Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Persona

Persona (1966)

Sedím, popadám dech a nestačím se divit... Tento film patří jistě k Bergmanovým vrcholným dílům. Perfektně natočené, člověk jen s otevřenou pusou přihlíží perfektně poskládaným obrazům utvařejícím přes jejich častou nenávaznost a útržkovitost jednolitý a hluboký "příběh". Film se může pyšnit hlubokým vhledem do "ženské duše", možná proto pravděpodobně zaujme ženy víc než muže. Že je těžko pochopitelný? Jistě! Ale člověk v něm může objevovat stále nové a nové podněty, tento film může být stále novým předmětem k zamyšlení. A Bergmanovy filmy (a tento obzvlášť) za toto zamyšlení skutečně stojí. A to nemluvím o excelentních výkonech hlavních představitelek! I když jsem měla Liv Ullmann ráda i v jiných Bergmanových filmech, tady mě naprosto nadchla! Personu mohu vidět znovu a znovu a pokaždé mi bere dech ono hlubší a hlubší noření se do neznámých vod ženského uvažování a vnímání. No, zkrátka, možná nejlepší film, který jsem kdy viděla! Persona je prostě dokonalost sama. (Mimochodem: U tohoto filmu začínám chápat, co znamená katarze.:-))

Podzimní sonáta

Podzimní sonáta (1978)

Jeden z trojice mých nejoblíbenějších filmů... Dokonalý film, dokonalé herecké výkony Liv Ullman a Ingrid Bergman. Nutí nás zamyslet se, zda skutečně naše skutky působí na okolí tak, jak si myslíme, že působí, zda jsou ostatní šťastní, když my si myslíme, že jsou šťastní. Člověk zůstane po prvotním poklidném úvodu doslova bez dechu při sledování náhlého vyjevení zraněnosti, smutku, nepochopení vzájemného i nepochopení sebe sama a stále zjitřených ran z dětství dvou žen - matky a dcery. Kolik bolesti matka dceři způsobila? Sama se toho děsí, když jí to dcera předestře před oči. Z čeho má ale matka čerpat, když i ona má v sobě nezhojené rány z dětství? Je vinna jen matka, nebo je zde i dávka vzájemného neporozumění? A tím, že ubližují jedna druhé, neubližují tím vlastně víc samy sobě? Velice silný snímek s pohledem jdoucím až na dno psychiky obou hlavních postav hodný Bergmana. Jedno z jeho nejvybroušenějších děl, ne-li to "nej". Téměř hodina a půl rozhovoru dvou žen, u kterého se přesto nepodíváte ani jednou na hodinky.

Hodiny

Hodiny (2002)

Proč dávám 5 hvězdiček? Protože víc jich tu není!:-D Naprosto dokonalý film po všech stránkách! Vážím si toho, že je vysoce ceněn i mnohými muži, ačkoli ženy asi uchvátí více. Výborné herecké výkony, psychologická prokreslenost postav zvládnutá na jedničku, vše podkresleno k filmu výborně sedící hudbou. Film si nedává za cíl diváka donutit, aby stál na straně jedné nebo druhé postavy, nechce nám ukázat hlavní hrdinky jako bílé a zbytek jako černý. Ukazuje tyto tři ženy tak, jak by ženy této povahy v dané situaci reagovaly. Ukazuje, že z hlediska jednotlivce často nejsou dobrá a špatná rozhodnutí, ale i dvě špatná rozhodnutí a je na nás, které si vybereme. "It was death. I chose life." (Tamto byla smrt. Já zvolila život.) Svět není černobílý, i když to tak někdy při pohledu zvenku vypadá. Zkrátka - tento film suveréně patří do mého žebříčku 3 nejoblíbenějších filmů. "My life has been stolen from me." (Můj život mi byl uloupen) Jinak - plně souhlasím s golfistou ve všem jím napsaném. Tento film přímo vybízí k dalšímu zhlédnutí a pokaždé v něm člověk něco nového nalézá.

Šepoty a výkřiky

Šepoty a výkřiky (1972)

Další z Bergmanových naprosto dokonalých děl. Perfektní kamera, dokonalé herecké výkony. Bergman obsadil skutečně nejlepší herečky, které mohl. Pro film příznačná červená barva je všude, prolíná se celým filmem. Detailní záběry obličejů zúčastněných žen v kombinaci s onou červenou barvou jsou skutečně působivé až podmanivé. Bergmanovy postavy nejsou nikdy černobílé, vždy v nich probíhá boj dobra, zla a vlastní zraněnosti, která omezuje možnost svobodně se rozhodnout pro dobro. Výborná sonda do ženského srdce zraněného jak dětstvím, tak pozdějším životem, zvláště pak manžely obou sester. Zkrátka - tento film je skutečně dokonalost sama. Něco takového si může dovolit jenom Bergman.

Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu (2005)

Burton - Depp, dokonalá dvojka na "výrobu" dokonalých filmů:-) Film stojí na Johnnym Deppovi, který mlčením mnohdy řekne víc než slovy, což mě osobně u něj vždycky nadchne. Burton vymyslel úžasný pohádkový svět! Herci navíc budí dojem skutečných postav dané společenské třídy a země, což též mile potěšilo stejně jako velmi dobré dětské herecké výkony. Nebýt drobné chybičky s výherním kuponem (který je do čokolád balen jinak, než jak je z nich vybalován), neměla bych tomuto fimu co vytknout! Snad jen, že u tohoto filmu jsem zásadně proti českému dabingu!!! V nejhorším připouštím české titulky!:-)

Tváří v tvář

Tváří v tvář (1976)

Dokonalé! Zase jeden z naprosto výborných Bergmanových filmů! Co všechno je ukryto pod povrchem, co všechno v sobě nosí navenek vyrovnaná, úspěšná, klidná doktorka? Kam až ji to je schopno dovést? A je jisté, že její příběh končí tam, kde končí film, nebo se to bude celé opakovat? Opravdu silný film o tom, kam až nás může zahnat to v nás, co nechceme pustit ven, na co bychom raději zapomněli, naše vzpomínky... Ve filmu září výborná Liv Ullmann, jejímuž hereckém výkonu zkrátka není co vytknout, je (nejen) zde naprosto dokonalá! Kamera stejná jako v jiných Bergmanových filmech - tedy skvělá:-)

Střihoruký Edward

Střihoruký Edward (1990)

Jeden z nejlepších filmů dvojky Burton - Depp s doprovodem též úžasné hudby... Nemám co vytknout. Edward v podání Johnnyho Deppa je tak zajímavou, působivou, dojemnou, čistou, láskyplnou, radost stejně jako smutek a soucit budící postavou, jakých film (a ani svět) moc nemá. Vlastně je to též působivá lovestory, kam až jeden může pro lásku zajít... :-) Depp je v takovýchto rolích zkrátka nepostradatelný, jedinečný a jediný:-D

Jako v zrcadle

Jako v zrcadle (1961)

Nemám moc co dodat. Zase jeden geniální Bergman... Pohyb až na samé hraně mezi rozumem a šílenstvím, mezí vírou a nevírou, mezi přátelstvím a soucitem. Bezchybné herecké výkony. To se zkrátka musí vidět.

Čistá duše

Čistá duše (2001)

Úžasné! Tenhle film mě skutečně nadchl! Dokonalé herecké výkony, perfektní hudba, velmi dobrá režie, výborný scénář. Zkrátka, nemám co dodat:-)

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Nějak... Nějak nevím, co říct... Ještě je mi trochu nevolno, je to fakt na mašli... Nicméně - výborný film s dokonalou kamerou, hudbou, hereckými výkony, ... Je to film, který člověka vtáhne a doslova ho rozerve, sevře, naplní pocitem geniality, ale zároveň i bezvýchodnosti a konečnosti, deprese a zoufalství. Opravdu výborný film nutící k zamyšlení a ponoření se do hlubin vlastní duše. Byla jsem tak vtažená do děje, že jsem hudbu po většinu filmu ani tak nevnímala - což je vlastně asi dobře, protože to svědčí o tom, že k filmu přesně sedí, nicméně místy je tak pronikavá, tak znervózňující a dokonale děj dokreslující, že to nešlo skoro vydržet... Tenhle film doporučuju, nicméně asi už nikdy víc... Kam až člověk může klesnout... Po nějaké době můžu jen dodat, že na tenhle film se nezapomíná... A na jeho hudbu taky ne... Ty smyčce...