Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (321)

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Udělal dojem. Ačkoli jeden z řady působil na mě film jako velmi jedinečný. Je to pro mě nejlepší díl. Oběť Snapea - nenaplněná láska - velmi dojemné. Brumbál v nebi a projev Nevilla Longbottoma ("...Nezemřeli nadarmo, ale ty zemřeš, neboť se mýlíš...). McGonagallová vtipná i loajální stará dáma. Konečně se projevivší láska Rona a Hermiony a mohl bych asi asociovat mnohem déle a byly by to samé příjemné útržky vzpomínek. Přes všechnu temnotu a utrpení, bolest a beznaděj je to krásná pohádka, která pozvedá ideály humanismu, jak jej vyznávám a obdivuji. Člověk je schopen vytvářet veliké dobro i páchat veliké zlo a o tom je celý Harry Potter. Je pravdou, že společně s Harrym roste i jeho myšlění a s tím celé ovzduší filmu - musím uznat, že film dospěl až na místo, které můžeme nazvat závěr - nebo spíše než závěr - cíl.

plakát

Jeden den (2011) 

Rozhodně jsem se nenudil (Jim Sturgess konečně hraje). Příběh dvojice, která vždycky byla dvojice (tedy od pomaturitního večírku), až do konce. Ze začátku se nedalo ani věřit, že se ti dva mohou dát dohromady - Dexter měl v sobě tolik pýchy a blbosti, že bylo třeba počkat na jeho pád, aby mohl znovu vyrůst k Emmě. Jednoho jsem si všimnul - když ti dva nebyli spolu - vedli oba směšný (ne)život. Tento film je určitě o tom, že uvědomit si, co chceme (doopravdy) je také to, co nás činí šťastnými - poznáme to podle toho, že je to dobré - v tom nejvyšším slova smyslu.

plakát

Kung Fu Panda 2 (2011) 

Parádní akční sranda jako v jedničce - och, jak já mám rád animáče xD

plakát

Lidice (2011) 

Líbil se mi především K. Roden. Film začíná poněkud "divně", ale postupem času sem si uvědomil, že jde o nastínění normálního lidského života, který má být v druhé části zničen a ušlapán genocidou nacistů. Plno dojemných scén (Šíma hledá Lidice pod sněhem), absurdit (zatčení a poprava Aničky), aj. Celkově film působí velmi temně, ale o to je působivější... nevyhýbá se ani jednoduchým radostem a nárazových okamžiků štěstí v životě.

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Díky srovnání s knihou jsem bohužel ochuzený o moment, kdy bych vše napoprvé pochopil a můj mozek by zahrnula vlna vzrušení. Ale myslím, že právě tomu, že příběh znám, mohu si plně vychutnat množství detailů, které Fincher mistrně zahrnuje jak do samotného detektivního příběhu, tak například do ne nezajímavé psychiky Lizbeth.

plakát

Náš dům v kosmu (2011) (seriál) 

Marek O. Vácha vypráví, nebo spíše přednáší svým typickým způsobem o přírodě, člověku a vztazích mezi nimi. Otázky, které tato problematika vzbuzuje ve společnosti jsou zodpovídány z křesťanského i jiných hledisek, a to velmi srozumitelnou formou plnou metafor a příkladů. Vřele doporučuji i těm, kdo se chtějí vzdělat :)

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

Je to samozřejmě už ohrané a je pouze naivní představou tvůrců a Deppa, že si myslí, že na tom najde něco dalšího. vyčerpaný žánr, ale jako oddechovka je to naprosto ideální - má vše Jacka a jeho "divnost", akci, fantasy, zajímavost a Penelope samozřejmě :)

plakát

Princ a pruďas (2011) odpad!

Jak hodnotit film, který si očividně neklade za cíl nic jiného než pobavit. A celá ta úžasná triky a blbůstkami nablýskaná, plná hezkých holek a záměrných trapnomagických vtipů přijde hrozně nudnáá .) Kdybych neměl vlc player a klávesu plus na popojíždění, tak jsem umřel zaživa ! :)

plakát

Půlnoc v Paříži (2011) 

Výlet do minulosti je zajímavým pokusem popsat lidskou touhu žít jindy a jinde, protože tam by byl život jistě lepší. Myšlenka dobře zpracovaná - dokonce i s lehkým přesahem do řešení, kdy pojem přítomnosti je naléhavý v každé době a lidé jsou vlastně pořád stejní. Podbarvení populárními výstupy slavných umělců pohladí ego, což je u filmu vždycky plus. Nicméně to bylo vše. 90 minut na toto téma je asi o 45 minut delší než jsem ochoten tak jednoduché myšlence věnovat. Když k tomu přičtu že kontrast očekávání a zklamání u role slečny McAdams - frustrace narůstala. Celkově je problémem filmu rychlost, se kterou Owen Wilson žmoulá svá slova (vlastně za celou dobu filmu hraje roli jen jakéhosi nic neříkajícího leitmotivu, o kterém ten film vůbec není - za mě bohudíky, nemám ho rád, ale...)

plakát

Rozchod Nadera a Simin (2011) 

Jedno z nejlepších dramat, co jsem vůbec viděl. Hlavou mi v kině probíhaly myšlenky jako: Ty arabské titulky, třeba se dožijeme doby, kdy tady budou plnit podobnou funkci jako za protektorátu xD. To byla ale myšlenka, která časem dostávala úplně jiný ráz. Kultura v Íránu je (tak, jak je prezentována ve filmu - jinak nemohu soudit) takřka rájem na zemi. Pokud jde o hlavní výtku "utiskování žen" viděl jsem ve filmu ženy mnohem emancipovanější, než je mnohá žena v Evropě. Ženy kouří, je samozřejmostí, že jezdí autem, rozvodu dosáhla hlavní hrdinka za podmínek, které by označil za volné i rozvodový soudce, který v čr rozvede 50% všech uzavřených manželství! namítnete: To ale nejsou pozitivní věci, kterými obhajujete tuto kulturu. Na to ale odpovím, že přes všechnu tuto počínající "evropskost" je zde zobrazena pořád naprosto zásadní hodnota rodiny, která mnohdy jako negativ obrací vše v dobré, moudré a správné. Nechci zde ale vůbec prezentovat kulturu některých států blízkého východu. Jde mi o to, že Asghar Farhadi je mistr, který zobrazuje vztahy a problémy na vyhroceném jevišti, kde je slyšet spadnout každé jehličí ze stromu a váš sluch i zrak je napjatý. Příběh je v rámci složitosti podán krásně srozumitelně. Jsou tam dojemné momenty, když otec vychovává svou dceru, nebo když se má rozhodnout na konci o rozvodu. V hlavě vám víří otázky veskrze zásadní i pro váš život! Jde ale asi o film, který na sám sebe vyvolává více pohledů, což mě poněkud zarazilo, ale pak mi připadlo, že to asi jen to, že opravdu naráží na ožehavá témata, kterými se naše duše zaobírá a hledá na ně odpovědi. Viděl jsem film s (podle mě) kontroverzní budoucností. A ještě bych si dovolil jedno srovnání - Kramerová vs. Kramer - toto je lepší !