hezounký ksichtíček, sympatický nebyl. No a konec byl kapitolou samou o sobě.

plakát

Odpíchnout se (1999) 

Dost dlouho mi film připadal o ničem a bez děje. V závěru jsem však pochopil, jak na hluboký a hlavně skutečný tenhle film je. Postavy jsem si postupně oblíbil a při scéně na rybníku jsem Paulovi držel palce. Vůbec Liev Schreiber mě překvapil, kromě několika svých nevýrazných postav a záporáka ve Wolverinovi ukázal, že uní i hrát.

plakát

Avatar (2009) 

Blbý, ale hezký. Tak popsal tenhle zázrak techniky a kreativity můj jeden můj kamarád. Tenhle výrok podle mě má dost blízko pravdě. Samozřejmě se týká postav a příběhu. Výtvarná stránka, efekty, nové technologie, kamera a všechny technické záležitosti jsou pochopitelně omračující a úžasné. Ale: Když se na to podívám jako na vyprávění, na příběh, je hned vidět šablonovitost, kýčovitost a postavy a dialogy plné klišé a teatrálnosti. Všechno tohle už tu bylo a, když po internetě kolují jako vtipy téměř identické scénáře, ovšem k jiným filmům, je jasné, že kostra příběhu jaksi není zrovna nejoriginálnější. Postavy jsou dost ploché a, snad až na doktorku Grace v podání vždy skvělé Sigourney "Ripleyové" Weaverové, jsou málo zajímavé a jejich chování je předem odhadnutelné. Je tu však i další Ale: Tenhle film zhlédnout v kině je skutečný zážitek a přes kritiku, kterou jsem výše napsal, jsem těm jednoduchým postavám začal fandit a mnohé ze scén, byť nijak originálních, mě ohromily a zvláště pohledy na ty létající draky (zapomněl jsem, jak se jmenovali, omlouvám se) mě i nadchly a uchvátily. Když to tak shrnu, připadá mi Avatar jako chytrý marketingový tah: Mainstreamové dobrodružství, které se líbí, jak tady sleduju, téměř všem a zároveň si zachovává jistý nadhled a hlavně posunuje možnosti filmu zas o kousek dál, což se také musí ocenit. Sečteno a podtrženo, je to nádherně natočený Blockbuster, ale hlubší prožitek u mne nevyvolal, byť se o to jako ekologická agitka snaží a paralely se zacházením s indiány a možná i k současným válečným konfliktům se také přímo nabízí.

plakát

Predátoři (2010) 

Překvapivě velice povedený popkornový krvák. Oskarový Adrien Brody v roli, která pro něj není tou nejtypičtější, obstál na jedničku a jeho hlavní hrdina má charizma a styl. Alice Braga působí svůdně a sexy a ostatní sice jsou spíše do počtu, přesto si alespoň některé zapamatujete, já třeba fandil Nikolajovi, hodnému Rusovi (:-) !) s rotačním kulometem/bezbolestnou a tomu Japonci, který odešel stylově. Postavy jsou sice spíše jednorozměrné a o hlubokou psychologii jako třeba ve Vetřelcovi si můžeme jen nechat zdát, ale na druhou stranu o to ani tenhle film neusiluje, takže mu to nemám za zlé, hlavně, že má aspoň slušnou atmosféru strachu a napětí, víc nepotřebuje. Zápory bych našel dva a tady budu muset spoilovat: Postava Laurence Fishburna má malý prostor, rychle odejde a připadala mi tak nějak zbytečná. No a zvrat s psychopatem mezi skupinou "hunted" mi přišel taky nějak zbytečný a hlavně nelogický. Proti zbytku ale nemám žádnou výtku a dávám oba palce nahoru. Tenhle sequel mě mile překvapil a líbil se mi ještě víc než původní film s Arnoldem, protože nabízí zvraty, sympatičtější postavy, lepší predátoří techniku a .. prostě víc všeho. Abych nezapomněl, soundtrack, byť vykrádal ten původní z 80-tých let, se mi moc líbil.

plakát

Nejlepší sportovec století (2006) 

Překvapivě velice sympatický film, kde nechybí humor, klasické morální schéma i plačtivý závěr. Nějaké chyby by se našly, ale na odpočinek je to skvělé dílo, a proto je odpouštím.