Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (8)

Sněhurka

Sněhurka (2012)

Barcelonská secese posloužila jako předloha také kostýmním výtvarníkům - zlaté přilby palácových stráží zjevně kopírují detaily komínů od arch. Antonia Gaudího z činžovního domu La Pedrera.

Sněhurka

Sněhurka (2012)

Jako strop paláce byl ve filmu použit detail známé secesní stavby v Barceloně - prosklená část stropu koncertní síně Paláce katalánské hudby, jehož autor je arch. Lluís Domènech i Montaner.

Brendan a tajemství Kellsu

Brendan a tajemství Kellsu (2009)

Film popularizuje skutečnou uměleckohistorickou památku - "Knihu z Kellsu", která je často považována za nejcennější irský národní poklad.

Proč bychom se netopili

Proč bychom se netopili (2009) (seriál)

Vodácké muzikanty si v 7. a 9. díle zahrála frýdecko-místecká kapela Kajkery. [Zdroj: kajkery.cz]

Brendan a tajemství Kellsu

Brendan a tajemství Kellsu (2009)

Opatství Kells, kde byl rukopis po staletí uložen, se nachází asi 60 km severozápadně od Dublinu. Klášter, kde kniha vznikla, byl zrušen ve 12. století.

Sen o krásné panně

Sen o krásné panně (1995) (TV film)

Natáční probíhalo na hradech Pernštejn, Bítov a Buchlov, v zámeckých zahradách v Buchlovicích a Lednici a na Pavlovských vrších.

Jablíčko se dokoulelo

Jablíčko se dokoulelo (1977) (TV film)

Snímek byl natočen dle literární předlohy „Císařská vojna se Sultánem a jiné pohádky na motivy lidových písní“ od Václava Čtvrtka z roku 1973.

Všichni dobří rodáci

Všichni dobří rodáci (1968)

Poštovní doručovatel Bertin (Pavel Pavlovský), ve filmu "střelen jako srnec", má předlohu ve skutečném poštovním doručovateli z Kelče. Jako údajný informátor StB, spoluzodpovědný mimo jiné za zatčení oblíbeného kelčského faráře pátera Františka Mikulky, byl v létě 1949 pod záminkou odměny za předávání informací vylákán na odlehlé místo a při konfrontaci zastřelen. Jeho komplic, filmový varhaník Očenáš (Vlastimil Brodský), lest prohlédl a na schůzku se nedostavil.

Reklama