Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Kmotr

Kmotr (1972)

Kmotra jsem toužil shlédnout už několik let,ale stále se mi různými oklikami vyhýbal. Nakonec jsem tomu vlastně rád, protože dnes už mám možnost srovnání s ostatními díly žánru (Tenkrát v Americe, Goodfellas, Zjizvená tvář, Nedotknutelní aj.) a chtě nechtě musím uznat, že si své místo na pomyslném filmovém piedestalu právem zaslouží. Měl jsem dojem, že mafiánské filmy jsou až příliš provařené téma a těžko mě dokáží překvapit, ale Kmotr na mě zapůsobil vynikajícím režisérským zpracováním, budováním temné atmosféry, brilantním scénářem a neméně dobrými hereckými výkony (skvělý Pacino). Po všech stránkách na jedničku, nejlepší kousek daného žánru.

Old Boy

Old Boy (2003)

Jeden z filmů, které musíte buď milovat, nebo nenávidět. Já jsem na první straně barikády. Filmy z dálného východu se u nás promítají spíše sporadicky a byla by věčná škoda, kdybychom Old boye propásli. Krásně natočený a emocionálně vypjatý snímek s vynikající hudbou a originálním příběhem (podle u nás neznámé mangy) je už ze své podstaty maximálně odlišný od západní produkce, což jen násobí jeho kouzlo. Min-sik Choi exceluje v roli ochlasty a novodobého hraběte Monte Christo, který bojuje se samotou, odhodlá se k nelítostné pomstě na těch, již mu tolik ublížili, aby nakonec dospěl až k pochopení vlastní zapomenuté viny. Brilantní snímek a rozhodně jeden z nejlepších, které jsem tento rok viděl. Plivu na stereotypní americké slátaniny.

Má je pomsta

Má je pomsta (2002)

S velkou zvědavostí jsem se ponořil do prvního Parkova příběhu o pomstě a doplnil si tak se zpožděním celou svatou trojici jeho filmů. Formálně ještě nestylizovaná, filmařsky velmi přímočaře vyprávěná story o špatných rozhodnutích a vleku událostí, které s sebou zákonitě přinášejí, ústí neodbytně v kruté drama, které bude všechny zúčastněné zatraceně bolet. Kamera neuhýbá ani v syrovějších momentech, a tak nás rozhodně neušetří setkání baseballové pálky s lebeční kostí, dvojí pitvy ani závěrečné nožové anabáze. Občasná překvapení a nečekané zvraty jsou ďábelsky rafinované, a tak nebýt několika mírně těžkopádných náhod, které namísto posouvání děje ubírají na uvěřitelnosti a téměř dokonalé autenticitě, postavil by se pan Pomsta hned vedle Oldboye. Takto zůstává o stupínek pod ním a ponechává mu jeho bolestné prvenství.

Zbytečná krutost

Zbytečná krutost (1984)

Nádherná podívaná s notnou dávkou zbytečné krutosti a podle mě nejlepší film bří Coenů. Syrový, vzrušující, temný film s neodvratně depresivním scénářem a několika nezapomenutelnými scénami, kterým vévodí pohřbívání zaživa na odlehlém poli a stále smutnější eskapády hlavních hrdinů. Rána do černého, která se Coenům už nepodařila zopakovat a ani stylově příbuzné Fargo této kvality bohužel nedosahuje. Podívám-li se na poslední díla kdysi tak "našlápnuté" dvojice (Nesnesitelná krutost), napadá mě cosi o konci jedné legendy. Ale i tak -- díky!