Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Pohádka

Oblíbené seriály (10)

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Nejlepší komediální seriál všech dob? Pro mě asi ano. Kultovní podívaná. Co se týče kritiky, tak jasně, že není možné, aby si seriál udržel konstantní úroveň ve všech sériích, kterých je už přes 30. Ale i tak bych řekl, že tak do 20. řady je to na pět hvězdiček. Pak už je to podstatně slabší, příběhy jsou často až moc ulítlé a ne tak promyšlené, navíc nástup moderních technologií Simpsonovým zrovna neprospěl. Od 30. série bohužel těžký úpadek, dokoukávám jen z povinnosti.

Přátelé

Přátelé (1994)

Dost dlouho jsem se tomuto kultu vyhýbal, až jsem mu zcela propadl. Jde totiž o unikát, ve kterém není jedna hlavní postava, ale všech šest je podobně skvělých (i když každá jinak). Po skončení posledního dílu na mě padl smutek, protože „Přátelé“ nejsou jen seriál, „Přátelé“ jsou život. A Chandler Bing je jedna z nejlepších postav ever.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

„Červený trpaslík“ je pro mne se svou posádkou, složenou z líného požírače kari Davida Listera, nejnafoukanějšího hologramu v celé galaxii Arnolda Rimmera, sebestředného manekýna Kocoura a superinteligentního lodního počítače Hollyho, živoucí ukázkou toho, co je to dokonalý, za každých okolností zábavný anglický sitcom. Obecně nemám moc rád seriály z prostředí kosmických lodí, ale tohle parodující vesmírné dobrodružství stojí za to. A překvapivě solidní jsou i nové série.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

První dva díly vtahují do děje jen velmi pozvolna, poté ovšem nastane průlom a divák, nevěda jak vlastně, se stane zajatcem a (ne)dobrovolným účastníkem této hry – „Hry o trůny“. Konečně seriál, u kterého mám po skončení každé jedné epizody nutkání pustit si další. A konečně kvalitní fantasy dílo. Díkybohu za HBO.

Fargo

Fargo (2014)

Je to ostuda, ale Martina Freemana jsem zaregistroval teprve před dvěma lety, kdy byl obsazen do role Bilba ve snímku „Hobit: Neočekávaná cesta“. Kdo to je? Nějaký Morganův příbuzný? Zvládne takovou roli? Dnes už vím, že zvládne i mnohem víc. A přesvědčil jsem se o tom i díky seriálům „Kancl“ a teď „Fargo“. Vnitřní proměna jeho Lestera Nygaarda je po herecké i psychologické stránce dokonalá. Samozřejmě také Thorntonův Lorne Malvo nemá chybu. Druhá a třetí série jsou neméně skvělé a navíc velmi osobité. Čtvrtá je dost odlišná, vcelku nefargovská, a i když jsem si na ni musel pár dílů zvykat, tak ve výsledku také velice dobrá. Tleskám, velký luxus.

Temný případ

Temný případ (2014)

Harrelsonovo ztvárnění tak trochu nerudného táty od rodiny, Fukunagova režie, hudba, příběh, louisianské lokace, atmosféra... Všechno top, na vysoké úrovni. Ale čím by „Temný případ“ byl bez Matthewa McConaugheye? To, co tenhle chlap, kterého měl filmový svět ještě donedávna zafixovaného jako hezouna z průměrných romcomů, zde předvádí, nemá v seriálovém prostředí obdoby. První série geniální, druhá dost mimo (byť s výborným Farrellem), třetí opět super.

Ztraceni

Ztraceni (2004)

Po „Prison Breaku“ další našlapaný americký komerční seriál, který mě pevně chytil (naprostá závisLOST) a nepustil (ano, patřím mezi ty diváky, kteří mohou říct, že vědí, jak dopadli „Ztraceni“). Kdo by neměl rád tyhle výlety do džungle exotického ostrova, na kterém se děje tolik podivných věcí a obývá ho tolik zajímavých lidí s rozličnými osudy? Připočtu-li k tomu precizní režii J. J. Abramse a dalších, hudbu Michaela Giacchina, kvalitní výkony zajímavých, vesměs neokoukaných herců, pořádnou dávku napětí, akce a tajemna, nemůžu jít pod pět hvězdiček. Tahle seriálová bomba je zkrátka načasována tak, že se nemůže minout účinkem.

Útěk z vězení

Útěk z vězení (2005)

Netušil jsem, že mě „Útěk z vězení“ tak uchvátí. První sérii se co do atmosféry vyrovná máloco. Úžasné, skoro jako z jiného světa. Co na tom, že ty zbývající sezóny už možná na pět hvězdiček nejsou, ale já opravdu nemůžu jinak. Vězeňská parta okolo Scofielda, Burrowse a dalších mi prostě přirostla k srdci.

Mandalorian

Mandalorian (2019)

Spaghetti westernem řízlá sci-fi ze světa Star Wars s epizodickými dobrodružstvími ve stylu zaklínačských povídek? Zní to dost nesourodě, ale je to ve výsledku perfektní. Mando je mega týpek a Baby Yoda snad nejroztomilejší seriálová postava ever. Kéž by podobně skvělé byly i poslední SW filmy. Pro fanoušky je toto naprostá lahůdka.

Mr. Bean

Mr. Bean (1990)

Rowan Atkinson a jeho „Mr. Bean“ – to je role, která se zlatým písmem zapsala do dějin světové seriálové tvorby. Neexistuje lepší seriálové odreagování, než sledovat počínání britského nemotory s patentem na problémy.