Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Pohádka

Recenze (228)

plakát

Mandalorian (2019) (seriál) 

Spaghetti westernem řízlá sci-fi ze světa Star Wars s epizodickými dobrodružstvími ve stylu zaklínačských povídek? Zní to dost nesourodě, ale je to ve výsledku perfektní. Mando je mega týpek a Baby Yoda snad nejroztomilejší seriálová postava ever. Kéž by podobně skvělé byly i poslední SW filmy. Pro fanoušky je toto naprostá lahůdka.

plakát

Až na krev (2007) 

Strašně utahané. Ubrat půl hodiny, některé scény jsou vyloženě navíc. Daniel Day-Lewis samozřejmě výborný, atmosféra poctivá a řemeslo taky, ale místy je to prostě nedivácké až běda. Oslavné ódy přenechám jiným, závěr ovšem v topu.

plakát

Návštěvníci: Cesta do Ameriky (2001) 

Úplně zbytečný remake prvního dílu, který si pár scén vypůjčil i z dvojky. Moc nechápu, jakou režisér a Reno s Clavierem měli vlastně motivaci do toho jít (kromě peněz, samozřejmě). Kdyby se prostě natočilo regulérní pokračování v USA, mohlo to dopadnout líp. A ten český dabing? Ondřej Bašta? WTF, to zase vymyslel kdo?

plakát

Demolition Man (1993) 

Jak Snipese nemusím, tak tady musím uznat, že mu to sedlo jako ulité. Ne Blade, ale jokerovský padouch Phoenix je podle mě jeho životní role. V roce 2020 je toto dílo bohužel znepokojivě aktuální, i když bylo asi zamýšleno spíš jako komediální nadsázka než jako seriózní vize budoucnosti. Jak moc blízko budeme San Angeles v roce 2032, radši ani nechci vědět.

plakát

The Doors (1991) 

Jim Morrison. Ještěrčí král, Dionýsos, navždy mladý rebel, prokletý básník, přízrak, mýtus, legenda... Zahrát ho ve filmu musel být strašně těžký úkol. Val Kilmer ho nezahrál, Val Kilmer se jím stal. S podporou Stoneovy režie, Richardsonovy kamery a geniální hudby The Doors předvedl úchvatný výkon a vystavěl Morrisonovi nesmrtelný pomník.

plakát

Pahorek (1965) 

Lumet umí. O tom mě přesvědčil už svou premiérou „Dvanáct rozhněvaných mužů“ i derniérou „Než ďábel zjistí, že seš mrtvej“. Sugestivní kamera z vás v tomto filmu udělá ne diváka, ale přímého účastníka děje. Jako by člověk seděl v cele a běhal po pahorku nahoru a dolů s Connerym a spol. K dokonalosti nechybělo moc.

plakát

Dangal (2016) 

Příšerně dlouhý indický film o ženském zápasení? Moc se mi do toho nechtělo, ale nakonec i přes veškerá klišé výborná podívaná. Tatík, co vypadal a tvářil se jako Orion z PSH, super zahraný. K tomu překvapivě dobrá hudba i technické provedení.

plakát

Joker (2019) 

Filmová událost roku. A to jsem si říkal, proč se do toho pouštějí, když Ledgerově Jokerovi stejně nikdo nebude sahat ani po kotníky. Pravdou je, že Phoenix se mu minimálně vyrovnal a komediální režisér natočil tak depresivní komiksárnu, až z toho mrazí. Už teď je to v podstatě ikonický snímek.

plakát

Láska přes internet (1998) 

Okouzlující New York, sympatická ústřední dvojice, příjemné dialogy a všudypřítomná atmosféra devadesátek. Tohle je přesně ten typ feel good filmu, který si občas potřebujete pustit a odpočinout si u něj. A to nejsem zrovna fanda romcomů.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Špionážní filmy moc nemusím, čestnou výjimkou budiž hrstka bondovek (hlavně „Casino Royale“ s Craigem). No a od teď taky „Kingsman“. Když už se asi v půlce začne zdánlivě ubírat plyn, přijde naprosto nečekaně zběsilá, hudebně perfektně podmazaná řež v kostele a šok, který následuje bezprostředně po ní. Výborný je i „ohňostroj“ z vybuchujících hlav a pár hlášek. (- Promiň, kotě, jdu zachránit svět. - Jestli zachráníš svět, můžeš mi to udělat do zadku. - Tak to se vrátím.)