Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (109)

plakát

Advokáti (1997) (seriál) 

Výtečný seriál s příšernou znělkou. Narozdíl od trhlé Ally McBeal, která mě při prvních pokusech s ní neoslovila, Advokáti jako srovnatelný seriál ze stejné doby tvorby mě zaujal hned. Na téhle úžasné 90kové věci se mi speciálně líbí různorodost postav od černých po bílé (nejen rasově:) ), od štíhlých po tlusté, nehezkých po krásné a od fool po cool. Co už bylo řečeno o tom, že se Amerika nezapře, je tady pravdoucí pravda. Ale ona se Amerika nezapře pomalu v žádném americkém filmu nebo seriále. Takže tomu, koho americký patetismus, patriotismus a svobodnědemokratická či náboženská argumentaní pošahanost neodrazuje, seriál dokáže nabídnout své, protože je směskou dramatu, komedie a romantiky (ten thriller bych do toho moc netahala). Příběhy seriálových osob kloubí různé podoby lidských vztahů a citů od lásky, přátelství, kolegiality, ke vzteku, slabosti, bezmoci, frustraci a zármutku. Na konci se však vždycky nějak podaří vše negativní a pozitivní zastřešit soudržností, ať už v dotyčné epizodě, anebo o něco později. Často dostanete na talíř dvojporci spravedlnosti a bezpráví. Obhajoby a obžaloby. Jako diváci přitom můžeme zauvažovat, k čemu bychom se přiklonili - a nezřídka zjišťujeme, že ne vždy je lehké vidět věci jen jedním pohledem. Advokáti jsou pro mě takovými Chirurgy mezi právnickými seriály - ač se na první pohled zdá, že je seriál o právu, advokacii, zločincích a soudní síni, je vlastně na pozadí těchto právních kauz od začátku až do konce seriálem o vztazích a jejich proměnlivosti. A všímám si, že sérii od série se v tomto ohledu stává pro diváka čím dál intimnějším. A na závěr jen takové moje malé pousmání - devadesátky... se prostě nezapřou :-)

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

(2016): Já tohle nemůžu. Líbil by se mně ten film okolo, ale absolutně mi neseděli hlavní herci - a to oba. Ačkoliv jinde proti nim nic nemám a Emmu Stone navíc považuju za superfunny. Ale ve Spidermanovi fakt ne, ani jeden. Za mě hrozně špatná volba pro kterou je pro mě ten film celkově nestravitelný a nedívatelný. 2*  EDIT (2023): Po několika letech jsem viděla znovu a zaznamenala jsem změnu ve svém vnímání. Viděla jsem úplně jiného Spidermana. Musela jsem se odprostit od původních postav. A líbilo se mi to, a moc. Zvyšuju na 4*.

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

1. SÉRIE. Hlavním tahounem byl pro mě Dylan McDermott coby naprosto charismatický advokát ze seriálu z 90. let (The Practice). Nutno dodat, že nezestárnul ani trochu, bohužel ani trochu mě v této sérii nebavil. Filmařsky se seriál zdá velmi zadařile zpracován, nicméně přesto postrádám jakékoliv silnější vtažení do děje a dychtění po novém díle, což připisuju samotnému příběhu, který čítal příliš mnoho postav s nevyřešenými osudy (kterých stále přibývalo) místo toho, aby obsahově vypiplal k dokonalosti těch pár hlavních. Dokoukáno (spíš doposloucháno) při cvičení jako zvuková kulisa, abych si odškrtla další položku na svém seriálovém seznamu. Emocinonálně mě to nechalo chladnou. Jsem zvědavá, jestli se další série odprostí od tohoto záhadného podivínského ničeho a posune se dále, takže šanci mu ještě dám.

plakát

Americká manželka (2016) (seriál) 

Pane bože. S tak nepříjemnou, nesympatickou, vyexcitovanou a afektovanou ženštinou s hovnem pod nosem coby hlavní postavou... kterou by zachránil akorát vtip. Jenže ani vtipná není. Tak to jsem dlouho neviděla.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Já nevím, ale zdá se mi, že jsem celou dobu byla někde o krok pozadu a ve finále mi unikla nějaká hlavní myšlenka. Možná proto jsem u toho usla :-/ A pak zkoušela podruhé, bohužel vztah k snímku se přesto nezměnil. Takže fakt nedokážu a nemůžu tohle dílo (d)ocenit. Možná jen zatím.

plakát

Auta (2006) 

Ne, že by mě tak bavila autíčka, naopak mě téma autozávodů dost nebere (např. u Rivalů jsem trochu trpěla). Ke všemu ze zboží v hypermarketech s potiskem Cars jsem měla kopřivku samo o sobě, a k tomuto animáku proto dopředu trochu averzi. Jenže mám obrovskou slabost pro cestu napříč usa, Routte 66 a americké country. Tenhle snímek na to, jak se ukázalo, zabrnkal velmi vlezdozadkovsky. Ale aby to nebylo jen o vyplnění mých oblíbenostiček. Na konto kladných bodů nelze nepřičíst, jak důkladně a pečlivě si někdo vyhrál s propracováním charakterů postav, to se vidí málokdy i v hraných filmech. Plus super soundtrack. Mimochodem, ve scéně s traktorkrávama a kombajnvolem jsem se málem uřehtala do bezvědomí, takže říkám - tohle prostě chceš vidět! :)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

O chlup horší (příběh) než první Avatar, přesto stále pět, neboť jednička podle mě ulítla mimo ČSFD barometr :-))) To je Ten Film, na který se chodí do kina. Děkuju!

plakát

Bezpečný přístav (2013) 

Film s povedenou kamerou a hudbou, bohužel děj už se tolik vybarvit nepovedlo, dost pasáží bylo plytkých a bylo ponecháno málo místa na vývoj dějové linky (ta ubíhala rychleji než jsem se stačila sžít s dosavadním průběhem). Za mě jinak koukatelný snímek, jen ta plytkost... Po Poslední písni, kterou jsem hodnotila lepší trojkou, musím tady spravedlivě jednu hvězdu ubrat. Ofiko tedy klikám na 2*, ale pocitově spíš horší trojka, což by mi tak nějak sedělo.

plakát

Bezva ženská na krku (2016) 

Po hodně dlouhé době konečně příjemný český film. Hurá, ale zároveň je to taky trochu smutné, protože 4 hvězdy dostává nadhodnoceně více proto, že mi udělal radost, že se na něj dalo koukat, než že by to pro mě mělo nějak skutečnou formální nebo obsahovou hodnotu.

plakát

Cestománie (1999) (seriál) 

Pořad je to pěkný, nabitý informacemi a zajímavostmi, které se mi strašně líbí, ale neskutečně mně vadí Bára Štěpánová, která mi przní prožitek a sráží ho dolů. Vím, že pro mnohé je její hlas ve spojitosti s Cestománií klasika, ale já si prostě nemůžu pomoct, vstávají mi z toho chlupy na těle.