Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama

Recenze (1 259)

plakát

Jeden život (2023) 

Zkuste si představit, že máte možnost zachránit jeden život (zvlášt v tak těžké době jako bylo období před 2. světovou válkou) a pak skoro 50 let nevíte, co se s tím člověkem vlastně stalo. Je neuvěřitelné, že tichý hrdina sir Nicholas Winton a jeho několik dalších (trochu zapomenutých) spolupracovníků dokázalo svou dobrovolnou činnosti zachránit celkem 669 "Wintonových dětí", které vlastně taky ani neznali ty, kterým vděčí za svůj život. Nejsem sice rodič, ale hrozná situace to musela být i pro matky a otce, kteři tehdy ještě netušili, co bude s jejich životy a chtěli dát alespoň nějákou naději svým dětem a pak se už vlastně v drtivé většině připadů se svými potomky po válce (kvůli svým vlastním tragickým osudům) neměli možnost nikdy setkat. Film je hezky lidsky a dojemně zpracován - jak samotný proces přípravy pro vlakové transporty z Prahy do UK, tak i role ztvárněná Hopkinsem - vrcholem samozřejmě bylo známé zveřejnění jeho příběhu v TV, které rozpoutalo velkou vlnu událostí v životě tohoto zachránce. Tento příběh znám a obdivuji ho už dlouho a doufám, že díky tohoto filmu se dostane do většího povědomí těch, kteří ho předtím třeba vůbec neznali a otevře oči lidem, kteří si stěžují na svůj život, kvůli materiálním věcem, že třeba nemají nejnovější iPhone...90%.

plakát

Still: Příběh Michaela J. Foxe (2023) 

Když se řekne Michael J. Fox tak si primárně vzpomenu na postavu Martyho McFlye a legendární trilogii návrat do budoucnosti a na druhém místě i na komediální seriál všichni starostovi muži. Popravdě jsem život tohoto herce nějak zásadně v poslední době nesledoval a byl jsem místy docela v šoku jak se momentálně má. Šlo vidět, že si sáhl na dno, ale přesto dokáže svůj osud brát s humorem a obrovskou oporou pro něj je i jeho rodina, včele s úžasnou ženou. Další názorná ukázka toho, že člověk by si měl užívat každého dne svého života a vážit si všeho dobrého okolo sebe...90%.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Marvel v poslední době docela šlapal vedle (a to jsem ještě všechny jejich filmy neviděl). Vyčítana byla hlavně malá originalita a recyklování 100x ohraných věcí pořád dokola. Zde se mi moc líbil příběh, kdy jsme se více dozvěděli o Rocketovi - některé scény člověka chytly za srdce a vyvolaly i emoce. Do toho se objevovaly pasáže, které nenudily a fajn akce. Úplně mi zde nesedl na mě docela jednoduchý humor, ale za to body strhávat nebudu, to je spíše jen můj problém. Takže za mě spokojenost a dávám za plný počet.

plakát

Sám doma (1990) 

Vánoce bez filmu Sám doma, to je jako týden bez víkendu. Mnohým z nás začnou ty pravé svátky až Marv řekne větu: "Harry, jdu do baráku!". K tomu přidejte řadu originálních pastí, kterýma Kevin dokonale potupí povedené duo mokrých banditů. Pro předešlou generaci byla Vánoční klasika číslo jedna Mrazík, pro mě je top klasikou Sám doma 10/10.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Během posledních pár let se doslova roztrhl pytel s návraty kultovních filmu z 80tých a 90tých let. Nečekal jsem, že zrovna Top Gun: Maverick z nich bude zatím jasně nejlepší. Tom Cruise je prostě pořád frajer, Jennifer Conelly stále velká kočka. Když se k tomu všemu přidá skvělý příběh, výborná kamera, napínavé letecké scény, nostalgie, povedený soundtrack, tak je z toho za mě nejlepší film roku, ke kterému se určitě časem moc rád vrátím a to jsem vlastně ani nepatřil mezi skalní fanoušky prvního dílu. Jediné co bych filmu vytknul je ta dávka několika klišé na konci, kvůli kterých by si většina mladých Američanů poslala při první příležitosti přihlášku do amerického letectva. Pár věcí bych prostě udělal osobně jinak, ale beru to spíše jako detail, který jinak nekazí skvělý výsledek, takže za mě krásných 9/10.

plakát

Hans Zimmer v Praze (2017) (koncert) 

Skvělý záznam koncertu Hanse Zimmera, ve kterém máme možnost poslechnout si celou řadů známých melodií vyprodukovaných tímto slavným skladatelem a prezentovaný početnou dávkou umělců. Závěrečná skladba Time (soundtrack z filmu Inception) byla skvělou třešničkou na dortu - škoda, že jsem to nezažil na živo...9/10.

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Z pohledu filmařského skvěle zakončená triologie a z pohledu diváckého si neumím představit lepší filmovou tečku roku 2021. Marvel opět ukázal, že umí - skvělý scenář (nechci nic prozrazovat - to se zkártka musí vidět), několik parádních pasáží, sympatická sestava herců. Několikrát mi naskočila husí kůže a nápaditou akci jsem si zde skutečně užíval. Hodně momentů se mi vrylo do paměti, ale legendární scéna s nadzemkou z Maquirového druhého dílu spidermana, je pro mě stále nejlepší momentkou pavoučího muže. Moc se těším, až si film pustím doma a vychutnám si todle všechno znovu. Celkově jsem spokojen a doporučuji všem návštěvu kina- 9/10.

plakát

Reinhard Heydrich: Zosobněné zlo (2002) (TV film) 

Obsáhlý dokument, který divákovi dá podle mě všechny zásádní informace o životě pro čechy tolik nenávidiného předního nacisty - od intrik ostatních nácku prachnoucích po moci , problémům v jeho osobním životě až k hlávnímu bodu toho dokumentu, tedy samotnému atentátu a velmi tvrdé reakci ze strany Hitlera. Budiž země lehká statečným atentítníkům a všem obyvatelům Lidic a Ležáků...

plakát

Osvětim: Velký útěk (2007) (TV film) 

Pro mě neznámý příběh a to jsem viděl už skutečně kvanta dokumentů ze druhé světové války. Tento možná málo známy a skoro zapomenutý příběh je zde doplněn kvalitně zpracovanými doprovodnými scénami a vysvětluje spoustu zajímavých historických událostí a faktů...Každý útěk z koncentračních táborů je obvykle silným a zde to platí dokonale... za 5*.

plakát

Diego Maradona (2019) 

Za mě skvělý dokument, který dá divákovi hodně odpovědí na to, proč věci v živote Maradony byly tak jak byly - pád z vrcholu na dno. Velká část je věnovaná nejpodstatnějším epizodám života Diega - Neapol, MS světa (slavná božská ruka), ale i život plný neřestí mimo stadion. Je možná škoda, že některým pasážím života tu nebylo věnováno mnoho prostoru - angažmá v Barceloně a dětství. Hold ustát tlak, kdy Vás všichni mají za poloboha není jen tak a slavný malý Argentinec za to zaplatil svého času docela vysokou daň - dá se říct, že se v různých malérech topil až do konce svého života - odpočívej v pokoji Diego...9/10.