Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Tak co říct o filmu, o kterém již bylo řečeno snad vše. Brilantní kousek Roberta Zemeckise mě prostě uhranul. Americký filmový Jára Cimrman je prostě jedinečný. Nedám na něj dopustit. Člověk si myslí, že už celý příběh končí a ona začíná jen jiná životní etapa. "Forrest" má prostě jedinečnou, neopakovatelně pohodovou atmosféru, která snad nelze prostými slovy ani popsat. Alanova brilantní hudba je pak pomyslnou třešničkou na tom nejsladším dortu. Prostě nesmírně pozitivní, ani vteřinu nenudící podívaná, u které jsem měl i já na konci téměř slzy v očích. Forrest je prostě "FORREST"...... "ENJOY IT !!!"

Titanic

Titanic (1997)

Kdybych hledal film, který opravdu hýbal světem, byl by to určitě "Titanic." Masová reklama, která za tímto filmem stála byla ale naprosto na místě. Puntičkářská režie J. Camerona je vidět na každé scéně. K téměř dokonalosti provedený interiér první třídy a luxus z něj vyzařující dávají divákovi opravdu jasně znát, že to skutečně byla loď snů. Snímek navíc obsahuje dle mého názoru nejlepší kamerový záběr všech dob, a to záběr na z auta vystupující Rose, který je absolutně dokonalý a vždy mě mrazí v zádech, když ho znovu a znovu mohu spatřit. A hudba? Opravdu nevím, co bych na ní vylepšil... prostě skvělá, velice hezky se poslouchá a člověk si i bez obrázků dovede představit, co se na plátně zrovna děje. O ústřední písni už vůbec nemluvím. Nezapomenu na to, jak jsme celá rodina seděli u nedělního Esa a čekali až bude opět první místo a "My heart will go on!" I přes pár větších nepřesností je to dodnes pro mě úžasný film, NIKDY UŽ NIKDO nemůže natočit LEPŠÍ nedokumentární FILM o zkáze této nepotopitelné lodi a na větu ""Titanic was called the ship of dreams, and it was, it realy was!" NIKDY NEZAPOMENU!!! "ENJOY IT !!!"

Kmotr II

Kmotr II (1974)

Bylo opravdu těžké z této trilogie vybrat jen jeden jediný nejpovedenější díl. Pro mě se tím Nejlepším stalo 2.hé pokračování a to přesto, že jsem po jeho zhlednutí považoval toto pokračování za typickou "slabší" dvojku. Ovšem druhý den ráno jsem razantně změnil názor. Dvojka má prostě to, co chybělo jedničce, nemůžu říct přesně co to je, ale vím, že to tam je. Byla by ovšem velká škoda zapomenout na zbylou část trilogie. Celé toto mafiánské dílo, na které už napadala spousta prachu, je skvělým uceleným snímkem. Dokonce i přes značný časový odstup 2.hého dílu od třetího.....Skvěle navazují, přestože spolu příběhově nesouvisí. Nesmrtelnou hláškou pro mě na vždy zůstane " Dali jsme mu nabídku, kterou nemohl odmítnout" !!!Všechny ostatní filmy z mafiánského prostředí jsou už pro mě jen do větší či menší míry kopírovací záležitostí kmotra. Všechna čest a klobouk dolů pane Coppolo....takhle jsem si vždycky představoval mafiány.... "ENJOY IT !!!"

Tenká červená linie

Tenká červená linie (1998)

Velice rozporuplný snímek, na který se mi velmi dlouho a těžko vytvářel ucelený názor. Na jedné straně silný příběh s propracovanými charaktery postav, na straně druhé spousta zdánlivě nudných a nesouvisejících pasáží, které se někdy až chaoticky prolínají s hlavní dějovou linií a nevyužitý potenciál skvělého soundtracku. ((Například širší využití skladby "Jisas Yu Holem Hand Blom Mi"(pusťte si, doporučuji) by bylo jistě přínosné.)) Pomohl mi však čas! I s odstupem půl roku se mi dnes a denně vrací na mysl scény z tohoto vynikajícího snímku. Nemohu se těch myšlenek zbavit, vidím neustále před sebou jak válečné, tak melancholické pasáže a do toho všeho mi hraje neustále v uších výše zmiňovaný soundtrack. Vždy, když jsem někde v přírodě, zadívám se do dálky, anebo jen tiše pozoruji okolí, "Thin red line" je stále se mnou. A tak, přestože moje bezprostřední hodnocení a komentář byli úplně jiné, dnes nemohu hodnotit jinak. Pro mne se jedná o nejlepší válečný film a vyloženou srdcovku! "ENJOY IT !!!"

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Co napsat jiného k trilogii Pán prstenů, než slovo - úchvatné!! Peterovi Jacksonovi se povedlo něco, co se vidí málokdy. Převedl kvalitní knižní předlohu (Tolkiena) do neméně kvalitní filmové podoby. Kolik už bylo takových pokusů? A kolik z nich můžeme hodnotit jako úspěšných? Takových je opravdu ještě méně než šafránu. Pán prstenů je ale rozhodně vyjímkou potvrzující pravidlo. A co říci k hudbě Howarda Shoreho?? opět můžu pouze konstatovat - úžasná. Přesto, že první díl je z celé trilogie nejméně akční, mám ho nejraději. Ta nejhezčí hudba z celé trilogie se také nachází na prvním soundtracku. Enya si ústřední písní také vytvořila záviděníhodnou reklamu ke svým Cd. Celá trilogie je pak uceleným a naprosto famózním dílkem, na kterou se dívat neomrzí. Nejvíce oscary ověnčený film už u mě nemůže dosáhnout více. Je určitě jedním z těch, na které se budou těšit i příští generace! "ENJOY IT !!!"

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

No, pane Nolane??? Opravdu nevím co k tomu dodat. Téměř po celou dobu filmu mi bušilo srdce 100 tepů za minutu. Napětí se dalo krájet, litoval jsem chvilky, kdy jsem musel jít na záchod. Byla to iluze, nebyla to iluze? A která iluze je alespoň částečnou pravdou? Souboj dvou kouzelníků vyvrcholil navíc naprosto úžasným závěrem. Je neuvěřitelné, jak člověka po první půlhodině příběh chytí. Nevnímá okolní svět, nic co se kolem děje a jen hltá další a další minuty filmu. Když jsem viděl iluzionistu, tak jsem si myslel, že Prestige nemůže být lepší, že to nelze....ale lze...!!!! Prestige je ještě o stupínek výše... Fantazie!!! Jsem unešen, uchvácen, nechtě mě v tom!!! "ENJOY IT !!!"

Legenda o vášni

Legenda o vášni (1994)

Toto melancholické, přesto krásným příběhem doplněné dílko se mi moc líbilo. Americký divoký západ měnící se industrializací v moderní společnost, I. světová válka, nárůst moci federální vlády nad prostými občany, tohle vše je pozadím filmu, které na něm oceňuji nejvíce. Spolu s více než povedenou hudbou Jamese Hornera pak Zvickův snímek opravdu pohladí na duši. Vždy, když vidím podobný film, velmi mne zamrzí, že tyto doby už jsou dávno pryč, nenávratně ztracené v propadlišti dějin, přesto se díky podobným snímkům můžeme vrátit do minulosti alespoň takto. A přestože se mnohým může zdát film nudný, pro mne, jako diváka znajícího historii USA, měl naprosto všechno!!! "ENJOY IT !!!"

Gettysburg

Gettysburg (1993)

Tak tenhle 4,5 hodinový film mě opravdu uchvátil!!! Konfederace nebo Unie? "Gettysburg" Vám neříká, kdo je na správné, a kdo na špatné straně. Nechává to čistě na Vás. Na obou válčících stranách byli lidé hodni obdivu. Velkolepě pojatý televizní film, který dle mě nemá v této souvislosti (jde o televizní film) žádnou mě známou obdobu. Nikdy jsem neviděl tak propracovaný film o jedné jediné bitvě. // Snímek Vás nejprve seznámí s výchozí situací na bojišti, posléze taktikou obou armád a teprve poté dojde k samotné bitvě. Tím Vám vlastně umožní svést ji spolu s hlavními postavami. Přestože mi rozum zůstává stát nad taktikou tehdejších bitev (pomalá chůze v šiku, kde byli vojáci jako živé terče), bylo to prostě tak a je důležité to tak i chápat. Pro mě nejfamóznější scénou bylo zahájení posledního útoku konfederace v pátek 3. července. (je historickou ironií, že bitva skončila 3. července - den před dnem nezávisloti) Záběry na v řádách umístěná polní děla, která pálila v krátkých sekvencích za sebou na yankeeské postavení, to byl neskutečný zážitek. K tomu všemu ještě skvělá hudba Randyho Edelmana. Tohle se prostě moc povedlo!!! "ENJOY IT !!!"

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

ONCE UPON A TIME IN THE WEST !!! Jak krásně a poeticky ten název v angličtině zní !!! Poezie to sice není, ale mluvíme-li o poezii ve zpracování westernu, musíme odpovědět opačně. "MORRICONE" - to je jedinné jméno, které opravdu musím v souvislosti s tímto dílem Sergia Leoneho zmínit. Jasně, že i herci (Fonda, Cardinale apd.) si zaslouží můj obdiv, ale v případě Morriconeho je to slovo obdiv až příliš slabé. Jeho hudba je totiž tím, co z "Once upon a time in the west" dělá tak skvělý western. Scény s harmonikou bez tak známé a proflákllé skladby, jakou složil Morricone, by byly sotva poloviční. A závěrečný příjezd vlaku, na pozadí s další fantastickou hudební třešničkou, je prostě úžasný. Tento snímek prostě přinesl filmovému světu westernovou hudbu a to vůbec nepřeháním. Když se totiž zeptáte lidí, kteří "Tenkrát na Západě" nikdy neviděli, cože je tohle za hudbu a pustíte jim jen kousek "harmoniky" - řeknou Vám už po pár vteřinách, že jde o western. A to se při pouhém puštění hudby nestává často. MORRICONEHO hudba je synonymem skvělého Westernu a SKVĚLÝ WESTERN = "TENKRÁT NA ZÁPADĚ" !!! "ENJOY IT !!!"

Seznamte se, Joe Black

Seznamte se, Joe Black (1998)

Mysteriózní drama o smrti, která se příjde podívat na tento svět.......film, který patří a vždy bude patřit k mým nejoblíbenějším. Brad Pitt a A. Hopkins vytvořili skvělou dvojici. A nesmím zapomenout ani na Claire Forlani. Neskutečně pomalé reakce Brada Pitta alias smrti jsou pro mě nezapomenutelné. Měl jsem prostě opravdu místy i pocit, že je to možné. Co na tomto filmu však vyzdvihnout nejvýše je naprosto jasné. Fantastická hudba....to je prostě to, co dělá film, filmem. Zde není o čem pochybovat...závěrečná písnička k titulkům (Somewhere over the rainbow........)- to je prostě něco úžasného. Hudba je prostě tím, co dělá z tohoto skvělého filmu film úžasný!!!! "ENJOY IT !!!"