Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (321)

plakát

Warrior (2011) 

Rocky s příběhovou nadstavbou - aneb dokonalé :) Tom Hardy !

plakát

Ulička zázraků (1995) 

Ulička zázraků je velmi autenticky provedená sonda do maloměstského života. Vypráví příběh o mnoha postavách, které žijí v jedné Uličce zázraků. V mnohavrstevnatém příběhu vystupuje na povrch příběh lásky mladé dívky a nešťastníka, co se do ní zamiloval. Jde o příběh velice smutný a výjimečný. Je naprosto šokující, si na konci filmu uvědomit, kam se děj posunul. Pro mě osobně je to velmi pohnutý příběh a do jeho děje jsem byl vtáhnut a zúčastnil jsem se ho možná víc, než bych si sám přál. Pro mě rozhodně film, co má potenciál se dotknout. Bude dlouho v mých myšlenkách.

plakát

Rambo: První krev (1982) 

Není tady moc slov. To, jak víme z Rockyho není Stalloneho schopnost ani priorita. Dokáže ale ve svých filmech vyjadřovat to, co by se do slov nedalo poskládat ani tak. John Rambo je oběť války a společnosti.

plakát

Má mě rád, nemá mě rád (2010) 

V dětství se odehraje mnoho událostí, započnou mnohá přátelství, ale především se utvoří naše osobnost. Film o tom, jak jedna dívka zachraňuje ze šikmé plochy kluka od vedle je pojatý vskutku originálním a podle mě podnětným způsobem. Je totiž souhrou dvou vnitřních monologů. Jde zkrátka o toto: Akce "1": Jedna mysl komentuje dění a vidíme přesně činy v jejich osobním kontextu (s motivy, emocemi, prožitky). Akce "2"...a jak film pokračuje, začne druhá mysl podávat svůj komplexní pohled na naprosto tu samou realitu s naprosto jiným kontextem. Je to zde samozřejmě vyhrocené a černobíle kontrastní, ale třeba opravdu nelze chápat realitu okolo sebe pouze podle vlastní interpretace. Možná, že jsem se moc zamyslel, ale možná je to jeden z těch uměleckých skvostů, který vás přemýšlet a doplňovat vlastní pohnutky k filmu nutí... a co je potom lepší, než film ušitý na míru? ....Skvělý výkon Madeline Carroll

plakát

Rocky IV (1985) 

Ne, že by byl scénář perfektní - to se u Stalloneho opravdu nedá říct :) Ale oblíbíte si film a box a Rockyho prostě kvůli tomu, že v naprosto vyhrocené situaci, kdy proti sobě stojí na vyvýšeném podiu pouze dva bojovníci se začíná nový jiný rozměr, něco, co normálně člověk nezakusí. Myslím, že je to tak, protože ten pád, který následuje po vyvrcholení zápasu je ohromný a uvědomíte si, že napětí, které vás v minulých minutách vtáhlo a ovládalo, bylo něco jiného !

plakát

Panství Downton (2010) (seriál) 

Aristokracie přežila díky mnoha jiným dovednostem, než je neústupnost. Člověk jako zoon politikon - především o tom je Panství Downton. Celý seriál (alespoň konzistentní první řada), je natočen na bázi rituálů a pravidel etikety a společenských pravidel. Jde o pletichy a politikaření žen v zákulisí skrývající se za rámě cti a hrdosti gentlemana, v jehož panství jsou hýčkány. Podstata aristokratického života v jeho strastech, průměrech i extrémech se řeší především v první řadě. Druhá řada rozjíždí chaos, který jistě první světová válka nastolila, nicméně skvělého tvaru první řady - její charakteristické podoby - v mnoha ohledech nedosahuje. Druhá řada je jiný seriál.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Výborný film, budu všem doporučovat. Krásně mi rozšířil obzory a poučil i významu knihy Job :)

plakát

Titanic (1997) 

Musím říct, že nejsilnější na Cameronově Titanicu je fakt, že všichni ví, že loď spjěje k jisté záhubě, k ledovci. Lidé si žijí, veselí, radují se ze života, který má během dvou hodin nabrat naprosto jiný spád. Tento kontrast je zde ještě stokrát zvýrazněn příběhem, který je do katastrofy zasazen. Chudý Jack a bohatá Rose prožívají tu zamilovanost, kdy už nejde jít výš a tento vrchol je v okamžiku vystřídán naprosto neuvěřitelnou skutečností - jejich loď snů začne klesat do studené smrti Atlantiku... Rozhodně nejde o nějaký složitý počin - je to krása jednoduchosti, mistrovsky napsaná, zahraná a zrežírovaná, ovšem s detaily, které se objevují jak ve scénáři, tak v nové 3D podobě.

plakát

Konspirátor (2010) 

Opravdové historické drama o snaze zachránit člověka pro změnu ne před dravými jednotlivci, ale před krvežíznivým davem a většinou. Atentát na prvního prezidenta U.S.A. je v úvodu dramaticky předven a vytváří materiál pro další děj dvouhodinového filmu. Boj o život Mary Surratové, nevinné matky atentátníků, které nepomohla její nevinnost proti bezpráví a lidské nenávisti. Nebylo to nijak silnépo stránce sentimentální, spíše po té absurdní a rozhodně film poskytne prožít si i pocit "svázaných rukou". Á propos ! Komu by se nelíbily duchaplné právnické obhajoby tak působivé v podání Anglosaského právního systému :)

plakát

Rozchod Nadera a Simin (2011) 

Jedno z nejlepších dramat, co jsem vůbec viděl. Hlavou mi v kině probíhaly myšlenky jako: Ty arabské titulky, třeba se dožijeme doby, kdy tady budou plnit podobnou funkci jako za protektorátu xD. To byla ale myšlenka, která časem dostávala úplně jiný ráz. Kultura v Íránu je (tak, jak je prezentována ve filmu - jinak nemohu soudit) takřka rájem na zemi. Pokud jde o hlavní výtku "utiskování žen" viděl jsem ve filmu ženy mnohem emancipovanější, než je mnohá žena v Evropě. Ženy kouří, je samozřejmostí, že jezdí autem, rozvodu dosáhla hlavní hrdinka za podmínek, které by označil za volné i rozvodový soudce, který v čr rozvede 50% všech uzavřených manželství! namítnete: To ale nejsou pozitivní věci, kterými obhajujete tuto kulturu. Na to ale odpovím, že přes všechnu tuto počínající "evropskost" je zde zobrazena pořád naprosto zásadní hodnota rodiny, která mnohdy jako negativ obrací vše v dobré, moudré a správné. Nechci zde ale vůbec prezentovat kulturu některých států blízkého východu. Jde mi o to, že Asghar Farhadi je mistr, který zobrazuje vztahy a problémy na vyhroceném jevišti, kde je slyšet spadnout každé jehličí ze stromu a váš sluch i zrak je napjatý. Příběh je v rámci složitosti podán krásně srozumitelně. Jsou tam dojemné momenty, když otec vychovává svou dceru, nebo když se má rozhodnout na konci o rozvodu. V hlavě vám víří otázky veskrze zásadní i pro váš život! Jde ale asi o film, který na sám sebe vyvolává více pohledů, což mě poněkud zarazilo, ale pak mi připadlo, že to asi jen to, že opravdu naráží na ožehavá témata, kterými se naše duše zaobírá a hledá na ně odpovědi. Viděl jsem film s (podle mě) kontroverzní budoucností. A ještě bych si dovolil jedno srovnání - Kramerová vs. Kramer - toto je lepší !