Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (35)

plakát

Zátah 2 (2014) 

Tak konečně přišlo i na kladiva! Jen starého chlapce, nahradila mladá slečna. Jinak soundtrack krutopřísný, akce výborná, hrdinové nesmrtelní, střelné zbraně (téměř) zbytečné, jen dějově to trochu pokulhává...

plakát

Cesta (2014) 

Dementní Pattison lepší šíleného Gibsona. Jinak zajímavá úvaha o relativizaci hodnot i rodinných vztahů ve vyhrocených podmínkách rozpadající se společnosti.

plakát

Klub poslední naděje (2013) 

Kvalitně natočená pocta Ronu Woodroofovi. Oceňuji zvláště představitele hlavních postav, jakožto zářný příklad metod Konstantina Sergejeviče. Mimochodem (spoiler) měsíční prognóza a 7 let života ve filmu vs. půl roku a 6 let ve skutečnosti.

plakát

Radikálny environmentalizmus na Slovensku (2012) (amatérský film) 

Tento amatérský dokument se snaží zmapovat působení mezinárodních radikálních organizací na Slovensku. Za tímto účelem je systematicky rozděluje na ty, které se vyhýbají násilí na lidech (Earth First!, Animal Liberation Front a Earth Liberation Front), ty které ho neodmítají (Animal Rights Militia, Justice Department) a ty, které směřují k (dobrovolnému) vyhynutí lidstva (církev Eutanázie, VHEMT). Kromě zmíněných organizací si všímá i jednotlivců, jakými byl např. bombový atentátník z Košic, nebo aktivista ze Spišské Nové Vsi, blokující kácení vzrostlých stromů. Obsahově se v podstatě jedná o filmový přepis tohoto referátu, tvořený krátkými úryvky ze zpravodajství nebo jiných dokumentů, doplněný o záběry na internetové stránky, případně tiskové materiály. Protože zde hodnotím především informační hodnotu, musím vyzdvihnout autorův vcelku neutrální a hlavně systematický přístup k věci. V celém dokumentu se (vyjma obrazového materiálu) nachází pouze jedna citově zabarvená pasáž, ve zbytku se jde o strohý tok faktických informací. Z technického hledska je zpracování slabší, zaráží především nízká kvalita zvuku a někdy rychlé střídání jednotlivých částí prezentace. Mimochodem zajímalo by mě, zda-li přesah aktivit organizace Fuck For Forest na Slovensku, ušel autorově pozornosti, nebo nezapadal do výše nastíněné klasifikace.

plakát

Poligon (1977) 

Osobně by mě zajímalo, zda Poligon viděli i autoři tohoto konceptu. Jinak snímek je (ve vyšším rozlišení, nežli v odkazu od flankera) k vidění například také zde.

plakát

From Inside (2008) 

Po blíže neurčené globální katastrofě projíždí zpustošenou krajinou jakýsi vlak, obsazený skupinou přeživších. Na jeho palubě se nachází rovněž hlavní hrdinka tohoto příběhu: mladá vypravěčka v pokročilém stupni těhotenství. Ve filmu se poté střídají výjevy ze samotné cesty, vzpomínky na dětství, snové vize i myšlenky, směřující k jejímu dosud nenarozenému dítěti. I přes kratší stopáž se autor (scénárista, režisér i animátor v jedné osobě) tohoto hororového snímku nevyhnul určité repetitivnosti. Na druhou stranu některé scény působí skutečně velmi sugestivně. Z technického hlediska se jedná o kombinaci 3D animace a ručně kreslených, často v podstatě statických záběrů, podbarvených hlasem vypravěčky a zvukovými efekty. S postapokalyptickým Snowpiercerem, sdílí From Inside nejen společné téma mikrosvěta, uzavřeného do vlakové soupravy, která míjí zbytky civilizace, ale i tu skutečnost že oba filmy vycházejí z komiksové předlohy. V případě From Inside se jedná o stejnojmenný komiks z roku 1993, jehož autorem byl rovněž John Bergin (...u Snowpiercera se jednalo o francouzský komiks Le Transperceneige z 80. let, přeložený do Aj až po uvedení filmu do kin).