Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (508)

plakát

Insidious 2 (2013) 

Pro mne lepší než první díl, nejen že akce a lekaček je více, atmosféra zůstává obstojná, ale i příběh je lepší a doplňuje mezery v prvním díle a dává nová vysvětlení a významy. Překvapivě tak film není jen nastavovaná voda toho prvního, jen se vším více, ale plnohodnotným pokračováním a rozvinutím prvního příběhu. Konec je ale už poměrně uzavřený, takže si příliš nedovedu představit, jak by mohlo navazovat další pokračování. Docela bych se obával nějakého násilného oslího můstku, který by kvalitu mohl dost degradovat... zatím tu bude prequel a i když podobné výjevy většinou sleduju s nedůvěrou, tomuhle dám šanci.

plakát

Insidious (2010) 

Horory zas tak často už nesleduju, protože slashery plné krve a nelogičností nemusím a kvalitních duchařin, ze kterých se bojím, je jak šafránu, nicméně tento jsem se odhodlal zhlédnout - a nebyl jsem nijak zklamán nebo rozčarován. Základní kostra příběhu je ru mnoha stokrát provařená, nicméně režisér se - na rozdíl od mnoha jeho kolegů - nevydává cestou "rozlitého kečupu", ale naopak se snaží pomalu budovat atmosféru, nepřehání to s lekačkami a (kupodivu nenásilně) vytvářet nebo odhalovat vztahy mezi postavami, které nepůsobí přitaženě za uši. Celkem to funguje a korunu tomu dává závěrečný twist, který jsem znal vzhledem k znalosti druhého dílu, ale přesto se mi velmi líbilo, jak byl zpracován, I proto - asi 3,5, tentokrát ale zaokrouhlím dolů.

plakát

Single Man (2009) 

Pro mne velmi depresivní film o stárnoucím homosexuálním muži, který ztratil svého životního partnera a nedokáže se vyrovnávat se samotou = hlavní téma filmu. Firth hraje skvěle a postavy mi bylo líto, nicméně asi mne film zastihl v špatné náladě nebo jsem omezenec, protože pokud na mne film zapůsobí smutně a vyvolá pocit osamění (ne, nejsem stárnoucí homosexuální muž), není to nic, co by mne nějak obohatilo a po pravdě za takovým účelem se na filmy ani nedívám. Ač sleduji různé "klubové" filmy často a tento není rozhodně špatný jako projev pocitů představitele této menšiny ve své složité době, nezanechává ve mně mnoho pozitivních emocí ani vlastně nových informací a tak dávám silné tři s tím, že možná někdy zvýším o jeden stupeň.

plakát

Princezna Nevěsta (1987) 

Neuvěřitelné...Američané dokázali natočit příjemnou, optimistickou, inteligentní a zároveň milou pohádku (nemluvím o Pretty Woman ;-) ). Dost se divím, že v té záplavě násilností a nechutností nebo stupidit (které ve mně vyvolávají agresivnější reakce než prvně jmenované), dokázali za velkou louží natočit takový "protistresový" film, který šlape jak hodinky, má vtip i originální příběh (Pirát Roberts), obejde se bez velkých profláklých hvězd a hlavně opravdu pohladí na duši. Něco mi ale říká, že ten minulý čas je tady bohužel na místě...

plakát

Bílé peklo (2001) 

Ač jsem to neočekával, je to velmi silný film, s hlavním hrdinou jsem si vybudoval vztah, a cítil k němu soucit, držel mu palce i když to byl bývalý bojovník wehrmachtu a tedy agresorů, což se mi paradoxně u mnoha hrdinných hollywoodských filmů nestává. Sílu filmu dává zejména fakt, že je založen na skutečnosti a tedy získává tím na autenticitě. Jsem ochoten přejít možné úpravy vůči realitě, jisté zjednodušování a pravděpodobně i vykreslování hlavní postavy příliš v kladných barvách a naopak Rusů jen v těch negativních a hlavního záporáka jako jakési nemesis. Nic to totiž nemění na faktu, že film na mne zapůsobil, protože je založen na silném (a skutečném!) příběhu a na konci jsem měl hodně na krajíčku a v závěrečné scéně i nějaká ta slza ukápla... byli to taky jen lidé.

plakát

Bitva o Británii (1969) 

I na současnou dobu působivé, na svou dobu nepochybně geniální. Jen mě mrzí karikatury nácků vč. Göringa. Nebyli to takoví nafoukaní blbci...

plakát

Americké psycho (2000) 

Bale je skvělý, ale celé je to hodně, hodně přepálené (př. scéna s honičkou s policajty) a scénář má děr jako zajíc na žranici myslivců. Celý film se snaží šokovat, ale je prázdný jako hlavní hrdina a vůbec emocionálně nefunguje, ani nezhnusí, ani toho ubožáka nebude líto. Každopádně místní psychopati z toho budou mít určitě orgasmus a druhé Vánoce...

plakát

Péčko pro začátečníky (2003) 

Až na pár jakž takž trochu vtipných okamžiků záměn osob a nedorozumění, ničím zajímavá ztráta času.

plakát

Noe (2014) 

Vůbec ne tak špatný film, jak si řada místních asi myslí. Je to z mé strany tak na 70%, ale schválně hodnocení zaokrouhluji nahoru. Biblické motivy (i ty skryté) jsou fajn, postavy jsou překvapivě zajímavě psychologicky vykresleny, archetypální charaktery mají hloubku. Vadili mi ale trochu andělé - kamenní obři (ti se v původním příběhu vzali kde??) a také, nemůžu si to odpustit, mi na konci zůstala otázka, jak se budou z jediné rodiny množit lidé dál - nechtěl bych si představit nějaký incest... to je ale asi spíš problém předlohy než samotného filmu ;-)

plakát

Klub poslední naděje (2013) 

Silný film, skvělí herci, silné a smysluplné téma, nicméně dokonalý zážitek to nebyl. Nechci spoilovat, ale Raynova postava mi přišla nedovysvětlená (nikde jsem neslyšel odpověď na tu otázku why do you hate yourself? - a docela by mě zajímala), hlavní postava prošla (v Hollywoodu standardním) přerodem z namyšleného a homofobního bigota v bojovníka za přežití a důstojnost lidí se smrtelnou chorobou, ale nemůžu si to odpustit, už jsem to mnohokrát viděl. Napadla mě jakási vzdálená podobnost s Schindlerovým seznamem, ale jako aktualizaci toho příběhu o hodném obchodníkovi a později idealistovi, který pomáhá potřebným, bych to neviděl. Na druhou stranu, rýpnutí do zdravotnického systému US se mi líbilo, bylo odvážné a škoda, že nebylo ještě konkrétnější. Když vidím ty libertariány, kteří obhajují právo (jich) bohatých na to kašlat na a nepomáhat bližním svým, zvedá mi to tlak. Oni na léky mají, můžete namítnout, že si na ně vydělali tvrdou prací, ale já Vám na to říkám, fakt věříte, že poctivě??