Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Tenhle film není dokonalý technicky, pár menších chyb se v něm najde, je mi docela divné, že na doživotí odsouzení vrazi jsou hodní, zatímco bachaři jsou smečka hajzlů (promiňte mi to slovo). Pár scén je tu jen na efekt, slova jsou někdy až moc silná, ale, co je nesporné, tenhle film mě opravdu zasáhl. Nejvíce na mě zapůsobila scéna, kdy Andy pustí na celou věznici tu píseň. (připomíná mi to Život je krásný s Benignim, ale ten byl natočen až potom, takže o plagiátorství není v tomto případě co mluvit). Skvělý je i Morgan Freeman, kterému hlavně pomáhá vynikající scénář. Když to srhnu, možná to není nejlepší film, jaký jsem viděl (IMHO), ale rozhodně ho vidím rád výš než třeba Pulp Fiction. Vím, že to, co teď napíšu bude znít pateticky a hloupě, ale takováto dílka mi připomínají, že my lidi jsme přecejen něco víc než zvířata... (tedy aspoň někteří) deleted scenes: dvě vynechané scény, bohužel špatná kvalita

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Spolu s Butchem a Cassidym nejlepší western jaký jsem viděl, ale to se hodně těžko porovnává, protože oba filmy jsou dost jiné. Pár věcí by se snad dalo vytknout, jako třeba Cheyennova smrt nebo možná místy přehrávání ve snaze zavděčit se spaghetti westernům, což občas působí rušivě. Když si ale zapískám tu slavnou melodii smrti, tak už jen pocit z ní a to mrazení v zádech tyhle zápory spolehlivě vynuluje a já přímo musím dát plné hodnocení.

Let číslo 93

Let číslo 93 (2006)

No teda! To byla ale adrenalinová bomba! Už dlouho jsem něco podobného nezažil. V závěru, i když jsem věděl, jak to dopadne, jsem cestujícím držel pěsti. Tenhle film není vlastně ani standardní drama/thriller ani dokument. Je něco mezi tím. Škoda jen, že se týká jen jednoho letadla z těch unesených, kdyby to bylo o všech, je to lepší. Taky mě trochu mrzí, že linie vojáků a letištních pracovníků zůstávají tak trochu neuzavřené. Jinak by to ale bylo na plné hodnocení. Ale je to velice sugestivní film, to ano.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Schválně jsem s recenzí čekal až po druhém zhlédnutí, protože po tom prvním jsem byl sice nadšen, ale také jsem si film chtěl ještě pořádně jednou prohlédnout, abych byl co nejobjektivnější. Nuže batman se vrací skutečně velkém stylu, má skvělé dialogy, velmi dobře popsané a uvěřitelné postavy (snad kromě Jokera), což vzhledem k tomu, že jde přecejen o komiksový film trochu nezvyk. Nicméně přesto si nemůžu odpustit pár menších výtek. Některé scény jsou opravdu příliš na efekt a když se nad tím zamyslím, tak moc nedávají smysl (trochu spoilery: přesný příjezd autobusu na začátku do banky, závěrečné dilema na lodi taky nedává moc smysl, protože by asi bylo daleko lehčí prohlédnout mosty a případně odstranit bamby, než cpát lidi na ty parníky a přitom je ani naprohledat a atd. , vím že to, co píšu, zní hnidopišsky, ale je to trochu k zamyšlení). Další zajímavou věcí je charakter Jokera. Jakkoli se ho Heath Ledger pokoušel zahrát jako co nejreálnějšího, připadá mi stále příliš neskutečný a jeho úmyslná bizarnost na první pohled zaujala, ale na ten druhý už moc ne. Na jedné straně tvrdí, že nemá plány a chce vyvolat anarchii, na straně druhé má všechno do posledního detailu promyšlené a to často až geniálně (teď nemyslím ten trik s tužkou ale spíše, jak se nechal úmyslně chytit a jeho následný útěk z vězení). Na druhou stranu uznávám že na rozdíl od prvního dílu to je konečně výrazný a důstojný protivník Batmana (scarecrow je proti němu samozřejmě slabota) Update: Po třetím shlédnutí držím palce a doufám, že Heath Ledger obdrží posmrtně oskara. Druhý záporák v podání Aarona Eckharta se mi líbil ještě mnohem víc. Bylo mi ho totiž skutečně líto. Jeho postava byla (alespoň pro mne) plně pochopitelná a její logický duševní vývoj byl opravdu smutný, Dent se pokoušel pomstít smrt svého nejdražšího člověka a zároveň se nedokázal vyrovnat se svým znetvořením. Vsadil bych se, že kdyby se mu povedlo, o co usiloval, určitě by spáchal sebevraždu. Možná, kdyby mu nějaký psycholog pomohl v té nemocnici, nemuselo to tak špatně dopadnout :-) Takže závěrem, ten film je silný, je plný emocí, vyhýbá se kýči a teatrálnosti, ale také mu napříkad chybí pořádné akční vyvrcholení, které je pro akční filmy typické. Místo toho se soustředí na psychologii, ale vzhledem k tomu, že třeba u Jokera zůstává v půlce cesty (přiznejme si, ta postava neprochází žádnou změnou a nemá žádné vnitřní "boje"), tak celé drama alespoň pro mne nedokáže dospět k pěti hvězdičkám. Kdybych to měl vyjádřit v procentech je to tak na 85%. Deleted scenes: Jediná, o které věřím, že je pravá Joker v autobuse

Butch Cassidy a Sundance Kid

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Už jen za ten konec a za tu krásnou píseň bych dal čtyři hvězdičky. Skvělé dialogy (hlavně ty španělské :-), skvělé herecké výkony, správná akce, skvělá celková atmosféra, skvělý film. Velice lituji toho, že jsem tenhle skvost viděl jen v čj. S titulkama to musí teprve být zážitek. Možná taky trochu chybí nějaký titulní záporák, ale to taky odpustím.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Pro mě jednoznačný král hororů! U žádného filmu jsem se tak nebál jako u tohoto. Jeho dokonalost může být vyrovnána jen jeho zrůdností! :-) Ale teď vážně. Vetřelec nad jinými horory imo vyčnívá zejména třemi věcmi: Geniální hudbou, ještě geniálnějším designem aliena a vesmírných lodí by H.R. Giger a pak v neposlední řadě i detaily scénáře, tedy tím, že se soustředí na postavy, kterých je tu málo a tak se s nimi dá cítit a možná až ztotožnit. Navíc tyto postavy jsou skutečnými charaktery a chovají se plně logicky. Vynechané scény: originální kokonová scéna (velký spoiler) - ripleyová najde Dallase proměňujícího se ve vejce.., bohužel stažena, fox ji asi vydá v rámci nějaké nové edice, existuje ještě druhá verze ze speciální edice z roku 1997. zde, ale je to zkrácená verze , rozšířená scéna s chestbursterem , brettova smrt ale existuje ještě jiná verze, kde vetřelec bretta zabije pařáty, tu jsem ale na youtube nenašel, je v těch vynechaných scénách z planetavp níže, kompletní soupis vynechaných scén ale je to v dost špatné kvalitě a většinou bez zvuku, Update: Zjistil jsem (čistě náhodou :-), že existuje nová verze Vetřelce, nazvaná Alien Redux. Podařilo se mi ji zhlédnout a potvrzuju, že je to fakt bomba. Obsahuje více než půl hodiny vystřižených scén, které byly kdy vydány (anebo taky ne, nevím a nechci vědět, jak to ti borci sehnali). Nedám sem přímý odkaz, protože by to mohlo taky způsobit, že to nechá Fox stáhnout. Jen napovím, že přímý odkaz je na youtube a dostanete ho, když zadáte alien virtual wokrprint.. Vzhledem k tomu, že bude vydána nová verze Vetřelce k 30. výročí, jsem docela zvědav, s čím novým fox přijde. Existuje pravděpodobně totiž ještě asi dalších 45 minut materiálů, které se zatím nedostaly na světlo světa. Zatím.. Update 2: Nové rozšířené scény: chestbustburster scene , death of brett , parker and lambert death , cocoon scene , last attack Update 3, někdo uploadoval všechny vystřižené scény z quadrilogy verze: alien deleted scene 1 Další zajímavosti viz: alienmakers kde se dozvíte informace z natáčení.